Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Екологічні добрива із водоростей Азовського моря

Знайомтесь! Це Марія Шабанова, студентка із Маріуполя, авторка проєкту “Містер Seaweed”- екодобрива з водоростей Азовського моря.


Добрива є важливою складовою сучасного рослинництва.
А інтенсивне землеробство без добрив — це сьогодні такий самий оксюморон, як гарячий лід чи крижане полум’я. Кожен аграрій знає: скільки «вкинеш» у землю, стільки з неї й отримаєш. 

 Все розпочалося для Марії Шабанової , студентки із Маріуполя, з тренінгів “Основи інноваційного підприємництва на практиці”, які провели в Приазовському державному технічному університеті досвідчені тренери інноваційного холдингу “Sikorsky Challenge”. 

Марія Шабанова:“На тренінгах ми говорили про креативне підприємництво. Однією з моїх ідей було виготовлення плаcтирів із властивостями бананової шкурки. Всім відомо, що на банані можна легко впасти. Я подумала, що можна використати його властивості та розробити профілактичний пластир”. 

Згодом у Марії виникла нова ідея - виготовлення екодобрив із морських водоростей – “Містер Seaweed”. Вона почала читати літературу про це, радитися з батьками та науковцями.

“У моїх батьків є теплиця, ми вирощуємо квіти на продаж, тому я знаю, що таке гарне добриво, багато чула про це від батьків, - розповідає Марія. - Я подумала, що можна використати для виготовлення власних екодобрив водорості. Так можна очистити Азовське море, адже волонтери збирають на узбережжі водорості та викидають їх, а я подумала, що це може бути бізнесом. Seaweed – у перекладі з англійської – морські водорості – так я придумала назву для свого продукту”.

Ця ідея у Марії народилася взимку, коли водоростей в морі не було. Водоростями поділився викладач і вона розпочала експерименти – зробила екстракт з водоростей і перенесла свої дослідження в батьківську теплицю. 

“Я поставила водорості на водяну баню і стала випаровувати воду. Потім кілька тижнів відстоювала цю суміш, постійно спостерігала за процесом, змінами, які відбувалися, робила фото, записи. Коли добриво було готове, я розвела його з водою та почала поливати ним один з трьох горщиків з кімнатною рослиною. Другий горщик з подібною рослиною я поливала добривом із крамниці, а в третій горщик взагалі не додавала ніяких добрив. Вже зараз експеримент показує чудові результати”, - говорить дівчина. 


До травня Марія планує зробити хімічний аналіз отриманого добрива та представити результати своїх досліджень на регіональному конкурсі стартапів Sikorsky Challenge.

Сподіваємося побачити проєкт Марії Шабанової “Містер Seaweed” у фіналі Конкурсу стартапів , який відбудеться в рамках Х ювілейного Фестивалю інноваційних проєктів Sikorsky Challenge 2021 з 12 по 14 серпня .

Прийом заявок на Конкурс стартапів триває до 15 червня 2021.
Детальніше про Конкурс – https://www.sikorskychallenge.com/startup-contest/
Реєстрація на Конкурс -      https://www.sikorskychallenge.com/startup-contest/zaiavka/

Тренінги з основ інноваційного підприємництва проходять в рамках проєкту «Стартап школа Sikorsky Challenge: сприяння інноваційному розвитку та підприємницькій діяльності стартапів в цільових університетах Донецької та Луганської областей», який здійснюється за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України».

За матеріалами :v-variant

Коментарі