Оголошено лауреатів Нобелівської премії 2024 з фізики

8 жовтня 2024 року Нобелівський комітет визначив лауреатів премії у галузі фізики. Ними стали Джон Гопфілд та Джефрі Еверест Гінтон за "фундаментальні відкриття та винаходи, які дозволяють машинне навчання за допомогою штучних нейронних мереж". Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Фонду Нобеля Що відомо про лауреатів Двоє цьогорічних лауреатів Нобелівської премії з фізики використали інструменти фізики для розробки методів, які є основою сучасного потужного машинного навчання.  Коли ми говоримо про штучний інтелект, ми часто маємо на увазі машинне навчання за допомогою штучних нейронних мереж. Ця технологія спочатку була навіяна структурою мозку. У штучній нейронній мережі нейрони головного мозку представлені вузлами, які мають різні значення. Ці вузли впливають один на одного через зв’язки, які можна зробити сильнішими або послабленими. Джон Хопфілд винайшов мережу, в якій використовується метод збереження і відтворення шаблонів. Ми можемо уявити вузли у

Перший в Україні конкурс проектів оборонних технологій: підсумки

Завершив роботу перший в Україні конкурс інноваційних проектів у сфері оборонних технологій, який проходив у КПІ ім. Ігоря Сікорського 14-15 травня 2019. 

З авторами 32 проектів з 41, які вийшли до його фіналу, укладено протоколи про наміри щодо реалізації. Серед проектів, які плануються до впровадження:
  • «Створення вітчизняного cупутникового угрупування дистанційного зондування Землі» (розробка фахівців КПІ ім. Ігоря Сікорського)
  • «Безпілотний авіаційний комплекс квадрокоптерного типу для спеціального застосування» (КПІ ім. Ігоря Сікорського)
  • «Універсальне базове шасі мобільного робота високої прохідності та маневреності» (КПІ ім. Ігоря Сікорського)
  • «Полімерна кулеметна стрічка» (ТОВ «Харківський завод засобів індивідуального захисту»)
  • «Мобільний додаток розвідника» (Національний університет «Львівська політехніка»)
  • «Фарби і екрани для захисту від електромагнітного випромінювання» (Київський національний університет технологій та дизайну)
  • «Програмний комплекс захищених мобільних переговорів «SecurePhone» (ТОВ «ДОЛЯ І КО. ЛТД»)
  • «Скануючий лазерно-телескопічний силовий модуль для оптичних локаційних систем виявлення та протидії БПЛА» (Інститут фізики НАН України)
  • «Лазерні апарати тактичної медицини» (КПІ ім. Ігоря Сікорського)«Захищена радіосистема комунікації і координації дій особового складу» (INWIS CORP.) та інші.



За словами ініціатора проведення конкурсу ректора КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайла Згуровського, є сподівання, що щонайменше половину з них буде впроваджено у життя. Більшість проектів підтримуватиме ДП «Укроборонпром», решту – Міністерство оборони України та окремі державні й приватні підприємства. Учасником кожної з угод є й КПІ ім. Ігоря Сікорського як середовище, в якому розробники, науковці, інвестори та виробничники зможуть ефективно співпрацювати.

Проекти, подані на перший конкурс, стосувалися дуже широкого кола питань – від удосконалення озброєнь і розробки нових засобів тактичної медицини, до спеціальних інформаційних технологій та технологій отримання надміцних матеріалів з новими властивостями. Тож надалі, як зауважив Михайло Згуровський, організатори конкурсу планують проводити його за окремими напрямами.

За матеріалами ресурсу kpi.ua