XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Проблема опріснення морської води вирішена?!!!

Технології перетворення солоної морської води на безпечну і чисту питну, можуть змінити життя мільйонів у всьому світі. Саме тому вчені всього світу невпинно працюють над цією проблемою.



Прорив у вирішенні проблеми опріснення морської води здійснили австралійські вчені. Їх інноваційний метод заснований на використанні металоорганічних каркасних сполук (або MOF) та  сонячного світла. Для очищення води за такою технологією потрібно всього півгодини. Наразі цей метод вчені називають найбільш ефективним.

Згідно з результатами перших випробувань, метод дешевий, надійний, дозволяє багаторазове використання MOF та відповідає стандартам Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з опріснення. Приблизно 139,5 л чистої води може бути вироблено в день з одного кілограму матеріала MOF.

Всього через чотири хвилини на сонці матеріал MOF вивільняє всі іони солі, які він вбирає з води, і готовий до повторного використання.

«Процеси термічного опріснення шляхом випаровування енергоємні, а інші технології, такі як зворотний осмос, мають ряд недоліків, включаючи високе споживання енергії та використання хімічних речовин при очищенні і дехлоруванні мембран», - каже інженер-хімік Хуантінг Ван з Університету Монаш.

«Сонячне світло - вічне поновлюване джерело енергії на Землі. Наша розробка нового процесу опріснення на основі адсорбенту з використанням сонячного світла для регенерації забезпечує енергоефективне і екологічно безпечне рішення для опріснення », - додає вчений.

Хоча це далеко не перше дослідження, в якому пропонується ідея використання мембрани MOF для очищення солі від морської та солонуватої води, ці висновки та матеріал PSP-MIL-53, що стоїть за ними, дадуть вченим ще багато можливостей для дослідження .

MOF загалом є дуже пористими матеріалами - лише чайна ложка матеріалу при стисненні може бути використана для покриття площі розміром з футбольне поле - і ця нова система потенційно може бути встановлена ​​на трубах та інших водопровідних системах для виробництва чистої питної води .

Нові рішення не можуть бути досить швидкими - за даними ВООЗ, у всьому світі близько 785 мільйонів людей не мають чистого джерела питної води за півгодини ходьби від місця проживання. Кліматичні кризи ще більше погіршують цю проблему.

Оскільки солона вода становить близько 97 відсотків води на планеті і це величезний невикористаний ресурс для життєтворчої питної води, то такі рішення, як PSP-MIL-53, можуть  зробити морську воду придатною та безпечною для використання людиною.

Дослідження було опубліковано в журналі Nature Sustainability.
 

Коментарі