XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

APOLLO-11. Як маленький крок людини став великим кроком для всього людства.

20 липня 1969 року командир екіпажу космічного корабля «Аполлон» Ніл Армстронг і пілот Базз Олдрін здійснили успішну посадку посадкового модуля корабля на Місяць. Першою людиною, яка ступила на Місяць, став Ніл Армстронг.

Apollo-11. Американські астронавти на Місяці

"Маленький крок для людини, але великий крок для всього людства" - знаменита фраза Ніла Армстронга, яку він виголосив, ступаючи на місячну поверхню. Цей маленький крок людини став завершенням "місячної гонки" або "місячного суперництва" між США і СРСР.

Країна розвиненого соціалізму зазнала поразки.

Я пам'ятаю той спекотний липневий день 1969 року, коли «дядько в телевізорі» повідомив, що перша людина ступила на поверхню супутника Землі - на Місяць. У його повідомленні не було ані радості, ані захоплення людським генієм, що підкорив космос. Це можна було зрозуміти. Першою людиною виявився не радянський космонавт, а американський астронавт. У програмі країни, яка в усьому передовому апріорі повинна була бути першою, трапився серйозний збій.

Національна мета, що була проголошена  в 1961 році президентом США Джоном Кеннеді, про те, що до кінця десятиліття американці висадяться на Місяць, була досягнута. І досягнута вона була без будь-якої прив'язки до національного свята, або «в ознаменування якоїсь річниці чогось там ..."

Пряму трансляцію висадки астронавтів на Місяць дивилося більше мільярда телеглядачів. В СРСР тоді був ранок і ніхто заради такої події не збирався проводити трансляцію. Та й потім серію телепередач про перебування астронавтів на Місяці показали, мабуть, в усіх країнах світу, крім СРСР.

Ніякого ілюстративного матеріалу про подію ми так і не побачили. Журнал «Америка» (вартістю 50 коп), присвячений космічній програмі «Аполлон» зі знімками астронавтів на а Місяці, відразу став великою рідкістю. Мій батько, що мав потрібні зв'язки у Зовнішторзі, роздобув цей журнал на вихідні. Я зміг перезняти ілюстрації «Зенітом» і вже в понеділок прийшов в школу з пачкою великих «американських» фотографій. З тієї хвилини респект і повага були забезпечені назавжди!

Астронавти Ніл Армстронг і Базз Олдрін залишалися на поверхні Місяця протягом 21 години 36 хвилин і 21 секунди. Весь цей час пілот командного модуля Майкл Коллінз чекав їх на навколомісячній орбіті.

21 липня Ніл Армстронг і Базз Олдрін здійснили один вихід на місячну поверхню, який тривав 2 години 31 хвилину 40 секунд.

Нижче фоторепортаж про події 50-річної давності, які і зараз здаються неймовірними ...


Стартап APOLLO-11



Поверхня Місяця

Apollo-11. Американські астронавти на Місяці

Apollo-11. Американські астронавти на Місяці





Apollo-11. Американські астронавти на Місяці

Apollo-11. Американські астронавти на Місяці

Apollo-11. Американські астронавти на Місяці

Apollo-11. Американські астронавти на Місяці

Apollo-11. Американські астронавти на Місяці


Як виглядає Земля з орбіти Місяця

Приземлення американських астронавтів APOLLO-11

Ну і фотографії двох людей, без яких подорож на Місяць навряд чи відбулася. Це головний конструктор ракети-носія Сатурн-5 Вернер фон Браун та головний конструктор місячного модуля Томас Келлі.

Uголовний конструктор ракети-носія Сатурн-5 Вернер фон Браун

Uоловний конструктор місячного модуля Томас Келлі.


Запуск «Аполлона-11» став кульмінацією найскладнішого та найдорожчого космічного проєктув в історії людства. Близько 400 тисяч людей працювало над тим, щоб висадити астронавтів на поверхню Місяця. Тільки прямі витрати на американську місячну програму склали 25 мільярдів доларів (за цінами 60-х років минулого століття).

Для тих, хто цікавиться подробицями експедицій на Місяць за програмою "Аполлон", раджу  відвідати сайт NASA і ознайомитися з польотними журналами експедицій
https://history.nasa.gov/alsj/main.html

Додивіться рекламу до кінця (30 секунд), бо без неї неможливо побачити це історичне відео :)




Першоджерело: STARTUP NEWS 

Коментарі