Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Перший в Україні конкурс проектів оборонних технологій: підсумки

Завершив роботу перший в Україні конкурс інноваційних проектів у сфері оборонних технологій, який проходив у КПІ ім. Ігоря Сікорського 14-15 травня 2019. 

З авторами 32 проектів з 41, які вийшли до його фіналу, укладено протоколи про наміри щодо реалізації. Серед проектів, які плануються до впровадження:
  • «Створення вітчизняного cупутникового угрупування дистанційного зондування Землі» (розробка фахівців КПІ ім. Ігоря Сікорського)
  • «Безпілотний авіаційний комплекс квадрокоптерного типу для спеціального застосування» (КПІ ім. Ігоря Сікорського)
  • «Універсальне базове шасі мобільного робота високої прохідності та маневреності» (КПІ ім. Ігоря Сікорського)
  • «Полімерна кулеметна стрічка» (ТОВ «Харківський завод засобів індивідуального захисту»)
  • «Мобільний додаток розвідника» (Національний університет «Львівська політехніка»)
  • «Фарби і екрани для захисту від електромагнітного випромінювання» (Київський національний університет технологій та дизайну)
  • «Програмний комплекс захищених мобільних переговорів «SecurePhone» (ТОВ «ДОЛЯ І КО. ЛТД»)
  • «Скануючий лазерно-телескопічний силовий модуль для оптичних локаційних систем виявлення та протидії БПЛА» (Інститут фізики НАН України)
  • «Лазерні апарати тактичної медицини» (КПІ ім. Ігоря Сікорського)«Захищена радіосистема комунікації і координації дій особового складу» (INWIS CORP.) та інші.



За словами ініціатора проведення конкурсу ректора КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайла Згуровського, є сподівання, що щонайменше половину з них буде впроваджено у життя. Більшість проектів підтримуватиме ДП «Укроборонпром», решту – Міністерство оборони України та окремі державні й приватні підприємства. Учасником кожної з угод є й КПІ ім. Ігоря Сікорського як середовище, в якому розробники, науковці, інвестори та виробничники зможуть ефективно співпрацювати.

Проекти, подані на перший конкурс, стосувалися дуже широкого кола питань – від удосконалення озброєнь і розробки нових засобів тактичної медицини, до спеціальних інформаційних технологій та технологій отримання надміцних матеріалів з новими властивостями. Тож надалі, як зауважив Михайло Згуровський, організатори конкурсу планують проводити його за окремими напрямами.

За матеріалами ресурсу kpi.ua