Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Проблема опріснення морської води вирішена?!!!

Технології перетворення солоної морської води на безпечну і чисту питну, можуть змінити життя мільйонів у всьому світі. Саме тому вчені всього світу невпинно працюють над цією проблемою.



Прорив у вирішенні проблеми опріснення морської води здійснили австралійські вчені. Їх інноваційний метод заснований на використанні металоорганічних каркасних сполук (або MOF) та  сонячного світла. Для очищення води за такою технологією потрібно всього півгодини. Наразі цей метод вчені називають найбільш ефективним.

Згідно з результатами перших випробувань, метод дешевий, надійний, дозволяє багаторазове використання MOF та відповідає стандартам Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) з опріснення. Приблизно 139,5 л чистої води може бути вироблено в день з одного кілограму матеріала MOF.

Всього через чотири хвилини на сонці матеріал MOF вивільняє всі іони солі, які він вбирає з води, і готовий до повторного використання.

«Процеси термічного опріснення шляхом випаровування енергоємні, а інші технології, такі як зворотний осмос, мають ряд недоліків, включаючи високе споживання енергії та використання хімічних речовин при очищенні і дехлоруванні мембран», - каже інженер-хімік Хуантінг Ван з Університету Монаш.

«Сонячне світло - вічне поновлюване джерело енергії на Землі. Наша розробка нового процесу опріснення на основі адсорбенту з використанням сонячного світла для регенерації забезпечує енергоефективне і екологічно безпечне рішення для опріснення », - додає вчений.

Хоча це далеко не перше дослідження, в якому пропонується ідея використання мембрани MOF для очищення солі від морської та солонуватої води, ці висновки та матеріал PSP-MIL-53, що стоїть за ними, дадуть вченим ще багато можливостей для дослідження .

MOF загалом є дуже пористими матеріалами - лише чайна ложка матеріалу при стисненні може бути використана для покриття площі розміром з футбольне поле - і ця нова система потенційно може бути встановлена ​​на трубах та інших водопровідних системах для виробництва чистої питної води .

Нові рішення не можуть бути досить швидкими - за даними ВООЗ, у всьому світі близько 785 мільйонів людей не мають чистого джерела питної води за півгодини ходьби від місця проживання. Кліматичні кризи ще більше погіршують цю проблему.

Оскільки солона вода становить близько 97 відсотків води на планеті і це величезний невикористаний ресурс для життєтворчої питної води, то такі рішення, як PSP-MIL-53, можуть  зробити морську воду придатною та безпечною для використання людиною.

Дослідження було опубліковано в журналі Nature Sustainability.
 

Коментарі