XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

7 кроків для побудови успішного стартапу від гуру із Кремнієвої долини

Знань багато не буває :)  Тому пропонуємо поради підприємцям від Наїма Зафара, співзасновника і CEO компанії TeleSense та викладача Каліфорнійського університету в Берклі.


У своїх інтерв'ю ви часто говорите, що підприємницький ландшафт і обставини для ведення бізнесу сьогодні змінилися. Які зміни ви маєте на увазі?

Ще недавно запуск бізнесу був дорогим задоволенням. Але ті речі, які з'явилися за останні кілька років, значно спростили цей процес. Сьогодні, наприклад, вже не потрібно купувати багато комп'ютерів і серверів, щоб почати технологічний бізнес. Адже завдяки появі хмарних технологій можна орендувати необхідну техніку.

Друга важлива зміна - смартфон. У людей з'явився постійний доступ до інтернету, а у бізнесу - до покупця.

Третє - глобальний ринок. Вам не обов'язково збирати всіх розумних людей в одному місці. Сьогодні можна формувати віртуальні команди, де будуть працювати професіонали з різних куточків світу.

Четверте - штучний інтелект. Нові технології змінюють все індустрії: від освіти, до уряду.

Сьогодні - прекрасна пора бути підприємцем.

Ви говорите про можливості, але з якими викликами підприємці стикаються сьогодні? Вони однакові у всіх країнах або є специфіка для різних куточків світу?

Виклики відрізняються. Якщо ви працюєте в столиці, у вас набагато більший доступ до людей з ІТ-індустрії, ніж, наприклад, у підприємця з віддаленого куточка країни.

Але тепер, завдяки інтернету, у підприємця з'являється доступ до покупців в Каліфорнії або будь-якого іншого куточка світу. Через це зростає конкуренція. Почати бізнес стало набагато легше, але, щоб вижити ви повинні бути найкращим, вміти залучити таланти і відрізнятися від інших. Конкуренція стала набагато розумнішою. Якщо раніше географія давала вашому бізнесу перевагу, то тепер - ні.

Сьогодні - прекрасна пора бути підприємцем.

Тобто, виклики у підприємців в різних країнах однакові. Тоді як тепер розпочинати приблизно однакові бізнеси в різних країнах  і конкурувати з усім світом?

Можу сказати, що 50% викликів - однакові, ще 50% все ж відрізняються - це державне регулювання і суспільне визнання. Не знаю, як в Україні, але в деяких країнах підприємництво сприймається оточуючими не надто позитивно. У деяких культурах вважається, що підприємець означає безробітний.

Так, в Україні теж, на жаль, є таке ставлення до підприємців. Батьки вважають за краще, щоб діти ставали економістами, юристами або кимось ще, але не підприємцями, тому що це ризиковано.

Ситуація буде змінюватися, коли у вас буде з'являтися більше історій успіху. Ви будете бачити підприємців, які роблять щось значуще, приносять соціальні зміни і при цьому добре заробляють. Наприклад, 50 років тому вважалося, що футболістом або спортсменом бути не круто - зараз це більш прийнятне і бажане заняття.

Назвіть 3-5 рис сучасного підприємця, які допомагають їм бути більш успішними?

Є очевидні і неочевидні характеристики. Очевидні - витривалість, працьовитість, готовність швидко діяти, наполегливість. Чи не очевидні - по-перше, ви повинні бути готові жити в постійній невизначеності. Ви не знаєте, яким буде завтра або наступний місяць, але це вас не лякає. По-друге, у вас повинні бути тверді переконання. Потрібно у щось дійсно вірити всім серцем, але не через упертість, а виходячи з глибокого розуміння потреб покупця. Комплекс цих рис формує продуктивного підприємця. Я б виділив ще одну рису. Ви повинні бути ненаситним. Якщо вам дуже комфортно, то ви не станете хорошим підприємцем.

Тоді в України хороші шанси. В одному з інтерв'ю ви говорили, що у успішного підприємця повинно бути особливе мислення. Що ви маєте на увазі?


Так. Мислення підприємця відрізняється від мислення "звичайних" людей. Коли на вечірці все навколо скаржаться на проблеми, то підприємець не скаржиться. Він / вона думає: що я можу зробити, щоб вирішити цю проблему і заробити гроші? Для підприємця проблема або криза - це можливість, а не привід для депресії. Розум підприємця працює інакше.

Як міняти мислення, щоб стати успішним підприємцем?

Думаю, найефективніший спосіб змінити образ мислення - розповідати історії. Розповідайте, показуйте свої рольові моделі, як приклад для наслідування. Коли люди бачать іншe людину, яка виглядала нерозумною, безглуздою, але змогла вирішити якусь проблему і стати успішною, то навколишні починають вірити: "може, і я зможу так само".

Що ми розповідаємо дітям в початковій школі? Казку про принца, закоханого в дуже красиву принцесу. Це не правильна історія. А ось, якщо б ми розповідали про те, як принц почав щось продавати на вулиці, а потім купив велосипед, то це зовсім інше. Нам варто поміняти казки, які ми розповідаємо дітям.

Можливо, варто розповідати не тільки про успіхи, а й про провали? Щоб показати, що бізнес - це не тільки про результати з першої спроби.

Так. Не може бути тільки радісні історії. Це повинен бути мікс. Ми всі любимо фільми з хорошим фіналом, але далеко не завжди так трапляється. Повинні бути і щасливі, і сумні історії.


В одній зі своїх книг ви наводите 7 кроків з побудови успішного стартапу. Чи не могли б ви коротко розповісти про них?

Перший крок найважливіший. Чи є потреба, яка не задоволена або невирішена проблема? Чому вона існує? Якщо немає незадоволених потреб, то у вашої ідеї для бізнесу дуже мало шансів на успіх. Вам необхідно зрозуміти, чи є проблема або потреба, яку люди хочуть вирішити і чи готові вони за це платити.

Другий крок. Як тільки ви її знайдете, то вивчіть обсяг ринку. Скільки людей хочуть, щоб у цієї потреби або проблеми з'явилося рішення.

Третій крок - вивчіть альтернативи. Ви вивчаєте конкуренцію і наявність альтернативних варіантів.

Як тільки ви відповісте на перераховані вище питання, то зможете приступити до четвертого кроку - пошук рішення.

П'ятий крок - позиціонування. Чим моє рішення буде відрізнятися від інших альтернатив? Я надаю найдешевше рішення або найдорожче?

Шостий крок - бізнес-модель. Як я буду заробляти гроші?

Сьомий крок - які ресурси мені потрібні (люди, гроші і так далі) для досягнення успіху в бізнесі.

На ці сім питань можна відповісти до того, як почати бізнес. На пошук відповідей вам буде потрібно близько 6 місяців, але, коли ви почнете свій бізнес, у вас буде набагато більше розуміння, як його вести.

Як ви вважаєте, стартап повинен починати молодий і інноваційний людина, або люди середнього віку теж можуть бути успішними підприємцями?

Абсолютно. Якщо ви подивіться на ринок США, то середній вік підприємця не 25 років і навіть не 37. Половину ринку становлять люди старше 37 років. Тільки коли ви працюєте в індустрії більше 10 років, ви розумієте її проблеми і знаєте, які з них потребують вирішення. Якщо ви молоді, то ви ще до того,  щоб по-справжньому зрозуміти проблеми галузі. У вас може бути ідея, але швидше за все вона дурна. Нормально починати власний бізнес в 30, 40, 50 і 60 років.


Зараз всі говорять, що стартапи повинні бути інноваційними. Але як стати інноватором?
Я думаю, що інновації - це про культуру. Ви повинні змінити культуру в компанії - це складно досяжна довгострокова мета. Коли ви зміните культуру компанії або країни, то ви наблизитеся до інновацій.

Як продати інноваційні ідеї? Наприклад, у мене є ідея, і я думаю, що вона може змінити світ. Як мені її продати?

Це складний процес. Ви повинні показати цінність вашої ідеї інвесторам, щоб залучити гроші. Але щоб інвестори вклалися, доведіть їм, що ваша ідея потрібна людям. Тобто ви спочатку ви маєме виконати домашню роботу "подолай 7 кроків", яку я описав вище. Як тільки ви з цим розберетеся, то у вас з'явиться шанс на успіх.

Як розвивати свою бізнес-далекозорість?

Думаю, що потрібно сфокусуватися на побудові команди-ядра, що складається з людей з додатковими навичками. Вам потрібна команда кофаундеров - 2-3 людини, не більше того, тому що все стоїть в цьому світі було зроблено маленькими командами.

Неможливо побудувати успішний бізнес поодинці. Потрібно знайти правильних людей, які вам подобаються, яких поважаєте ви  і це навзаєм. Мабуть, це найважча задача, на неї може піти кілька років.

Після того, як у вас з'явилася команда, потрібно вчитися. Починайте читати. Ви повинні знати все про нові технології і бути в курсі того, що відбувається в світі. Більшість людей після закінчення університету не хочуть нічому вчитися і це велика помилка.

Отже, якщо у вас є команда, ви весь час вчитесь і шукаєте незадоволену потребу, тоді є шанс, що ви будете готові почати бізнес з першою нагодою. Світ такий, що весь час виникають кризи, а як ми вже пам'ятаємо, підприємці використовують їх. У той час, коли всі розгублені, підприємці відкривають компанії.

Ви згадали, що важливо соціальне співробітництво. Це важливо тільки для великих компаній, або для маленьких теж?

Це важливо для всіх компаній і великим і маленьким. Для малого бізнесу навіть важливіше, тому що у підприємця немає часу для поганої комунікації. У моїй компанії працює 10-15 чоловік, ми всі сидимо в одній великій кімнаті і можемо чути і бачити один одного, а це означає, що ми взаємодіємо на дуже високих частотах. Якщо виникає будь-яке питання, ми можемо моментально почати його обговорювати, писати щось на дошці і це основна відмінність від великої компанії, де вам доведеться призначити зустріч і чекати кілька днів або тижнів, щоб усіх зібрати разом.

Чи важливо вести соціальне співробітництво зі споживачами і як?

Це дуже важливо. Люди не можуть сформулювати проблему. Вам важливо говорити зі споживачем, слухати відповіді, розробляти рішення у співпраці зі споживачем. Для налагодження комунікації можна використовувати соціальні медіа, проводити опитування. Але я наполягаю на важливості зустрічей віч-на-віч. Я вважаю, що коли ви проведете 50-100 зустрічей, то у вас з'явиться розуміння того, що потрібно людям.


Які ваші найважливіші поради підприємцю?

Ваша удача залежить від людей, тому дайте відповідь на питання, чи правильні люди займають позиції у вашій компанії.

Друге - зустріньтеся зі своїм споживачем. Немає нічого важливішого, ніж розуміння потреб споживача. Вони приносять вам гроші і ваша пропозиція повинна задовольняти його потреби.

Третє - виконання. Гарного бачення недостатньо. Ви повинні зуміти втілити, то, що задумали.

За матеріалами delo.ua