XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Як запустити стартап в Україні без помилок та втрати часу

Це Олександр Кшуташвілі - випускник нашої стартап-школи.



Влітку 2015 року на випуску стартап-школи він разом з членом своєї команди Іллєю Баликіним презентував проект Sofast - систему інтернет-платежів для препейдовських банківських карт. 

Сім наступних років Олександр працював в багатьох  банківських та фінтех установах. Сьогодні  він -  CEO & Founder у фінтех-компанії NeoFin. 

Нещодавно в експертному блозі FinTech Insider була опублікована його стаття на тему "Чому доцільніше скористатися партнерством з продуктовими компаніями при створенні нового продукту, ніж збирати власну команду розробників та створювати все з нуля".

Так що з цього приводу думає фаховий експерт?

"Як і в особистому житті, у бізнесі присутні стереотипи, принципи та страхи. Основним стереотипом на сьогодні є переконання, що якщо ти щось запускаєш – чи то продукт для лізингу, діджиталізація кредитної спілки або онлайн кредит у банку – у тебе має бути своя IT-команда, сервер на Амазоні і обов’язково Java. Але якщо слідувати цим переконанням, ти витратиш на створення продукту та збір команди вдвічі більше часу та грошей, ніж якщо скористатися партнерством з продуктовими та аутсорс-компаніями. Добре, якщо ти фінтех-мільйонер. А якщо революціонер?

Так, створивши продукт з нуля, ти начебто продемонструєш інвесторам, що тобі недаремно платять зарплату – все самотужки, руками 10+ розробників. Але при цьому втрачаються щонайменше три місяці, протягом яких інвестор міг би почати заробляти, а не втрачати ресурс на команду та написання мільйона вимог до програмного продукту. Великий кост можна зрізати, якщо використовувати ядро ​​(core) для своєї системи. І тут можна отримати MVP вже за місяць.

Бізнес, який створював свої продукти роками, не вірить у те, що компанія “з вулиці” може зайти та запустити швидко та якісно. Я знаю про такі “заходи з вулиці” на практиці.

Продуктові компанії беруть у резерв на потім, а насправді вони повинні стояти на передових позиціях (мається на увазі виконувати головну роль під час старту). Все досить просто: запустити на готовому продукті, обкатати ідею, маючи всі компетенції та технічні можливості, і в цей період переосмислити і запилити нову версію. Тим більше, що багато продуктових компаній продають не просто продукт, а продають “Запуск”.

Часто я чую питання від керівників, як це можливо. Те, що вони роблять протягом року, конкурент у партнерстві із продуктовою компанією зробив за два місяці. Давайте розберемося, що рухає крутими продуктами та швидкістю їхнього виведення на ринок і як перевірити реальний потенціал запуску.

Недостатньо створити крутий продукт, який просто працює. Він має бути усвідомленим та обкатаним на бойових проектах. У продукту “під капотом” має бути не написаний код за стандартами розумних книг та курсів, які відвідують ваші співробітники. Ваші клієнти не бачитимуть цей код. Його зможе оцінити лише ваш IT-департамент. У продукту має бути команда та компетенції.

Як визначитися із вибором шляху запуску свого стартапу? Якщо до вас приходить компанія з презентацією і без реального проекту, це рівнозначно успіху написання продукту силами своєї команди. Якщо до вас приходить компанія з реальними кейсами, які вже працюють на ринку – не сумнівайтеся, довіртеся і починайте співпрацю. У таких команд є протоптана стежка, якою в хорошому взутті можна пройти вдвічі швидше. І це явно краще, ніж самому розтоптувати взуття та натирати ноги.

То все ж таки, який рецепт швидкого та гарантованого запуску фінтех стартапу в Україні на базі продуктової компанії?

1. Кому не варто працювати з продуктовими чи аутсорс-командами:
Якщо у вас “зіркова” команда: найкращий у світі CIO або CTO, крутий маркетолог, супер бухгалтер, мегадосвідчений продакт та бізнес-аналітик, та ще й є розробники. Тоді вам точно не по дорозі з продуктовою чи аутсорсинговою командою, починайте розробку продукту та готувати запуск самотужки. Але врахуйте думку всієї зіркової команди у ТЗ.
Якщо ви не готові довіряти вашому майбутньому IT-партнеру та власнику продукту, ви говорите різними мовами або з першої зустрічі вам складно зрозуміти, навіщо ви один одному. Довіра – запорука успіху вашого запуску.
Якщо ваша мета – виключно економія бюджетів у будь-який спосіб. Не шукайте жертву своїх економічних фантазій.

2. Кому по дорозі з продуктовими та аусторсинговими компаніями:
Якщо у вас є кор-команда, операційна система, бізнес, маркетинг і немає IT-департаменту, при цьому ви готові довіритися та піти в робочий продукт із продуктовою компанією.
У вас вже є бізнес, який вибудований, і ваш IT-штат не може приділити час новому продукту, але вони можуть адмініструвати і контролювати процес впровадження.

Ітак, підіб’ємо підсумки. Якщо ви інвестор або CEO компанії, яка запускає стартап, то тільки вам вибирати, якою ціною буде здійснено вихід на ринок, з якою швидкістю ви підете у продажі і чи не проґавите момент. У запуску стартапу є вибір, і звучить він так: довго і дорого самотужки або вдвічі швидше з меншими витратами разом із партнером.

Попереду ера NoCode, LowCode, SaaS рішень. І якщо не навчитися зараз бути адаптивним та довіряти IT-продуктам, які є на ринку, навряд чи буде легко утриматись у човні".

За матеріалами fintechinsider

Коментарі