XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Проєкт завершено!

З 17 по 18 лютого 2022 року в Краматорську відбувся регіональний Конкурс стартап-проєктів, який став заключним етапом проєкту «Стартап школа Sikorsky Challenge: сприяння інноваційному розвитку та підприємницькій діяльності стартапів в цільових університетах Донецької та Луганської областей», який здійснюється за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України».


Проєкт розпочався 1 вересня 2020 року і тривав майже півтора року. За цей час тренери Інноваційного холдингу Sikorsky Challenge провели два цикли навчальних заходів за програмами «Основи інноваційного підприємництва та практика запуску стартапу» та «Основи малого інноваційного бізнесу». для студентів та викладачів 5-ти цільових університетів Сходу. Всього проведено 82 дводенних тренінги та 15 одноденних семінарів.

Увесь цей час окрім напруженої роботи тренерів Інноваційного холдингу та координаторів і менторів проєкту в університетах – учасниках, доводилося долати труднощі, пов’язані з незручностями навчання в умовах пандемії (декілька загальнонаціональних локдаунів, маски, соціальні дистанції, обмежена кількість людей в приміщеннях). Так, було непросто… Але завдяки чудово організованій роботі та ентузіазму всіх учасників все вдалося і в період з 27 травня по 17 червня 2021 року в університетах пройшли локальні конкурси стартапів і були відібрані найкращі проєкти для участі у регіональному конкурсі стартапів в Краматорську.

Донбаська державна машинобудівна академія, м. Краматорськ:
  1. TechOil – Консистентні мастила широкого спектру застосування
  2. PharmsThermoControls – Система моніторингу температури зберігання медичних препаратів
  3. Busy Beaver - Розробка інтелектуального агенту для налагодження програмних кодів
  4. Dreamer's budget/Гаманець мрійника - Мобільний додаток для розвитку фінансової грамотності у дітей
  5. ХІТ - Хаб інноваційних технологій - Мережа майданчиків для технічної та інноваційної творчості молоді


Луганський національний аграрний університет, м. Слов’янськ, м. Старобільськ:
  1. Poultry - Автоматизований лазерний опромінювач для інкубації яйця птиці
  2. Культиватор для міжрядної обробки рослин
  3. Біочар - Збереження вологості ґрунтів
  4. Перекладач мови жестів
Східноукраїнський національний університет ім. В. Даля (СНУ), м. Сєвєродонецьк:
  1. ActiPetrol – Установка для отримання високооктанових бензинів
  2. EVA – Інноваційний електромобіль з покращеними характеристиками
  3. CopperRoses – Виготовлення сувенірних дрібних роз із металу
  4. ANTIRUSTbio – Біологічне знезалізнення води для побутових та промислових цілей
  5. ECO-PROFIT Advanced – Технологія виробництва мінеральних добрив із відходів промислової очистки води
  6. Pocket PA єдина платформа з управління бізнесом для підприємців


Приазовський державний технічний університет, (ПДТУ), м. Маріуполь:
  1. ProWeldEnergy - Універсальне комбіноване джерело живлення
  2. UNITRAC - Універсальна машина на пневмо-рейковому ходу
  3. Mr.Seaweed - Органічний стимулятор росту для рослин з водоростей Азовського моря
  4. A-Pilot -Створення безпілотних літальних апаратів для внесення засобів захисту рослин
  5. ULegacy - Настільна гра
  6. StudyCheсk - Помічник у виконанні домашнього завдання з елементами мотивації
  7. е-Dopomoga – Додаток, який допоможе навчити людей у віці 50+ цифрових навичок 


Донецький національний технічний університет (ДонТУ), м. Покровськ:
  1. Біопаливо – Газифікація твердих вуглецевих матеріалів
  2. Дитяче кафе - заклад, який об'єднує смачну кухню та організацію творчих заходів для дітей
  3. Child Prodigy - Рішення в області контролю доступу та обліку
  4. Finder - Бездротове позиціонування працівників шахти
  5. HoloSchool – Голографічний асистент вчителя
  6. Mriia – Інноваційна освітня платформа
Таким чином, на заключному Конкурсі в Краматорську були представлені 28 проєктів.

Зважаючи на епідеміологічну ситуацію та напружену безпекову ситуацію в регіоні, Конкурс проводився в змішаному форматі очної присутності та синхронного онлайн-режиму. Центральний офлайн-майданчик працював у Центрі ІТ-рішень Донбаської державної машинобудівної академії (м. Краматорськ). Саме тут працювала команда Sikorsky Challenge, керівництво та координатори проєкту від академії, були присутні представники місцевих органів державної влади, установ тощо. У решті університетів були організовані локальні офлайн-майданчики, звідки команди стартапів представляли свої проєкти в онлайн-форматі.

Розпочався захід з виступу випускника стартап-школи Sikorsky Challenge Андрія Коноваленко, який є засновником і СЕО стартапу CamTouch. Він провів майстер-клас «Шлях від ідеї стартапу до успішного бізнесу».

Під час урочистого відкриття Конкурсу виступила директорка департаменту інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин Донецької ОДА і побажала всім учасникам розвивати свої інноваційні розробки, рухати Донеччину і Луганщину в інноваційному напрямку і не покидати рідні місця, а місцева влада, за її словами, зробить все, щоб забезпечити їм комфортне життя.

Керівниця Всеукраїнської Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Україна» Інна Малюкова у своєму виступі сказала, що дуже щаслива тим, що проєкт відбувся попри буремні часи і складну епідеміологічну ситуацію. Вона передала вітання від учасників екосистеми із 24 університетів України, які уважно слідкують за розвитком цього проєкту, а також вітання від ректора КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайла Згуровського, який є науковим керівником нашої екосистеми.
«Цей проєкт не відбувся б без USAID», - оголосив модератор панелі проректор ДДМА з наукової частини Михайло Турчанін і запросив до слова директора Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України».


«Ми дуже щасливі, що взяли участь у цьому проєкті, бо він дійсно довів - в регіоні є багато талановитої молоді і викладачів, що мають великий потенціал для створення нових інноваційних бізнесів, які сприяють розвитку регіонів. Ми раді бачити, що не зважаючи на об’єктивні пандемічні перешкоди, Всеукраїнській Інноваційній екосистемі «Sikorsky Challenge Україна» і нам усім вдалося досягти поточної фінальної стадії проєкту – проведення цього регіонального Конкурсу. Ми дуже цінуємо, що стартап-команди з наших партнерських університетів чудово підготовлені та мають високий потенціал в розробці та реалізації стартап-ідей.

Великий результат в тому, що стартап-команди мають можливість представити тут свої проєкти, презентувати їх інвесторам, інноваційним підприємцям та місцевим бізнесменам в ІТ – секторі. Це дуже хвилюючий час. Я бачу і навіть заздрю вашим можливостям, це вже великий результат.

Ми бажаємо успіху всім стартап-командам, які представлятимуть проєкти на цьому Конкурсі. Разом з тим, ми бажаємо учасникам не зупинятися в своєму власному розвитку та продовжувати навчання та пошуки шляхів практичної реалізації своїх ідей.

Сподіваємося, що університети і надалі будуть займати лідируючі позиції в рішенні місцевих та регіональних проблем, пов’язаних з просуванням інновацій. Це дозволить, у свою чергу, диверсифікувати та урізноманітнити сучасний ринок праці в регіоні. Бажаємо університетам підтримувати своє зростання та знаходити нових креативних людей для розвитку регіону.

Ми дуже раді бути партнерами, величезна подяка Всеукраїнській Інноваційній екосистемі «Sikorsky Challenge Україна» за наполегливу роботу та великі зусилля в підтримці інновацій в Україні».

Директор Центру малого та середнього підприємництва Донбаської торгово-промислової палати Бедзай Олег Миколайович звернувся до конкурсантів зі словами : «Після цього Конкурсу Ви можете стати підприємцями, працювати за фахом, стати викладачами, працювати в міжнародних організаціях. Тому я бажаю всім вам творчої наснаги, а членам журі виважених висновків»

Далі в рамках програми відбулась панельна дискусія «Sikorsky Challenge Україна: плани розвитку Стартап-шкіл та Інноваційних кластерів Донецької та Луганської областей», учасниками якої стали керівники стартап шкіл університетів-учасників проєкту, представники обласних і міських органів влади – учасників інноваційних кластерів.

В дискусії взяли участь:

- Ігор Лєнцов, проректор ПДТУ (м.Маріуполь)
- Сергій Митрохін, керівник стартап школи СНУ ім. В.Даля (м.Сєвєродонецьк)
- Олег Бедзай, Директор Центру малого та середнього підприємництва Донбаської торгово-промислової палати (м.Краматорськ)
- Ігор Пеер, співзасновник всеукраїнської екосистеми «Sikorsky Challenge Україна» (Ізраїль)

Модераторка Інна Малюкова так окреслила тему дискусії: « Цей проєкт закінчується, а нам вже тепер слід визначитися, який буде подальший план наших дій. Чи будемо ми чекати на наступний грант, або будемо продовжувати разом те, що розпочали завдяки цьому проєкту? Ми маємо обговорити плани, куди нам далі рухатися».



В цей день, 17 лютого, перед учасниками та членами журі виступили команди з проєктами із Луганського національного аграрного університету, Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля та Донецького національного технічного університету.

Завершив перший день Конкурсу майстер-клас «Айдентика для стартапу» (Анна Рубіна, дизайнерка Всеукраїнської Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Україна»).


Другий день Конкурсу розпочався майстер-класом «Проведення патентно-інформаційних досліджень» (Оксана Юрчишин, директор департаменту інновацій та трансферу технологій КПІ ім. Ігоря Сікорського), після якого розпочалися презентації учасників в онлайн та офлайн-форматах.

Проєкти оцінювалися в номінаціях:
  • Найкраща ідея проекту
  • Найкраща технологічність
  • Найкраще рішення проблеми потенційних клієнтів
  • Найкраща бізнес-модель
За результатами оцінювання переможцями в номінаціях стали проєкти:

Ідея проекту:
  • Mr. SeaWeed (ПДТУ, Маріуполь)
  • Poultry (ЛНАУ, Слов’янськ)
Технологічність:
  • TechOil (ДДМА Краматорськ)
  • A-Pilot (ПДТУ, Маріуполь)
Рішення проблеми потенційних клієнтів:
  • ECO-PROFIT Advanced (СНУ ім. В.Даля, Северодонецьк)
  • Finder (ДонНТУ, Покровськ)
Бізнес-модель:
  • Pocket PA (СНУ ім. В.Даля, Северодонецьк)
  • ProWeldEnergy (ПДТУ, Маріуполь)
Глядацькі симпатії:
  • StudyCheсk (ПДТУ, Маріуполь)
  •  Busy Beaver (ДДМА Краматорськ)




Вітаємо переможців і бажаємо не зупинятися на досягнутому! Успіх приходить до тих, хто рухається вперед і набуває власного досвіду. Завдяки цьому проєкту студенти та викладачі цільових університетів Сходу здобули знання та навички, які будуть корисними для розвитку інноваційної економіки. Саме інновації, а не сировина і дешева праця – основа конкурентоспроможної економіки.

Команда проєкту неймовірна щаслива тим, що була причетна до створення креативної інноваційної спільноти на Сході. Ми навчили всьому, що знаємо і вміємо, і тепер будемо працювати разом.

Цей захід пройшов в рамках проєкту «Стартап школа Sikorsky Challenge: сприяння інноваційному розвитку та підприємницькій діяльності стартапів в цільових університетах Донецької та Луганської областей», який здійснюється за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України».

Тетяна Кресан для блогу Стартап-школа Sikorsky Challenge


Коментарі