XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Тренди-2021 для підприємців: як зробити локдаун драйвером

Які уроки від 2020 необхідно засвоїти і якими будуть головні тенденції 2021-го для бізнесу - своїми думками ділиться Ігор Сироватка, директор департаменту клієнтського сервісу OLX в Україні та Центральній Азії. 


У 2020 році найсильніше на розвиток або занепад будь-якого бізнесу вплинули не керівники або інвестори компаній. Пандемія зіштовхнула підприємців з новою реальністю у вигляді карантину. Поки одним довелося закритися в офісах та магазинах, іншим вдалося адаптуватися до жорстких умов і показати значне зростання.

Головні тенденції в сфері онлайн-торгівлі

 Зараз, коли у компаній запитують, що найбільше вплинуло на їх трансформацію в 2020 році, в основному відповідають, що це COVID-19. З'явилося чимало підприємців, яким фактично довелося займатися онлайн-торгівлею - тільки на OLX протягом року кількість бізнес-клієнтів зросла на 10% - це більш ніж 32 000 магазинів.

Друга тенденція, характерна не тільки для OLX, але і для всього світу - колосальне зростання кількості людей, які купують в інтернеті. Протягом 2020 кількість покупців в інтернеті перевищила 2 млрд - це понад чверть населення планети. Для тих, хто раніше не користувався онлайн-шопінгом, зараз це стало звичайною справою.

І найцікавіший тренд - нестандартні нові звички в e-commerce, які складно було б передбачити ще рік тому. Наприклад, ідея купувати овочі онлайн. Зараз вже успішно розвиваються сервіси доставки овочів, які зародилися в квітні-травні 2020. Підприємці будують нові бізнес-моделі, об'єднуючи фермерів, онлайн площадки і служби доставки.

Ще один тренд - розвинені екосистеми доставок. Раніше людям доставляли їжу і деякі товари з інтернет-магазинів, зрідка була кур'єрська доставка, а спеціальні служби тільки з'являлися на ринку. Зараз доставляють все і в найрізноманітніші способи. З'являються нові гравці на цьому ринку, а рітейлери створюють власні сервіси доставки.

За даними Держкомстату, в 3 кварталі минулого року показник капітальних інвестицій в поштову та кур'єрську діяльність виріс майже в 8 разів у порівнянні з 2019.

Онлайн-продажі ростуть і не бояться локдауна

Кількість професійних продавців на OLX з лютого по листопад зросла на 10%, а якщо порівнювати листопад 2019 і листопад 2020 року - на 8%. Приріст можна пояснити все тим же карантином - онлайн став виходом для багатьох бізнесів, які втратили звичні можливості заробітку.

У продавців на онлайн-майданчиках було кілька переваг перед офлайн-колегами. По-перше, їх магазини не закрилися з початком карантину. По-друге, велика платформа дозволила підприємцям зосередитися на бізнесі і не витрачати час на рутинні питання: адміністрування сайту, його наповнення, рекламу і так далі. По-третє, фінансовий поріг входу в e-commerce дійсно низький.

Почати системне просування своїх оголошень на OLX можна з бюджетом в 300 гривень, оптимально - 3000-5000 гривень на місяць. Це в десятки разів менше відкриття будь-якої фізичної точки. А кількість відвідувачів, навпаки, значно більше будь-якого торгового центру або офлайн-магазину - понад 25 млн унікальних користувачів щомісяця.

Як зробити локдаун драйвером 


Треба переходити в онлайн, враховувати актуальний попит в цей період і посилювати рекламу.

Згідно зі статистикою, в той час, коли активність бізнесу в звичайних фізичних локаціях припинилася, в півтора рази зросла кількість онлайн-замовлень техніки для дому та кухні, продуктів, товарів для догляду за собою, іграшок, одягу і товарів для хобі.

На OLX найбільше змінився середній чек в категорії «Мода і стиль» - на + 22%: якщо в лютому він складав 591 грн, то в листопаді вже 718 грн. Збільшився середній чек на електроніку - з 1392 грн до 1579 грн (на 17%). На + 9% зросла сума замовлень дитячих товарів - 541 грн в листопаді і 498 грн в лютому. Схожі показники можна очікувати і зараз - в постковідном 2021 році.

Попит на товари традиційно залежить від сезонних тенденцій. З кінця осені до середини зими зростає попит на зимовий одяг та взуття. З березня стають популярними велосипеди, дитячий і мототранспорт, дитячі коляски. Варто врахувати ще й фактор локдауна. Наприклад, минулої весни стався бум на персональний транспорт. Люди купували велосипеди, моноколеса і електросамокати, щоб доїжджати на роботу, і, в принципі, пересуватися по місту.

Незважаючи на карантин і зміни звичок українців, найпопулярнішими за кількістю покупок все ще залишаються електроніка, одяг і взуття, товари для дітей. Звичайно, з початком вакцинації в світі і в Україні ми повернемося до звичного ритму життя. Однак тренди минулого року для малого і середнього бізнесу продовжаться і в 2021.
  • E-commerce залишиться найбільш передбачуваним і безпечним напрямом рітейлу. 
  • Нова звичка купувати в онлайні те, що раніше купували тільки в магазинах, буде посилюватися і надалі. Їжа, продукти, одяг, медичні препарати - перелік категорій для замовлення в інтернеті буде тільки рости.
  • Якісний сервіс стане надважливим частиною будь-якого бізнесу. Довго чекати доставку або терпіти нечемну  комунікацію покупці не будуть і підуть до конкурентів.
  • Сама конкуренція в онлайні стане жорсткішою, тому підприємцям варто готувати спеціальні пропозиції і послуги, щоб утримати клієнта. 
  • Відповідальне споживання стане важливою звичкою в поведінці покупців. В 2021 будуть купувати НЕ бренд, а користь від конкретного продукту. 
З огляду на ці тенденції, всі учасники онлайн-угод отримають win-win результат: у покупців з'явиться все більший вибір товарів і унікальних пропозицій, а у продавців - стабільний ринок збуту, який не боїться зовнішніх загроз.

 За матеріалами AIN

Коментарі