XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Про сирену та війну

Колись давно, перед війною,  я регулярно чула сирену - щотижня, по середах. Це була тренувальна сирена київського університету, працездатність якої перевіряли з часів "савєцької" цивільної оборони. Вона тривала секунд 5 і була своєрідним календарем, не більше. Чуєш сирену, значить середа...


У порівнянні з тими страшними сиренами, що з 24 лютого 2022 року постійно завивають по всій Україні  вдень, і вночі, та довоєнна сирена згадується тепер як мила забавка. 

Коли ж з'явилася сирена як сигнал тривоги, що сповіщає про небезпеку?

З давніх часів людство потерпало від  природних катастроф та війн. Для попередження про небезпеку на зорі цивілізації люди  використовували великі багаття, які розпалювали на пагорбах.

Потім прийшов час примітивних попереджувальних звукових сигналів. Це були духові інструменти і барабани, які й досі використовуються дикими племенами в Африці, Австралії та Південній Америці. 

У середньовіччі використовувались церковні дзвони, головним призначенням яких було сповіщення про небезпеку, а не запрошення на церковну службу. 

І от нарешті, наприкінці 18 століття з'явилися перші сирени, прообрази теперішніх. Авторами їх  були  шотландський фізик Джон Робісон (1799р) та французьский фізик Шарль Каньяр (1819р). 

Пристрій складався з двох дисків з отворами. Принцип полягав у тому, що за допомогою незначних механічних зусиль запускалось обертання одного диску навколо іншого і сирена видавала звук надзвичайної сили. Але цей пристрій використовувався тоді як музичний інструмент.

Для сповіщення про повітряну тривогу сирени почали використовувати тільки під час Другої світової війни.

Перші електричні сирени пролунали у Лондоні у вересні 1939 року. Вони видавали два сигнали: попереджувальний, який зростав і слабшав, та рівномірний звук, який означав, що можна виходити з укриття.

Чому звук повітряної тривоги саме такий?

Ми чуємо повітряну тривогу тоді, коли електродвигун розкручує великі маховики, які завдяки повітряному тиску видають впізнаваний протяжний звук.

Є декілька типів сигналів. Один довгий рівномірний гудок, який триває до 7 секунд, - це попереджувальна сирена. Почувши її, потрібно ввімкнути офіційні радіо- чи телеканали та слухати інструкції.

Звук, який наростає та знижується, триває одну хвилину та повторюється не менше трьох разів, означає, що треба йти в укриття. Це - загальна тривога.

Короткий п'ятисекундний сигнал, який звучить після загальної тривоги, означає відбій повітряної тривоги.

Як працює система оповіщення в Україні?

В Україні досі існує стара радянська система оповіщення цивільного населення, яку не оновлювали понад 50 років.

Напередодні війни київська влада планувала перейти з аналогової системи на цифрову, але зробити це до вторгнення Росії не встигла.

Якщо сирени не працюють, приміром, через вимкнення електрики, про небезпеку повідомляють через гучномовці, встановлені на автомобілях патрульної поліції, пожежників, рятувальників або аварійної служби.

Чому в окремих районах не чують сирену?

У Києві сирени встановлені на дахах підприємств, їх близько 150. Але область покриття міста сиренами - невелика. З моменту їхнього встановлення з'явилося багато нових житлових районів.

Стара система оповіщення не враховує сучасну інфраструктуру та акустику у різних районах Києва. Така ж сама ситуація і в інших містах України.

Я вірю і знаю - війна скоро закінчиться. Ми переможемо і відбудуємо свою країну. Але  ніколи не забудемо підступність та жорстокість російського агресора-терориста! Не пробачимо ворогу смерті наших дітей, братів та сестер, наших найкращих в світі воїнів! Не пробачимо зруйнованих міст і сакральних пам'яток!

Наша сила - в нашій єдності та любові! І нехай ніколи більше звук сирени не завиє над нашою рідною Україною!

Таня Кресан для блогу STARTUP SCHOOL


Коментарі