Оголошено лауреатів Нобелівської премії 2024 з фізики

8 жовтня 2024 року Нобелівський комітет визначив лауреатів премії у галузі фізики. Ними стали Джон Гопфілд та Джефрі Еверест Гінтон за "фундаментальні відкриття та винаходи, які дозволяють машинне навчання за допомогою штучних нейронних мереж". Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Фонду Нобеля Що відомо про лауреатів Двоє цьогорічних лауреатів Нобелівської премії з фізики використали інструменти фізики для розробки методів, які є основою сучасного потужного машинного навчання.  Коли ми говоримо про штучний інтелект, ми часто маємо на увазі машинне навчання за допомогою штучних нейронних мереж. Ця технологія спочатку була навіяна структурою мозку. У штучній нейронній мережі нейрони головного мозку представлені вузлами, які мають різні значення. Ці вузли впливають один на одного через зв’язки, які можна зробити сильнішими або послабленими. Джон Хопфілд винайшов мережу, в якій використовується метод збереження і відтворення шаблонів. Ми можемо уявити вузли у

Презентація Української мережі стартап шкіл Sikorsky Challenge на Форумі "Наука.Бізнес. Інновації"

10 вересня 2020 року в місті Слов'янськ (Донецька область) пройшов III регіональний форум «Наука. Бізнес. Інновації» за темою «Smart Region». 

Мета цього щорічного заходу - розвиток інноваційних процесів в регіоні, прискорення цифрового розвитку економіки, трансформація існуючих та створення нових галузей, перетворення сфер життєдіяльності у нові, більш ефективні та сучасні.

Серед учасників - представники органів державної влади та місцевого самоврядування, інноваційно активних підприємств України та регіону, ІТ-сфери та суміжних галузей, експерти з діджиталізації, штучного інтелекту, впровадження SMART-проєктів, енергоефективності, залучення інвестицій; науковці, освітяни, заклади вищої освіти з підготовки спеціалістів з інформаційних технологій.

В рамках Форуму відбулись презентації фахівців  з питань:

  •  інноваційних рішень в управлінні територіями регіону
  •  розробки програмних продуктів Smart City
  •  інноваційні підходи та інтелектуальні системи щодо запуску муніципальних Smart-проєктів
  • створення інноваційної екосистеми
  • фінансова підтримка інноваційного розвитку для сприяння реалізації наукових проєктів та розвитку інноваційних бізнесів
  • впровадження STEM-освіти в регіоні, в тому числі освітньої робототехніки в навчальних закладах.

В рамках панелі "Інструменти ефективного функціонування інноваційної інфраструктури"  з презентацією виступила Інна Малюкова, керівник проєкту "Українська мережа стартап шкіл Sikorsky Challenge". 



Коментарі