Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Хроніки Стартап школи. Все про Канвас і не тільки.


З 30 травня 2019 року в Стартап школі Sikorsky Challenge розпочалось навчання за програмою "Практика запуска стартапа"


За традицією одне з перших занять присвячено CANVAS (в перекладі означає - канва, полотно). Адже CANVAS - це основа/фундамент для бізнесу. Якщо все добре продумати, описати та накласти на базове полотно стартапу, це буде добрим стартом  успішного стартапу.


    9 основних блоків полотна вашого проекту виглядають так:
    1. Сегменти споживачів. Для кого ми працюємо? Який споживач для нас найважливіший?
    2. Яку допомогу, цінність, послугу Ви пропонуєте цим особам (цільовим групам)?
    3. Яким способом доносити інформацію про можливості отримати вашу допомогу/послугу? Яким способом кожен сегмент хоче отримати вашу допомогу? Яка цінність вашої послуги? «Точки дотику».
    4. Формування стосунків з аудиторією. Яким чином ви вибудовуєте стосунки з вашими клієнтами?
    5. Отримання коштів для діяльності. Потоки доходів. Фандрейзинг. Співпраця з грантодавцями.
    6. Ключові ресурси, які нам потрібні для здійснення діяльності.
    7. Ключова діяльність. Як може бути організована діяльність неприбуткової громадської організації (волонтерських проектів)? План-графік діяльності волонтерів/руху/ ГО.
    8. Ключові партнери, без яких ваша організація не може існувати. Дорожня карта для постраждалих. Як вона складається? Як нею користуватись?
    9. Структура витрат. Постійні витрати, змінні витрати, витрата на заробітну плату, податки, ціна ресурсів і т.д.
    Згідно цьому плану робота з бізнес-моделлю проекту починається з визначення аудиторії  (клієнтів). Після цього визначаємо, які цінності вони у нас купують і через які канали збуту отримують дані цінності та які взаємини з ними ми вибудовуємо. Далі слід розрахувати  потоки доходів і які ресурси нам для цього необхідні. Потім розписуємо ключові дії, які необхідні нам для роботи. Не забуваємо про наших партнерів і постачальників. На останньому етапі вивчаємо структуру витрат.

    Тож, за роботу!