XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

В Іллінцях Вінницької області розпочато виробництво полімерно-піщаної плитки

На базі Іллінецького сміттєсортувального комплексу розпочав роботу цех з виготовлення полімерно-піщаної плитки. Основу плитки складає два компоненти – пісок, який займає 70% загальної маси та поліетиленові пакети (синтетичні полімери) – 25-30%. Для отримання кольорової плитки додається ще барвник.


Така плитка має ряд переваг.

Вона міцна, стійка до стирання, низьких і високих температур, солі, вологи. Не менш важливим є й той факт, що встановлена лінія дасть можливість переробляти один з найбільш небезпечних видів твердих побутових відходів – поліетиленові пакети і плівку, які складають 20% від загального об’єму відсортованої на сміттєсортувальному комплексі продукції. Вироби з полімерів розкладаються майже тисячу років. Однак і після цього вони становлять небезпеку, оскільки шкідливі речовини після розкладу потрапляють у ґрунт та воду. Після вторинної переробки вони вже в іншому вигляді ще не одне десятиліття слугуватимуть людям. З часом пішохідні доріжки з цієї плитки будуть облаштовані у місті та селах нашої територіальної громади.
У перспективі планується переробляти й твердий пластик – пляшки від миючих та косметичних засобів, ємкості від прального порошку, каністри та ін. 

Джерело: Іллінці