Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

"Практика запуску стартапа". Підсумки.

Перший етап навчання за програмою "Практика запуску стартапа" (26 листопада-12 грудня 2019) завершився.


 На заключному занятті було презентовано 6 проектів:


Оксана Щербак. Інститут розведення і генетики тварин ім.М.В.Зубця

Проект: "Алгоритм тестування нанобіоматеріалів на гаметах сільськогосподарських тварин"

Олександр Литвин. Чернігівський національний технологічний університет 

Проект :"Індивідуальний модульний електротранспорт"

Валентина Єгорова. Київський політехнічний інститут ім.Ігоря Сікорського

Проект: "Засади концепції екологічного університету"

Максим Лігус.  Проект:"Багатоцільовий легко масштабований пристрій 3D MFU"



Максим Фесенко. Київський політехнічний інститут ім.Ігоря Сікорського Проект:"Продукт перероблення пенепласту"






Робота над проектами продовжиться з  початку 2020 року. Другий етап буде більш практичним, проходитиме форматі індивідуальної роботи  команд з експертами, але включатиме і групові майстер-класи.

Поздоровляємо учасників програми з подоланням першого етапу в розвитку проектів.

Дякуємо  за інтерес до інноваційного підприємництва та бажання вчитися, за наполегливість та  цікаві комунікації. Сподіваємося на подальшу співпрацю та успіх в подальшій розбудові проектів! І кілька вражень наших учасників від Стартап школи Sikorsky Challenge.

Фесенко Максим Анатолійович, доцент кафедри ливарного виробництва чорних і кольорових металів, КПІ мені Ігоря Сікорського

"Про стартап школу я дізнався на сайті Sikorsky Challenge цього року, коли реєструвався на участь в конкурсах - оборонних технологій Sikorsky Challenge та Фестивалі інноваційних проектів Sikorsky Challenge. Мета моєї участі у стартап школі – попрацювати зі своїм проектом «Екологічні способи перероблення полістиролу» та підготуватися до виступу на наступних конкурсах. Навчання для мене було корисним, дізнався нову інформацію. Вдячний організаторам і лекторам. Хотілося побільше практичних прикладів з оформлення презентацій для інвесторів. Побільше практичних прикладів з приводу економічних показників (розрахунків) проектів! Як правильно їх розраховувати, які показники необхідно представляти для інвестора! (Для мене було не дуже зрозуміло!). Сподіваюся на подальшу співпрацю!"

Шановний Максиме, стосовно останніх побажань щодо оформлення презентацій для інвесторів і розрахунку проектів - над цими питаннями Ви зможете попрацювати з нашими експертами в індивідуальному форматі на 2-му етапі навчання.

Ілля Шевченко, КПІ, ІПСА, 2 курс, Системний аналіз і управління:

 «Дізнався про стартап школу у Фейсбуці. Маю кілька ідей. Прийшов отримати корисні знання щодо стартапів, познайомитися з людьми та, можливо, розпочати роботу над власним проектом»  

Микола Кондик, студент Чернігівський національний технологічний університет:

Наш проект "Акселератор для стартапів" цього року переміг  в конкурсі стартапів нашого університету" і наш викладач запропонував прийняти участь у Фестивалі інноваційних проектів Sikorsky Challenge. В силу певних обставин з подачею заявки ми запізнились і тому прийняли рішення попрацювати з проектом в стартап школі. Мета – дізнатись більше про стартапи і впровадити наш проект для початку в нашому Чернігівському університеті. Навчання в стартап школі дуже сподобалось своєю інформативністю і підходом до викладення матеріалу. Тут я почав по новому дивитись на стартапи, познайомився з цікавими людьми та їх проектами. Також більше дізнався з якими проблемами стикаються стартапери та як їх вирішити. Все сподобалось, надані знання дуже корисні і легкі для застосування на практиці. Маю бажання продовжити в 2-му етапі програми навчання. Додактово хотілось би отримати знання щодо кадрових та організаційних рішень в проекті".

Тетяна Кресан для блогу STARTUP SCHOOL