XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Підсумки лютого 2021. Співпраця між Сікорські Челендж та Проєктом USAID «Економічна підтримка Східної України» триває

9 лютого 2021 року у Краматорську був підписаний Меморандум про створення Інноваційного кластера міста.

Підписання Меморандуму означає створення умов для інноваційного розвитку міста шляхом об’єднання зусиль, можливостей та ефективної взаємодії представників університетської та академічної науки, місцевого самоврядування, компаній та громадських організацій.

Робота в цьому напрямку розпочалася одразу після проведення вступного семінару проєкту в жовтні 2020 року. Упродовж наступних трьох місяців (з листопада по січень) тривала інформаційна, роз’яснювальна та організаційна робота. Результатом роботи стало підписання Меморандуму про створення Інноваційного кластера міста Краматорська між мерією міста, Донбаською державною машинобудівною академією та Інноваційним холдингом «Сікорські Челендж».

Вітаємо всіх причетних  з цією знаковою для міста подією! На черзі відкриття інноваційних кластерів в Слов'янську та Сєвєродонецьку 12 березня 2021 року. 

Упродовж лютого  2021 року в цільових університетах Сходу України відбулися серії дводенних тренінгів.

Тренінг «Розробка бізнес-продукту на основі переліку проблем та потреб клієнтів» (тренер Олексій Струцинський) був проведений:

  • 4 -5 лютого в Луганському національному аграрному університеті (м.Слов’янськ)
  • 15-16 лютого в Донецькому національному технічному університеті (Покровськ)
  • 17-18 лютого в Приазовському державному технічному університет (Маріуполь)
  • 22-23 лютого в Луганському національному аграрному університеті (м. Старобільськ)
 
 

Цей тренінг став продовженням навчання для  першої групи слухачів. Учасники (студенти та викладачі) працювали над своїми стартап ідеями, навчались розробляти бізнес продукт, орієнтований на вирішення проблем та/або задоволення потреб споживачів. Вони отримали навички аналізу ринку та конкурентного середовища, створення конкурентоспроможної бізнес ідеї для продукту. Ще одним важливим блоком розглянутих питань була побудова екосистеми Продаж -Виробництво-Логістика-Сервіс, делегування завдань (аутсорсинг, ауттаскінг) і взаємодія з партнерами, постачальниками, розробниками.
 
Тренінг з основ організації та ведення малого бізнесу «Створення конкурентоспроможної бізнес-моделі для компанії. Інструменти розвитку компанії» (тренер Леся Люшенко) був проведений: 
  •  4 -5 лютого в Луганському національному аграрному університеті (м.Слов’янськ)
  •  09-10 лютого в  Донбаській державній машинобудівній академії ( Краматорськ)
  • 15-16 лютого в Донецькому національному технічному університеті (Покровськ)
  • 17-18 лютого в Приазовському державному технічному університет (Маріуполь)

 

Учасниками цього тренінгу стали  викладачі університетів з кафедр менеджменту та фінансів і кредиту. З огляду на добру теоретичну підготовку слухачів і певний практичний досвід роботи з бізнесом, тренінг пройшов у формі обговорення побудови інноваційного бізнесу на основі наукових розробок університету. Було розглянуто низку питань щодо застосування проєктного підходу у створенні та розвитку інноваційного бізнесу. Учасники тренінгу будували первинну конкурентну бізнес-модель компанії, орієнтованої на випуск інноваційної продукції або надання інноваційних послуг, розробляли стратегію її розвитку, визначали проєкти, необхідні для реалізації стратегії, оцінювали ресурси та можливості реалізації проєктів.

9-10  лютого в  Донбаській державній машинобудівній академії ( Краматорськ) відбувся тренінг Олексія Струцинського «Вступ до стартап бізнесу. Основи бізнес-моделювання. Розвиток роботи з клієнтами»

Це був перший тренінг для нової групи, учасники якої дізналися , що таке стартап і чим він відрізняється від звичайного бізнесу, які його цілі та етапи розвитку. Після ознайомлення із зарубіжним та вітчизняним досвідом розвитку стартап підприємництва, учасники запропонували власні ідеї стартапів. Наступним кроком стало опанування основ бізнес-моделювання та визначення цільової аудиторії для стартап ідей учасників тренінгу.  

Тренінг «Маркетингові стратегії та цифрові комунікації. Типові помилки при запуску стартапу» (тренер Валерій Пичко) був проведений :

  • 15-16 лютого - в Луганському національному аграрному університеті (м.Старобільськ)
  • 17-18 лютого – в Східноукраїнському національному університеті ім. В. Даля (Сєвєродонецьк)
Валерій Пичко в Східноукраїнському національному університеті ім. В. Даля (Сєвєродонецьк)

 Учасниками тренінгу стали студенти та викладачі університетів. 

Перший день тренінгу було присвячено питанням розроблення маркетингової стратегії стартапу та використанню інформаційних технологій для її реалізації: проаналізовано причини краху більшості стартапів, основні помилки стартап маркетологів-початківців; розглянуто прості способи використання ІТ для перевірки бізнес-ідей, вивчення конкуренції на ринку, аналізу цільової аудиторії. Учасники отримали навички розроблення маркетингового плану стартапу.

Наступного дня учасники тренінгу вчилися будувати цифрові комунікації своїх стартапів. Вони отримали базові знання про інструменти аналізу та контролю трафіку, системи керування контентом, інструментами для створення веб-ресурсів проєкту та їх оптимізацію для маркетингових досліджень.

Валерій Пичко  в Луганському національному аграрному університеті (м.Старобільськ)

Студенти та викладачі університетів були дуже зацікавлені тематикою будування архітектури цифрових комунікацій. Прагнення до інтеграції освітньої системи України з європейською та світовою, бажання навчитися виводити свої інноваційні проєкти на український та європейський ринки, означає не тільки спільний обмін досвідом використання нових інформаційних технологій та взаємообмін інформаційними ресурсами, а й навчання молоді новим навичкам користування інструментами цифрового маркетингу та розбудовою системи інформаційних ресурсів. Бо правильно збудована система цифрових комунікацій допоможе молоді подолати інформаційний вакуум, достукатися до будь-якої точки планети і допомогти розвитку регіону.

У Старобільську не вдалося у повній мірі реалізувати практичну складову тренінгу, оскільки триває ремонт у приміщеннях університету, і тренінг проходив в актовій залі Старобільської районної ради, де немає можливості забезпечити всіх учасників тренінгу доступом до комп’ютерів. Тому Валерію Пичку довелося переробити формат практичного заняття в лекцію, в якій він продемонстрував покрокову інструкцію зі створення веб-ресурсу. Презентацію цієї лекції та завдання для самостійної роботи він передав учасникам тренінгу.  За потреби вони зможуть у будь-який час отримати онлайн консультацію тренера.

У Сєвєродонецьку учасники тренінгу опрацювали у комп’ютерному класі практичні навички створення власних веб-ресурсів  та правила наповнення їх візуальним контентом, ознайомилися з інструментами аналізу та контролю трафіку та дізналися про маркетингову стратегію стартапів.  Практична частина тренінгу викликали неабиякий інтерес у учасників - студенти змогли швидко зробити пілотний сайт свого проєкту, а викладачі - розробити основу свого веб-ресурсу для студентів.

Тренінг «Інструменти маркетингу та продажу. Операційна діяльність компанії» (тренер Леся Люшенко) був проведений:

  • 22-23 лютого - в Луганському національному аграрному університеті (м.Старобільськ)
  • 24-25 лютого – в Східноукраїнському національному університеті ім. В. Даля (Сєвєродонецьк)

Цей другий тренінг з основ малого інноваційного бізнесу був проведений  для першої групи викладачів університетів. У перший день тренінгу були розглянуті інструменти операційної діяльності та розвитку компанії, процесний підхід для налагодження операційної діяльності, слухачі отримали базові навички використання інструментів побудови процесів. 

Другий день тренінгу було присвячено питанням позиціювання продукту компанії на ринку, аналізу конкурентного середовища реалізації та побудови екосистеми продажів. Учасники тренінгу навчилися будувати модель свого ідеального клієнта, аналізувати вимоги до свого продукту і шукати рішення для задоволення потреб ідеального клієнта. розширювати продуктову лінійку. Вони оволоділи базовими навичками користування інструментами маркетингу для продажу, розроблення стратегії продажів, інструментами аналітики продажів.


Тренінг «Фінансування стартапів та організація підприємства» (тренер Олексій Струцинський) був проведений 24-25 лютого в Східноукраїнському національному університеті ім. В. Даля (Сєвєродонецьк)

У перший день тренінгу часники отримали знання про фінансування стартапу на різних етапах його розвитку, різновиди інвестицій, методики оцінки вартості стартапу, основні фінансові показники стартап проекту та його самоокупність, а також навички аналізу і розрахунку відповідних показників для свого стартапу. Було розглянуто питання врегулювання відносин з інвесторами при заснуванні стартап компанії: розподіл відповідальності та розподіл активів, структура бізнес-плану та інвестиційного договору, практичні аспекти реєстрації підприємства. 
 
Другий день тренінгу було присвячено практичним питанням побудови стосунків з діловими партнерами: організації та проведення ділової зустрічі, управління відносинами з зацікавленими сторонами, методам призначення та проведення ділової зустрічі, підготовці презентації та ділової пропозиції. Було розглянуто типові помилки ділових комунікацій та способи їх уникнути.
 

 


Тренінги проходять в рамках проєкту «Стартап школа Sikorsky Challenge: сприяння інноваційному розвитку та підприємницькій діяльності стартапів в цільових університетах Донецької та Луганської областей», який здійснюється за підтримки Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України».

Коментарі