Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Мережа стартап шкіл Sikorsky Challenge поповнилась Закарпатським регіоном (відео)

9 листопада в рамках IX Фестивалю інноваційних проєктів Sikorsky Challenge 2020 відбулася панельна дискусія «Розвиток Української мережі стартап шкіл Sikorsky Challenge та створення інноваційних кластерів».

Відкрив панельну дискусію Михайло Згуровський, ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського та активний член команди київської Стартап школи Sikorsky Challenge.  

Те, що на панельній дискусії був присутній міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, тільки підтверджує істину - розширення мережі стартап-шкіл в Україні є важливою віхою розвитку інноватики, яка може стати потужним поштовхом для зміни економіки держави. До речі, Сергій Шкарлет -колишній випускник Київської політехніки:


 «Для мене, як випускника КПІ, висока честь бути у своїй альма-матер. Мене вражає те, як стрімко розвивається Фестиваль інноваційних проєктів Sikorsky Challenge. Я мало знаю галузей і стартап-майданчиків, які на сьогодні спроможні дати такий результат. 30–40% фінальних проєктів конкурсу Sikorsky Challenge форматується як уже готовий стартап-проєкт, тоді як світова цифра становить десь 12–15 %. Це свідчить, що сьогодні Україна багата талантами, ідеями, і все це гуртується навколо університету – це дуже добре. Мене дуже тішить, що КПІ не просто веде Sikorsky Challenge – він транслює його на регіони, і це ще раз підтверджує головну роль університетів у розвитку держави, в розвитку економіки, у впровадженні наукових результатів".

Вступна доповідь Інни Малюкової, керівника проєкту Українська мережа стартап шкіл «Sikorsky Challenge» була присвячена історії проєкту, в завершення якої вона представила учасникам панелі членів команди київської стартап школи Sikorsky Challenge.
 


З теплими вітальними словами вийшли на зв'язок Голова міжнародного журі Конкурсу Sikorsky Challenge Вік Корсун (США) та Ігор Пеер, співзасновник інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge. 

Далі естафету продовжили представники мережі стартап шкіл із 12 університетів України:

  • Давід Ар'є, співзасновник Стартап Школи «Sikorsky Challenge» м. Вінниця
  • Костянтин Коваль, директор Стартап Школи Вінницького національного технічного університету, м. Вінниця;
  • Роман Квєтний, завідувач кафедри Автоматизації та інтелектуальних інформаційних технологій Вінницького національного технічного університету, м. Вінниця;
  • Ігор Ленцов, проректор з наукової роботи Приазовського державного технічного університету, м. Маріуполь;
  • Сергій Орлов, заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів міської ради, м. Маріуполь;
  • Олександр Хома, партнер консалтингового агентства «C & K Consulting Group»,м. Кривий Ріг;
  • Михайло Турчанін, проректор з наукової роботи Донбаської державної машинобудівної академії, м. Краматорськ;
  • Сергій Митрохін, декан факультету інформаційних технологій та електроніки Східноукраїнський національний університет ім. В. Даля, м. Сєвєродонецьк;
  • Швецова Лариса, начальник відділу промоції та інноваційного розвитку Департаменту міжнародної технічної допомоги, інноваційного розвитку та зовнішніх зносин Луганської обласної державної адміністрації, м. Сєвєродонецьк;
  • Вікторія Воропаєва, проректор з науково-педагогічної роботи Донецький національний технічний університет, м. Покровськ
  • Ростислав Подольський, в.о. ректора Луганського національного аграрного університету, м. Слов'янськ;
  • Світлана Сівіцька, проректор з наукової та міжнародної роботи Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», м. Полтава.


 Сьогодні в Україні працює вже 13 кластерів та 5 – в інших країнах світу. 

Хвилюючим завершенням панельної дискусії стало  підписання меморандуму із Закарпатським регіоном, який став 14-м представництвом платформи Sikorsky Challenge.

Ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський так прокоментував цю подію: «Сьогодні до нас приєднується 14-й кластер – з Ужгорода. Для нас дуже важливо передати досвід, напрацьований в інноваційному середовищі Sikorsky Challenge, в регіони, де місцева влада, місцевий бізнес, місцева наука й місцеві університети хотіли б об’єднуватися для спільних дій з метою інноваційного розвитку своїх регіонів. Ми дуже раді, що в цілому ряді регіонів ця робота вже є досить успішною».

 


Від Закарпатського регіону Меморандум підписали:

  • Володимир Смоланка, ректор Ужгородського національного університету, м. Ужгород
  • Віталій Цвігун, заступник Голови Закарпатської обласної державної адміністрації, м. Ужгород
  • Денис Ман, директор Агенції регіонального розвитку Закарпатської області, м. Ужгород 

 


 На завершення зустрічі ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайло Згуровський додав: «Наша мрія полягає в тому, щоб, об’єднуючи регіональні кластери, побудувати єдину національну інноваційну систему і допомогти країні переорієнтувати свою економіку із сировинної на високотехнологічну. Тому ми крок за кроком намагаємося йти в цьому напрямі й сподіваємося, що Україна стане розвиненою, високотехнологічною, інтелектуально потужною країною світу».

 


Коментарі