XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Сельчук Байрактар. Історія винаходу і великого кохання

Мало хто знає, що за назвою улюбленого всіма нами безпілотника Байрактар, живе добра східна казка тисячі і однієї ночі… Справжня турецька казка….

Знайомтесь: творець безпілотного нападника та розвідувального літального апарата «Bayraktar TB2», який не має аналогів у світі і неабияк допомагає  українським ЗСУ з початку кривавої війни, яку розпочала росія проти України 22 лютого 2022 року..

Сельчук Байрактар народився 7 жовтня 1979 року. Його батько — Оздемір Байрактар, засновник і власник компанії «Baykar Makina», яка займається розробками в авіаційно-космічної галузі, виробляє робототехніку та системи управління, а також безпілотні літальні апарати.

Сельчук закінчив Стамбульський технічний університет в 2002 році і має ступінь магістра Пенсильванського університету і Массачусетського технологічного інституту. Крім того, він є доктором наук Технологічного інституту Джорджії.

Передумовою розробки Bayraktar TB2 була заборона з боку США на експорт озброєних безпілотних літальних апаратів до Туреччини через побоювання, що вони будуть використані проти груп Робітничої партії Курдистану в Туреччині та за її межами.

У червні та серпні 2014 року апарат TB2 побив світовий рекорд серед безпілотних літальних апаратів у класі тактичних середньовисотних БЛА за тривалістю польоту. Він перебував у небі на висоті 8 км 24 год. 34 хв. У 2014 році БПЛА вперше застосували в бойових умовах під час операції в турецькій частині Курдистану.

Безпілотник отримав назву від прізвища засновника компанії Baykar Оздеміра Байрактара (в перекладі з турецької Bayraktar — прапороносець)

Але широку популярність Сельчук отримав в травні 2016-го, взявши участь в об’єднаних військово-тренувальних навчаннях в Ізмірі, де компанія «Baykar Makina» представила свою нову розробку: розвідувальний безпілотний літальний апарат «Bayraktar TB2». За рішенням начальника Головного штабу Збройних сил Туреччини Хулусі Акара, даний БПЛА був прийнятий на озброєння турецької армії. До речі, Сельчук має ліцензію пілота.

І ось цей фантастичний хлопець присвячує свій винахід своїй коханій дівчині і просить її руки, а ім’я цієї східної принцеси Сюмейє Ердоган.



31-річна Сюмейє – наймолодша донька Президента Туреччини Реджепа Ердогана і його улюблениця.

“Батько називає дочку не інакше, як “моя газель”, – повідомляє кореспондент турецької служби ВВС Ірем Кокер. – “У Туреччині цим словом називають вродливих і дорогих людей”.

Сюмейє отримала освіту за спеціальністю “політологія” у США та Великій Британії і працювала радником свого батька, коли той керував “Партією справедливості та розвитку” (AKP), і супроводжувала його у різноманітних дипломатичних поїздках.

У 2015 році з’являлися чутки, що Сюмейє, можливо, візьме участь у парламентських виборах, але цього не сталося.

Зараз Сюмейє обіймає скромну посаду в організації із захисту прав турецьких жінок. Крім участі в кампанії батька, Сюмейє також відкрито підтримує його та його уряд.

Сельчук грає ключову роль в розробці і виробництві нових безпілотних літальних апаратів своєї компанії.

За матеріалами intermarium

Коментарі