XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Добриво з водоростей, корисні додатки, проєкти для агро та оборонної галузі - у Маріуполі відбувся фестиваль стартапів

28 травня в Приазовському державному технічному університеті (ПДТУ) відбувся фестиваль стартапів “UP FEST-2021”. Cтуденти та викладачі  представили дванадцять стартапів у сфері агро, ІТ-технологій, розвитку туризму, машинобудівної галузі.
 

За сприяння Проєкту USAID “Економічна підтримка Східної України” (Проєкт USAID) стартапери ПДТУ завершили курс навчання  за програмою “Основи інноваційного підприємництва на практиці”. Тренінги проводили тренери інноваційного холдингу Sikorsky Challenge.

“Що сьогодні наука може дати місту? Ми побачимо на цьому фестивалі стартапів. Маріуполь змінився за останні кілька років, місто розробляє свою стратегію до 2030 року, орієнтуючись на досвід Пітсбурга. Свого часу саме ставка на інновації допомогла змінити промислове місто у США, зараз ми теж йдемо таким шляхом”, – сказав проректор з наукової роботи ПДТУ Ігор Ленцов.

Участь у фестивалі взяли представники Проєкту USAID, викладачі ПДТУ, представники бізнесу, інвестиційних компаній, комунальних організацій, Маріупольської міської ради.
Члени журі оцінювали стартапи учасників за сімома критеріями – актуальність, оригінальність, технологічність, масштабування, перспективність, інвестиційна привабливість, виступ.

Учасники презентували стартапи, які потребують інвестицій від 5 до 150 тисяч доларів.
Історикиня Ірина Лаврова презентувала гру “Арт-історія” для підготовки школярів до зовнішнього незалежного оцінювання з історії. Студентка ПДТУ Уляна Твердохліб пропонувала проєкт “StudyCheсk” – сервіс, який допоможе перевірити домашні завдання.

Студентка ПДТУ Марія Шабанова презентувала стартап “Mr. SeaWeed” – добриво з водоростей Азовського моря. Із лютого дівчина працювала над виготовленням добрива та експериментувала з рослинами. За її підрахунками, зі 100 кілограмів водоростей можна виготовити 1 літр концентрованих добрив. Марія потребує 5 тисяч доларів інвестицій на створення виробничої лінії. На захисті стартапів школярів 27 травня представники аграрного бізнесу зацікавилися її розробкою та погодилися придбати першу партію добрив.


Викладач ПДТУ Володимир Зімін презентував стартап “A-Pilot” – з виробництва безпілотних літальних апаратів для внесення добрив на поля. Прототип такого БПЛА команда вже створила, зараз потребує інвестицій для подальшої розробки проєкту. Команда готова надавати послуги з обробки полів, у перспективі – продавати БПЛА та навчати спеціалістів аграрних компаній. Розробку можна використовувати для потреб військових, робити карти місцевості, доставляти медикаменти.

Студент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Руслан Рябошапка презентував додаток E-Dopomoga, який допоможе навчити людей у віці 50+ цифрових навичок. Cтарший викладач ПДТУ Олександр Красулін презентував ідею з локотрактором – це трактор, який рухається залізницею та підвозить вантажі у вагонах. Сервіс оренди електросамокатів “Lito” розробив Андрій Венжега. Студентка Анастасія Кривенкова презентувала проєкт WorkIn - залу для облаштування занять воркаутом в університеті.
 

“Схід України дуже “виріс” за останній рік у створенні та просуванні стартап-шкіл. Важливо, що ми не лише розвиваємо стартап-школу, а у ній учасники створюють проєкти. Ми створюємо інноваційні кластери – сприяємо партнерству між університетом, місцевою владою та бізнесом. За ці два дні я бачила, як ці партнерства починають працювати. Усі разом вони створюють екосистему інноваційних кластерів. Завдяки підтримці Проєкту USAID стартап-школи стали швидко розвиватися, найсильніша школа, на мою думку, у Маріуполі. Упевнена, що місцеві бізнеси можуть підтримати стартапи, але є такі ідеї, які можна масштабувати у межах України”, - сказала засновниця Sikorsky Challenge, керівниця проєкту Інна Малюкова.
 

“Я брав участь у багатьох фестивалях і чув багато пітчингів. Сьогодні я побачив у Маріуполі світовий рівень. Чотири роки тому я розповідав, що таке стартапи у цьому університеті, сьогодні бачу результат. Радію, що бізнес Маріуполя присутній тут на фестивалі, дуже вірю, що партнерства продовжаться”, - сказав Ігор Пеєр - співзасновник “Sikorsky Challenge”.
 
Кращі проєкти з Маріупольського фестивалю стартапів будуть презентувати на всеукраїнському фестивалі стартапів, який організовує “Sikorsky Challenge” у Києві у серпні цього року. Комісія визначить претендентів з Маріуполя впродовж кількох днів.
 
 
Грантова та освітня допомога підприємцям на Сході України надається Проєктом USAID в рамках інформаційної кампанії “Схід економічних можливостей”. Кампанія покликана привернути увагу всієї України до потреб і можливостей Сходу, адже ще ніколи у регіоні не було стільки ініціатив, покликаних покращити рівень життя населення, розвивати бізнес у перспективних галузях економіки, відновлювати інфраструктуру. Ще ніколи не було стільки проєктів, готових залучати інвестиції та допомагати стати регіону сильним, креативним та привабливим для роботи й життя.

За матеріалами facebook

Коментарі