XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

10 неочікуваних питань, які може задати стартаперу венчурний інвестор

Ці питання сформулювала Керолайн Каммінгс (Caroline Cummings) - засновник і головний виконавчий директор VARO Ventures Incorporated, бізнес-консалтингової фірми, яка спеціалізується на створенні підприємницьких екосистем і культури.



Посилаючись на свій досвід реалізації технологічних стартапів і виступів перед венчурним інвесторами, Керолайн написала 10 питань потенційних інвесторів до стартаперів.

Прийшовши зі своїм бізнес-планом на співбесіду до потенційних інвесторів, багато, цілком логічно, очікують запитань про команду, охопленні ринку, про фінансові показники, про маркетингову стратегію тощо. Але досвідчені інвестори найчастіше вкладають гроші не стільки в презентований проект, скільки в команду стартапу. Якщо інвестор бачить в малоперспективному проєкту злагоджену команду професіоналів, він може запропонувати їм перейти на роботу в інший стартап, або "прощупати" хлопців, наскільки ті добре орієнтуються в бізнесі. Члени команди, що представляють свій проєкт інвестору, повинні бути готові до такого повороту подій. Вони повинні бути готові до запитань інвестора, які більше відносяться до психології, ніж до маркетингу і менеджменту.

Аби уникнути на презентації стартапу "незвичайних" запитань від інвестора, Керолайн пропонує ознайомитися з деякими з них і заздалегідь продумати відповіді.

1. Хто вірить у Вас і як встановити з ним контакт?

Коли інвестор ставить подібне питання, він хоче знати, хто Ваш ментор і консультант. Відповідь дасть йому зрозуміти, чи є люди, які вірять в Ваш проект, Ваші здібності, Ваш потенціал.

2. Чиїм підприємницьким досвідом ви надихаєтесь?

Інвестор більше дізнається про Вас, якщо Ви назвете ім'я бізнесмена, який є для Вас прикладом.

3. За допомогою яких інструментів Ви відстежуєте тренди ринкового сегмента, в якому хочете реалізувати свою бізнес-ідею?

Інвестор хоче знати глибину знань стартапера в області, що цікавить, з'ясувати, якими джерелами той планує скористається для отримання даних про поточні процесах в сюжеті ринковому сегменті, а також як буде застосовувати зібрану інформацію.

4. Розкажіть історію про Ваш продукт / послугу.

 Цей пункт обов'язково має бути представлений ​​в презентації стартапера. Кращі презентації починаються з історії про те, як Ваш продукт або послуга допомагають людям вирішувати різні важливі завдання.

5. Чи зможете ви масштабувати Ваш бізнес при меншому бюджеті?

Кожен інвестор хоче знати не тільки загальну суму інвестицій в масштабування бізнесу, а й про можливості по скороченню витрат. Тут варто обміркувати статті витрат бюджету: які з них можна знизити (наскільки і чому), від яких конкретно витрат можна буде відмовитися. У зв'язку з цим бажано розробити гнучкий бюджет з різними моделями масштабування бізнесу.

6. Як можна ідентифікувати 5 покупців Вашого продукту / послуги?

Якщо інвестори вважатимуть Вашу презентацію цікавою, то приступлять до так званого due diligence (процес комплексної оцінки бізнесу). Вони будуть розпитувати про Ваших клієнтів: хто вони, яким чином Ви визначили їх портрет, як їх знайшли, як вони оцінюють Ваш продукт і як використовують, чи відповідає це Вашому задумом, як вибудовується комунікація з ними тощо.

7. Як буде виглядати ринок через 5 років після виходу на нього Вашого продукту?

Стартапер повинен розповісти інвестору, як бачить майбутнє споживачів свого продукту / сервісу. Ясне уявлення про те, як продукт і поведінка покупця будуть розвиватися в часі, переконає інвестора в тому, що стартапер здатний мислити стратегічно.

8. Які помилки були зроблені Вами в цьому бізнесі і як багато навчили?

Інвестори розуміють, що лідерами, в тому числі і в бізнесі, стають не відразу. Провали - частина зростання, етапи, які кожен повинен пройти на шляху до успіху. Тому потрібно спокійно проаналізувати свої упущення. Втім, не тільки свої, але і своїх конкурентів - колишніх і нинішніх.

9. Якщо через 3 або 5 років ми будемо вважати, що Вам більше не треба продовжувати керувати цією стартап-компанією, якою буде Ваша реакція?

Досить часто буває, що з часом засновник проекту залишає керівну посаду. Це природний процес. На етапі масштабування бізнесу в стартап-компанію інвестори можуть ввести інших управлінців. Задавши таке питання, інвестор хоче переконатися, що ФАУНДЕР це усвідомлюють і готовий до такого повороту подій.

10. Вас коли-небудь звільняли? Розкажіть про це докладніше.

Відповідь на це питання має показати, які уроки Ви винесли в результаті звільнення.

Один інвестор, пише Керолайн, вкладав капітал тільки в підприємців, які вирішили заснувати свій бізнес після звільнення. Своє рішення він пояснював симпатією до тих, хто зазнав невдачі, але не втратив віру в свої сили.

У цьому контексті можна нагадати відому історію зі Стівом Джобсом, якого в 30 років звільнили з його власної компанії Apple, і в яку він, через десять років, повернувся - разом з інноваційними ідеями відомих гаджетів iPod, iPhone, iPad.

Ще один цікавий випадок. Фонограф (прилад для звукозапису та відтворення), який винайшов  Томас Едісон, зробив його знаменитістю. І це сталося після звільнення його з роботи. Може, в цьому щось є?

За матеріалами STARTUP NEWS


Коментарі