XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

В Україні стартував міжнародний Конкурс інноваційних проектів за логікою біомімікрії Biomimicry Global Challenge.

До участі запрошуються інноватори, інженери, дизайнери і винахідники, які працюють над цією темою (можливо не називаючи її біомімікрією).

Співорганізатором національного відбору виступає Лабораторія інноваційного розвитку ПРООН в Україні у партнерстві з Інститутом біомімікрії (США) та низкою українських громадських організацій, у тому числі і Фонд захисту біорізноманіття України, на чолі з Катериною Стрипко. Фонд консолідує зусилля науковців і винахідників, що допомагають втілювати в життя проекти із захисту біорізноманіття України.

Що таке біомімікрія?

Біомімікрія — це наслідування моделей, систем та елементів природи задля вирішення викликів, з якими стикається людство, шляхом розробки нових технологій, дизайнерських рішень, інноваційних продуктів.

Приклади біомімікрії:

Крихітні гачки на плодах реп'яха підказали ідею створення «липучок», які ми нині активно використовуємо як елемент одягу, взуття, рюкзаків тощо.

Ще один приклад - дизайн японських потягів із характерною формою «носа», обриси якого невипадково нагадують клюв птаха-рибалки. Така форма виявилася дуже ефективною, допомагаючи потягу рухатися з надзвичайно високою швидкістю. Це рішення також допомогло зменшити шум потяга, адже він виходить із тунелю з великою швидкістю.

Умови конкурсного відбору

Кандидати мають подати на розгляд комісії (до 15 березня 2020 р.):
● Короткий опис ідеї українською
● Прототип своєї ідеї/продукту у вигляді фото або малюнку
● Резюме українською або англійською
● Засвідчення знання англійської не нижче рівня B1.

Усі документи необхідно завантажити за посиланням.

Деталі та навчальні матеріали конкурсу: https://challenge.biomimicry.org

Етапи конкурсу:
● Подання документів на розгляд комісії – до 15 березня 2020 р.
● Оголошення переможців українського раунду відбору – 23 березня 2020 р.
● Представлення прототипів і захист робіт у Києві – 1 квітня 2020 р.
● Подання заявки на участь у міжнародному конкурсі – до 1 травня 2020 р.



Три найкращі кандидати чи команди отримають менторство і допомогу від Лабораторії інноваційного розвитку ПРООН в Україні та її партнерів у підготовці та поданні проєктів для міжнародного відбору Biomimicry Global Challenge. Переможці зможуть потрапити на Biomimicry Institute’s Launchpad у США.

Найуспішніші кандидати також матимуть можливість масштабувати свій винахід і знайти міжнародних партнерів через мережу 60 офісів Лабораторії інноваційного розвитку ПРООН.