XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

10 компетенцій, які будуть затребувані у найближчому майбутньому

 З настанням ери цифрових технологій і креативної економіки систему освіти і профорієнтації почало лихоманити. Це і зрозуміло, адже велика частина тих компетенцій і навичок, які викладачі намагалися дати молоді, навряд чи знадобляться в майбутньому.

В епоху цифрових технологій застаріла система освіти не встигає змінюватися і трансформуватися так само швидко, як оточуючий нас світ. Тому сьогодні головними стають вміння критично мислити, здатність до взаємодії і комунікації та навички творчого підходу до справи.

Які ж компетенції будуть затребувані в найближчому майбутньому? Про це - в аналітиці за 2020 рік від World Economic Forum.


На першому місці в за рівнем затребуваності залишиться вміння вирішувати складні завдання (Complex Problem Solving).

Фахівці, що володіють таким умінням, затребувані вже сьогодні. У найближчому майбутньому потреба у володарів такої компетенції зросте на 52%.

Друга за значущості компетенція  - критичне мислення.

Це одна з ключових компетенцій на найближчі 10 років. Через велику кількість і легкого доступу до інформації необхідні будуть навички її відбору і правильного переосмислення.

На жаль, сучасна школа не найкращий помічник у цьому питанні, тому що часто превалює технологія єдиного вірного відповіді (формат тестів). Тому її розвиток ляже на плечі батьків, а потім і роботодавців.

Третя за значущості компетенція - креативність.


Ускладнення виробничих і соціальних процесів вимагає нестандартних рішень. На жаль, цього теж не вчать в сучасній школі (і в багатьох ВНЗ).

Ось як про це говорить Тетяна Чернігівська, відомий вчений в області нейронауки і психолінгвістики: «Чи правильно ми вчимо дітей? Наприклад, навіщо дітям вчити біном Ньютона? Я за все своє життя з біном Ньютона ніколи не зустрілася. Якщо зустрінуся, то пальцем ткну і скажу: «ОК, Гугл» ...

Раніше інтернету не було, але книжки були. Навіщо мені  вчити цей самий біном? Якщо мені б на це сказали - щоб тренувати пам'ять, ок, все, я згодна. Але може бути краще Шекспіра або грецьку поезію? Навіщо безглузді речі вчити? Ми дітей ними накачуємо. Хіба мені важливо знати, в якому році Наполеон одружився на Жозефіні? Ні, не важливо. Мені важливо, щоб людина розуміла, що відбувається на цій планеті. Все інше - Гугл вже знає.

Мені люди, які знають те, що знає Гугл, не потрібні професійно, тому що Гугл вже є. Мені потрібен той, кому прийде в голову незвичайна річ ».

За словами Рагнара Сііла - координатора експертної групи з розвитку культурних і творчих індустрій Комісії Євросоюзу, креативне мислення змінює цінність того, що ви робите, оскільки творчість збільшує вартість того, що ви створюєте.

Для того, щоб отримати успішний проєкт сьогодні, недостатньо продумати і прорахувати концепцію. Необхідно левову частку зусиль направити на креатив і тоді проєкт буде приречений на успіх.

Четверта за затребуваністю  буде компетенція управління людьми.

Крім того все йде до того, що в майбутньому затребуваними залишаться або найдешевші співробітники (чия праця дешевше роботів) або високопрофесійні. 

П'ята компетенція - навички координації та взаємодії.

Фахівці з такими навичками необхідні і сьогодні, і їх затребуваність збережеться і надалі. 

Шосте місце - за емоційним інтелектом. 

Сьогодні багато компаній інвестують в розвиток емпатії у своїх співробітників (емпатія – це здатність розуміти і відчувати почуття іншої людини).  Треба відзначити, що це один із напрямів розвитку, популярний в багатьох великих організаціях.

Сьома компетенція - судження і прийняття рішень.



Важливою буде не тільки якість, але і швидкість прийняття рішень.

Як кажуть в компанії Uber, якщо Ви вранці прокинулися з дуже цікавою ідеєю з приводу нових продуктів і тільки до обіду зібралися на зустріч, щоб її обговорити, то вже можна не поспішати. Китайці вже почали виробництво ... Кажуть, в кожному жарті є частка жарту ...

Восьма компетенція  - клієнтоорієнтованість (сервісна орієнтація, Service orientation).

У цій компетенції без розвитку емоційного інтелекту, мабуть, буде вкрай складно.

Дев'ята компетенція - вміння вести переговори.


За словами Кевіна Робертса,  почесного професора інновацій і креативу в університеті Окленда та автора бестселера "Lovemarks: Майбутнє Поза Брендів", ми перейшли в епоху ідей, у якій хороша ідея може змінити світ за 12 годин.

В Кремнієвій долині люблять повторювати, що хороша ідея без фінансової підтримки - це тільки ілюзія. Саме тому головним органом підприємця в нову епоху стає мова. Уміння вести переговори з інвесторами, конкурентами та партнерами по бізнесу набирає величезної ваги компетенцією 21-го століття.

Як миттєво проаналізувати ситуацію і обрати правильну стратегію поведінки? Як знаходити аргументи, здатні переконати у вашій правоті навіть недружньо налаштованого до вас співрозмовника? Відповіді на ці та багато інших питань повинні знати фахівці з переговорів.

Десята компетенція - когнітивна гнучкість.

Ще кілька років тому її не було, але в умовах відкритого, великого, дуже поліваріантного світу ця здатність буде дійсно важлива. Володіючи нею, ми зможемо застосувати свою креативність і вирішити складні завдання.

За матеріалами Startup News

Коментарі