XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Переможці Sikorsky Challenge 2019 взяли участь у Міжнародному конкурсі стартапів в м.Тайчжоу (Китай)

На цьогорічному Фестивалі інноваційних проектів Sikorsky Challenge 2019 головний партнер і спонсор Фестивалю китайська компанія Golden Egg Technology відібрала 7 проєктів для презентації на  Міжнародному конкурсі стартапів в м. Ханчжоу та Тайчжоу (Китай).


Перші три дні перебування в Ханчжоу конкурсантів чекала напружена праця з китайськими менеджерами та перекладачами. Треба було переробити свої презентації та адаптувати їх для китайскої аудиторії. У цьому допомагали менеджери та перекладачі інституту CUАT- спільного Китайсько-Українського аерокосмічного інституту інноваційних технологій міста Ханчжоу.


Потім був переїзд до міста Тайчжоу, де проходила основна частина  Міжнародного конкурсу стартапів.

У своєму вітальному слові керівник інноваційної екосистеми Sikorsky Challenge Інна Малюкова подякувала керівництво міста Тайчжоу та організаторів фестивалю за теплий прийом та зауважила, що українська делегація представляє не тільки 3 університети, що  презентують свої проекти, а Інноваційну екосистему Sikorsky Challenge, що від середовища КПІ ім.І.Сікорського розвинулось в екосистему всієї України (12 університетів з різних регіонів країни).

Інна Малюкова, керівник проекту Sikorsky Challenge. Forum Future 2019 (Тайджоу, Китай)
 На конкурсі були презентовані наступні проєкти:
  • Тимошенко Юрій, Ніколаєв Сергій. Проект "VieGraf. Технологія технічного комп'ютерного зору" 
  • Кирило Гороховський. Проект "Безпроводна заправка автомобіля"
  • Новіков Валерій, Пеер Ігор. Проект "Розробка системи нейтралізації радіоактивних відходів"
  • Колосов Олександр, Головиченко Олександр.  Проект "Екологічно чисте виробництво з утилізації полімерних відходів із поліетилену і поліпропілену методом термічної деструкції"
  • Грабов Євген. Проект "АІ нового покоління та рішення на його основі для спілкування з людиною та написання програмного коду" 
  • Пилипчук Олександр, Бойко Олександр. Проект "Пневматичні протипожежні комплекси"  
  • Ігор Скопіченко. Проект "Метод пульсуючого електромагнітного зондування" для пошуку родовищ корисних копалин


За  результатами виступів на конкурсі  в Тайчжоу 3 проекти Sikorsky Challenge були відібрані для презентації експертній комісії в Ханчжоу. У склад цієї комісії входили  представники державних та муніципальних структур, експерти університетів та бізнесу.  Всі 3 проекти  отримали високі бали. А два з них були відібрані для потенційного інвестування:
  • Тимошенко Юрій, Ніколаєв Сергій. Проект "VieGraf. Технологія технічного комп'ютерного зору"
  • Колосов Олександр, Головиченко Олександр.  Проект "Екологічно чисте виробництво з утилізації полімерних відходів із поліетилену і поліпропілену методом термічної деструкції" 
Що стосується третього проекту, що був високо оцінений експертною групою, а саме проект  "Розробка системи нейтралізації радіоактивних відходів"(Новіков Валерій, Пеер Ігор), то рішення про можливу співпрацю було відкладено з причини того, що тематика ядерної енергетики це прерогатива держави, а не провінції Чжэцзян.

Інна  Малюкова: "Зараз йде інтенсивна підготовка та переговори щодо створення в майбутньому компаній та інвестування  цих двох проектів. Ця підготовча робота триватиме до кінця 2019 року. І якщо умови будуть прийнятні для трьох сторін - команди,  інноваційного холдингу Sikorsky Challenge та китайських інвесторів, то розпочнеться підписання відповідних  документів.

Якщо ні, то ми продовжимо пропонувати наші проекти потенційним інвесторам. Робота не припиняється - ані на конкурсах інноваційних проектів Sikorsky Сhallenge, ані на конкурсах  в Китаї. Кожні два тижня ми будемо презентувати по 2 наших проекти китайським партнерам в режимі відео конференцій. На сьогодняшній день є домовленість про те, що цікаві для китайської сторони проекти  поїдуть на експертну комісію до Ханчжоу". 



Проект Проект "VieGraf. Технологія технічного комп'ютерного зору"презентує Сергій Ніколаєв

Проект "Розробка системи нейтралізації радіоактивних відходів" презентує Ігор Пеер

Проект "Пневматичні протипожежні комплекси" презентує Олександр Бойко

Проект "Безпроводна заправка автомобіля" презентує Кирило Гороховський

Проект "АІ нового покоління та рішення на його основі для спілкування з людиною та написання програмного коду" презентує Євген Грабов

Проект "Метод пульсуючого електромагнітного зондування" для пошуку родовищ корисних копалин" представляє Ігор Скопіченко

Проект "Екологічно чисте виробництво з утилізації полімерних відходів із поліетилену і поліпропілену методом термічної деструкції" презентує Олександр Колосов

До речі, в 2018 році команда-учасник Фестивалю Sikorsky Challenge з проектом SMART-фарба
була запрошена на виступ перед експертною комісією в Ханчжоу. Цей проект зацікавив китайських партнерів. В результаті була відкрита китайська компанія, до якої увійшли  команда розробників та інноваційний холдинг Sikorsky Challenge. Зараз проект знаходиться на стадії патентування та виходу на виробника, який буде виводити фарбу на ринок.

Тобто, маємо непоганий прогрес. В 2018 році до Китаю вирушили 2 проекта, один з яких вже запрацював, а в 2019 році у Китаї побували 7 проектів!

Ми дуже вдячні китайським партнерам GoldenEggTechnology за чудову програму перебування в Китаї, яка включала  участь у міжнародному конкурсі China International Talents Cooperation Fair в Тайчжоу, відвідування міжнародного Форуму інноваційних технологій FUTURE FORUM - 2019 в Ханчжоу  та неймовірно цікаву екскурсійно-культурну програму.

Таня Кресан, Київ-Ханчжоу-Тайчжоу-Київ