XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Історія успіху. Розумні речі Лізи Воронкової.

«Біоінженерія - це коли якісь інженерні штучки
спрощують і подовжують життя людини 
за рахунок того, що людина більше дізнається
 про себе і полегшує свій рух, тобто існування»
 
(Ліза Воронкова про біопротезування простими словами)


В арсеналі Лізи Воронкової, випускниці Стартап школи Sikorsky Challenge, вже багато цікавих« розумних речей».

В 2015 році на перший свій проект «Emotion tracker» вона за місяць зібрала 30000 доларів на американській краудфандінговой платформі  Кickstarter .

Потім були поїздка на виставку IDSEE, зміна напрямку розробки, конференція в Норвегії, півроку в cтенфордскому акселераторі і завершення роботи над проєктом смарт-годинника  EMwatch 

Сьогодні Ліза Воронкова - куратор в Міністерстві цифровий трансформації України, Ambassador Digital Women 2020 Ukraine, вивчає менеджмент в Українському католицькому університеті і працює технічним директором в компанії Іллі Попова ComeBack Mobility.

Про свої останні проєкти Ліза Воронкова розповіла в гостях у програми РанокВдома.

Ліза Воронкова: «Одна дівчина дізналася про свою вагітність завдяки нашому смарт-годиннику EMwatch. Годинник постійно показував їй прискорений пульс, що змусило звернутися до лікарів, які і поставили їй радісний діагноз - вагітність. Мій перший проект EMwatch дозволяє контролювати стан людини за результатами аналізу ходи людини, поведінки, пульсу. Ми організували в Україні виробництво смарт-годинників і успішно продавали продукт під маркою боротьби зі стресом. Основними покупцями виявилися японські клієнти. Тому нещодавно наша компанія продала технологію виробництва в Японію. Продукт, що вирішує проблему управління стресом, знайшов свого клієнта - там, як відомо, дуже стежать за корпоративним здоров'ям. 

В даний час в Україні багато компаній займаються біоінженерією. Вже створені протези, які не тільки дозволяють стискати і розтискати «руку» і управляти гаком, а й протези, які управляються сигналами з м'язів, що дозволяє фрагменту кінцівки бути більш функціональною. Розумні протези - це протези, які керуються не важелем, а за рахунок зняття сигналів з м'язів. За допомогою спеціальних електродів на кінцівці електронна напруга в м'язах (міограмма) передається на систему управління протезом. Іноді пам'ять про рух допомагає людині управляти протезом, іноді доводиться вчитися керувати заново ". 

В даний час Ліза в якості технічного директора компанії Іллі Попова працює в проекті ComeBack Mobility. ComeBack Mobility - розумні насадки на милиці, що призначені для контролю навантаження при реабілітації захворювань і пошкоджень нижніх кінцівок.


 Як це працює. Під час руху на милицях дані про навантаження на хвору ногу і кількості кроків надходять на мобільний телефон пацієнта. Дані порівнюються з програмою реабілітації і трансформуються в рекомендації пацієнтові. Пацієнт коригує навантаження на хвору ногу відповідно до рекомендацій, відзначаючи в додатку при цьому свої больові відчуття. Лікар дистанційно спостерігає за поступовим збільшенням навантаження і больовим порогом пацієнта. У разі необхідності коригує програму реабілітації.

Донедавна для реабілітації використовувалися звичайні ваги: ​​пацієнт наступав зламаною ногою на ваги, фіксував вагу (при власній вазі, наприклад, в 60 кг, він фіксував відчуття при 20 кг) і намагався при ходінні зберігати це навантаження. Ліза Воронкова: «Ми зробили міні-ваги, які кріпляться до милиць - знаючи вагу людини і силу, з якою він спирається на милиці, ми обчислюємо за їх допомогою вагу навантаження на хвору ногу на кожен крок. Ваги зв'язуються зі смартфоном і смартфон підказує клієнту як наступати- сильніше або слабкіше. Оповіщення відбувається голосом, вібрацією, або звуковим сигналом.

Клінічні випробування довели, що за допомогою ComeBack Mobility процес реабілітації проходить значно легше - контроль насадки змушує пацієнта свідомо підходити до процесу відновлення.

За словами Лізи, проєкт має просту і масштабовану бізнес-модель: безкоштовно роздаємо пристрої лікарям, лікарі передають наші насадки на милиці своїм пацієнтам на період реабілітації після перелому, пацієнти платять щомісячну абонплату. Дохід від експлуатації пристроїв ділиться порівну: половина грошей - лікарю, половина - платформі. Лікар зацікавлений в додатковому заробітку і контролі пацієнта, а пацієнт - в якнайшвидшому одужанні. І всі щасливі.

Команда планує почати розповсюдження продукту з України. Перші 1, 5 тисячі насадок будуть передані до клінік Києва і Дніпра, на черзі - Харків і Запоріжжя. У проєкт вже інвестували Дмитро і Оксана Томчук - серійні MedTech-інвестори, бельгійський підприємець Фредерік Дельфос, компанія «Фармак» та члени її наглядової ради. Загальна сума залучених коштів на pre-seed-стадії склала $ 395 тис. Залучені кошти підуть на розробку промислового дизайну пристрою, виробництво першої серійної партії, розробку мобільних і веб-додатків для докторів і пацієнтів. У планах- перевірити, чи відповідає продукт потребам людей в Україні і пошук найкращої-бізнес моделі на ринку США.

Коментарі