XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Квітень 2021. Співпраця між Сікорські Челендж та Проєктом USAID «Економічна підтримка Східної України» триває

«Втілення інновацій - це кардинальна зміна наявного порядку речей. Це створення радикально нових бізнес-моделей, способів взаємодії всередині команди та з клієнтами. Це шлях, який саме ти прокладаєш вперше. Тому помилки будуть, можливо, навіть фатальні для всього проєкту. Але без них не буває успіху» ( Ілон Маск ).


Саме про втілення інновацій йшлося під час квітневих заходів проєкту «Стартап школа Sikorsky Challenge: сприяння інноваційному розвитку та підприємницькій діяльності стартапів в цільових університетах Донецької та Луганської областей», який здійснюється за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України».

12 квітня в Донецькому національному технічному університеті (Покровськ) відбувся семінар «Інновації на основі ІТ - від аутсорсингуЛуганської та Донецької областей до розробки комерційно успішних продуктів та послуг», який завершив перший цикл семінарів для ІТ-бізнесу і фахівців, що розпочався 15 березня.

Учасники семінару ознайомилися з українським та зарубіжним досвідом створення та виведення на ринок успішних ІТ-стартапів, обговорили особливості створення інноваційних проєктів в рамках аутсорсингових компаній, отримали навички розроблення бізнес-моделі, аналізу сегментів ринку та цільової аудиторії. Дізналися про методики роботи з цільовою аудиторією та підготовку і проведення опитування про проблеми та потреби цільової аудиторії.

У стартап-школах цільових університетів Сходу України триває другий цикл навчання основ інноваційного підприємництва і практики запуску стартапів. У квітні долучилися нові групи слухачів ще у трьох локаціях, взявши участь у тренінгу «Вступ до стартап бізнесу. Основи бізнес-моделювання. Розвиток роботи з клієнтами» (тренер Ігор Пеер):

- 01-02 квітня - в Приазовському державному технічному університеті, Маріуполь.
- 05-06 квітня - в Луганському національному аграрному університеті, Старобільськ
- 07-08 квітня - в Донбаській державній машинобудівній академії, Краматорськ

Учасники дізналися, що таке стартап і чим він відрізняється від звичайного бізнесу, які його цілі та етапи розвитку, ознайомилися із зарубіжним та вітчизняним досвідом розвитку стартап-підприємництва та запропонували власні ідеї стартапів. Почавши працювати над розвитком своїх ідей, вони здобули базові практичні навички бізнес-моделювання, визначення цільової аудиторії та аналізу її проблем і потреб.


Черговий тренінг з основ інноваційного підприємництва «Розробка бізнес-продукту на основі переліку проблем та потреб клієнтів» відбувся:

- 05-06 квітня - в Східноукраїнському національному університеті імені В.Даля, Сєвєродонецьк
- 07-08 квітня - в Луганському національному аграрному університеті, Слов’янськ
- 13-14 квітня - в Донецькому національному технічному університеті, Покровськ
- 15-16 квітня - в Приазовському державному технічному університеті, Маріуполь
- 21-22 квітня - в Донбаській державній машинобудівній академії, Краматорськ
- 26-27 квітня - в Луганському національному аграрному університеті, Старобільськ

У Донецькому національному технічному університеті (Покровськ) цей тренінг провів Ігор Пеер, в решті університетів – Олексій Струцинський.


На тренінгах учасники працювали над своїми стартап-ідеями, вчились розробляти бізнес-продукт, орієнтований на вирішення проблем та/або задоволення потреб споживачів. Вони отримали навички аналізу ринку та конкурентного середовища, створення конкурентоспроможної бізнес-ідеї для продукту, навчилися аналізувати власні спроможності й визначати потребу в пошуку зацікавлених сторін - потенційних бізнес-партнерів.




Наступним кроком у навчанні стартаперів став тренінг «Фінансування стартапів та організація підприємства». У квітні тренер Олексій Струцинський провів його в двох локаціях:

- 19-20 квітня - в Донецькому національному технічному університеті, Покровськ
- 28-29 квітня - в Східноукраїнському національному університеті імені В.Даля, Сєвєродонецьк

Цей тренінг присвячений організації малого бізнесу:
  • фінансуванню стартапу на різних етапах його розвитку
  • видам інвестицій і послідовності їх залучення
  • чинному законодавству з питань реєстрації та ведення бізнесу
  • підготовці установчих документів
  • пошуку бізнес-партнерів та управлінню відносинами з ними
  • практичним аспектам роботи з організації бізнесів з виробництвом товарів, з наданням послуг та їх комбінації
Крім того, слухачі стартап-шкіл навчилися розраховувати основні фінансові показники стартапу, оцінювати його вартість і строки самоокупності, набули навичок використання інструментів оцінювання стану проєкту, управління часом, завданнями та комунікаціями. Не менш цікавою виявилася тема ділової комунікації та комунікацій в малій команді в умовах нестачі часу та ресурсів.


Одночасно з тренінгами в університетських стартап-школах у квітні були проведені дводенні тренінги з основ малого інноваційного бізнесу для нового набору викладачів університетів.

Тренінг «Створення конкурентоспроможної бізнес-моделі для компанії. Інструменти розвитку компанії» (тренерка Леся Люшенко) відбувся :

- 05-06 квітня - в Східноукраїнському національному університеті імені В.Даля, Сєвєродонецьк
- 07-08 квітня - в Луганському національному аграрному університеті, Слов’янськ
- 13-14 квітня - в Донецькому національному технічному університеті, Покровськ
- 15-16 квітня - в Приазовському державному технічному університеті, Маріуполь
- 21-22 квітня- в Донбаській державній машинобудівній академії, Краматорськ
- 26-27 квітня - в Луганському національному аграрному університеті, Старобільськ

У процесі навчання учасники дізнались про застосування проєктного підходу у створенні та розвитку інноваційного бізнесу. Практична частина тренінгу була максимально орієнтована на комерціалізацію наукових розробок університетів - учасники будували первинну конкурентну бізнес-модель компанії, орієнтованої на випуск інноваційної продукції або надання інноваційних послуг, розробляли стратегію її розвитку, визначали проєкти, необхідні для реалізації стратегії, оцінювали ресурси та можливості реалізації проєктів.



Тренінг «Інструменти маркетингу та продажу. Операційна діяльність компанії» (тренерка Леся Люшенко) відбувся:

- 19-20 квітня - в Донецькому національному технічному університеті, Покровськ
- 28-29 квітня - в Східноукраїнському національному університеті імені В.Даля, Сєвєродонецьк

Учасники тренінгу отримали знання про:

• інструменти операційної діяльності та розвитку компанії
• процесний підхід до налагодження операційної діяльності
• сучасні методи аналізу потенційного ринку збуту та конкурентного середовища реалізації продукту компанії
• сучасні інструменти маркетингу для продажів
• методики побудови стратегій продажів.

У результаті учасники набули навичок з використання інструментів побудови процесів, аналізу вимог до продукту та розроблення рішення для ідеального клієнта, використання інструментів маркетингу для продажів, побудови стратегій продажів.


Погодьтеся, кожна людина прагне стати успішною. Неважливо, про яку сферу нашого буття йдеться - навчання, особистий розвиток, роботу, власний бізнес, стосунки з людьми. Всі ми мріємо про цікаве та наповнене сенсом життя, в якому щоденна робота перетворюється на захоплюючу творчість. Проте не кожному вистачає знань та наснаги зробити перший крок до успіху. Особливо це стосується людей, що живуть в стресі від втрати рідних домівок та вимушеного переселення внаслідок воєнних дій на сході України.

Тому команда Інноваційного холдингу «Сікорські Челендж» неймовірно щаслива тим, що своїми тренінгами допомагає зробити перший крок до успіху, мотивує та ділиться безцінними знаннями з інноваційного підприємництва.

Тренінги проходять в рамках проєкту «Стартап школа Sikorsky Challenge: сприяння інноваційному розвитку та підприємницькій діяльності стартапів в цільових університетах Донецької та Луганської областей», який здійснюється за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України».

Коментарі