XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

14 травня 2019 року. Конкурс проектів оборонних технологій Sikorsky Challenge стартував

"Супутники, пневмогармата та лазери для зцілення –оборонні ноу-хау made in Ukrainе" , - вважає Сергій Згурець, засновник та головний редактор щомісячного журналу Defense Express «Експорт зброї та оборонний комплекс України». Автор та співавтор наукових видань, довідників та книг, що присвячені оборонно-промисловому комплексу України, тенденціям на світовому ринку озброєнь, розробці, виробництву та экспорту військової техніки

Центр інноваційного підприємництва "КПІ імені Ігоря сікорського". Відкриття Конкурсу проектів оборонних технологій Sikorsky Challenge.

"Все це може з’явитися в українській армії внаслідок втілення ідей та рішень, що будуть презентовані у ході першого вітчизняного Конкурс оборонних технологій 14-15 травня у Києві.
Головний задум заходу такий - поєднати потенціал та можливості вітчизняної науки, оборонних підприємств та силових структур, які мають зміцнитися за рахунок інноваційних рішень. Це, власне те, що у Сполучених Штатах реалізується у форматі агенції DARPA та дослідницьких лабораторій у родах та видах військ. Звісно, тут говоримо скоріш про дух, а не про масштаб. Бо нам до DARPА ... ну, далекувато, скажімо так. Але треба пробувати.
Організатором Конкурсу оборонних технологій є Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського". КПІ залучив до підготовки та проведення заходу державний концерн «Укроборонпром», що є найбільшим потенційним замовником на нові розробки, Державну інноваційну фінансово-кредитну установу, ГС «Ліга оборонних підприємств України», Міністерство оборони України та Держспецзв’язку. Інформаційним партнером конкурсу є інформаційно-консалтингова компанія Defense Express спільно з Центром дослідження армії, конверсії та роззброєння.

Загалом на конкурс оборонних технологій подалося 132 проекти. З них відібрали 43. Є цікава статистика щодо тих, хто подавав і що від того залишилося. Так от - від національних закладів вищої освіти було 82 проекти, горнило експертного обговорення витримали 25. Для КПІ ім. Сікорського показники такі: 54 подали, 25 пройшло. Національна академія наук: 10/3. Державні підприємства: 9/9. Недержавні структури: 25 /6. Фізичні особи: 6/ 0.
Власне, всі ці 43 проекти, чи точніше команди, які їх представляють, і змагаються за те, аби зацікавити потенційних українських інвесторів, включно з фінансовою підтримкою, яку найбільш потрібним ідеям планує надати державний концерн «Укроборонпром», а також Державна інноваційна фінансово-кредитна установа України (у вигляді безвідсоткового фінансового кредиту).

Презентація проектів та визначення їхньої подальшої інвестиційної долі стартує 14 травня в КПІ ім. І.Сікорського. Про підсумки розкажу згодом, а поки що з представлених у фіналі 43 проектів я відібрав 15 таких, що мене зацікавили найбільше і склав з них власний рейтинг оборонних ноу-хау made in Ukrainе. Побачимо, чи співпадуть мої симпатії з рішеннями потенційних інвесторів.
Вітальне слово ректора "КПІ імені Ігоря Сікорського" Михайла Згуровського
1. Створення cупутникового угрупування
Розробник: КПІ ім. Ігоря Сікорського, група підприємств об’єднання «Київська політехніка».
Пропонується створити вітчизняну систему супутникового угруповання дистанційного зондування Землі (ДЗЗ) з високою роздільною здатністю. На сьогодні аналогічні системи існують у США, Китаї та Ізраїлі. Вартість системи становить $12-15 млн, що майже на порядок менше за закордонні аналоги. Суттєве зниження вартості проекту досягається за рахунок використання: понад 30% технічних рішень, закладених у вітчизняні наносупутники PolyITAN-1 і PolyITAN-2, які повністю виготовлені в КПІ ім. Ігоря Сікорського і виведені в космос у 2014 і 2017 роках; нових композитних матеріалів для виготовлення окремих елементів конструкції супутника, що дозволить суттєво зменшити його масу (до 30%); нових концептуальних технічних рішень; а також повним виготовленням системи на вітчизняній промисловій базі, зокрема на базі КПІ ім. Ігоря Сікорського і групи підприємств, що входять до інноваційно-виробничого об’єднання "Київська політехніка".

2. Вдаримо по ворогу з пневмогармати. Пневмобалістична система калібром 50 мм.
Розробник: ДП «45 ЕМЗ», Вінниця.
Система повинна здійснювати залпову стрільбу і масований загороджувальний вогонь, знищувати мінометні, кулеметні і гарматні розрахунки і снайперів, вражати бронетехніку. Нічого не звичного, якщо не брати до уваги, що це робиться за допомогою стисненого повітря. Стверджується, що система має перевершити порохові аналоги щодо технічних, економічних та експлуатаційних характеристик.
Розгін снаряду стисненим повітрям до швидкості на зрізі ствола не менше 270 м/сек в дозвуковому режимі і не менше 360 м/сек в надзвуковому режимі. Вказані початкові швидкості снарядів при калібрі системи в 50-мм забезпечують практичну дальність стрільби на дистанції у 3 та 5 тисяч метрів відповідно. Скорострільність - до 300 пострілів на хвилину. Механізм перезаряджання снарядів має високу швидкість дії завдяки малому ходу і відсутність гільзи снаряду. Система може виконуватися з кількістю стволів від одного до шести, що перетворює їх в установки залпового вогню. Розробка цікава. Після заходу – розповім більш детально про цю ідею, яка вже декілька років тиняється на заводі, але тепер «дострелила» і до публічної арени.

3. Лазерні апарати тактичної медицини
Розробник: КПІ Ім. Ігоря Сікорського
Запропоновано нову апаратну технологію пришвидшення регенерації пошкоджених, інфікованих, відкритих після поранення поверхневих ділянок шкіри, зупинення кровотечі, а також пришвидшення реабілітації після поранень. Призначено для сфери невідкладної медичної допомоги військовим і у польових умовах, і в умовах амбулаторії.


4. Малогабаритний передавач перешкод
Розробник: ДП "Новатор", Україна, м. Хмельницький
Виріб «Оберіг-Н» - малогабаритний широкосмуговий передавач перешкод 20-4000 МГц загороджувального типу потужністю 120 Вт. Використовується при розмінуванні для захисту мінера від радіокерованого підриву іншого вибухового пристрою, який може знаходитися неподалік від нього, а також може використовуватися при тренуванні радіотехнічних підрозділів в умовах присутності радіоперешкод. Виріб має можливість встановлення смуги прозорості для радіозв'язку з командиром.

5. Захищена радіосистема комунікації і координації дій особового складу
Розробник: INWIS CORP
Основа системи – цифрові комунікатори власної розробки, що створюють радіомережу типу MANET. Радіус дії радіо до 10 км. Комунікатор – це захищена рація, GPS маяк, навігатор, ретранслятор мережі. Система дозволяє відображати на off-line картах місця знаходження особового складу і обмінюватися повідомленнями та файлами. Виявити дану радіомережу на відстані більше 10 км. майже неможливо. Для мене цікаво – проте доки невідомі технічні характеристики, оцінувати систему складно.

Особливе місце я відвів новим матеріалам або рішенням, які додають несподіваних нових властивостей вже існуючим конструкціям. Зварювати, клеїти, фарбувати, склити можна вже по-військовому, кажуть розробники.

6. Сучасні сплави для аерокосмічної техніки
Розробник: Запорізький національний університет
Фахівцями Запорізького національного університету, ПрАТ "Дніпроспецсталь" та ДП "Івченко Прогрес" розроблена нова цементована теплостійка сталь 10Х3НМ3ФБч з раціональною структурою та підвищеними експлуатаційними характеристиками, а також розроблено інноваційну технологію її хіміко-термічного оброблення. Виробництво спеціальних сплавів різного функціонального призначення в літако- та ракетобудуванні є важливою складовою загального прогресу. Ще одне рішення від запорожців - лазерне зміцнення поверхневих шарів лопаток газотурбінних двигунів, виготовлених з титанових сплавів типу ВТ3-1, ВТ-6, ВТ-8 тощо - шляхом лазерних обробок у різних газових середовищах та лазерного модифікування легкими елементами (азот, вуглець) з глибиною зміцненої зони 100...150 мкм.


7. Нанокомпозитні матеріали для авіаційної та іншої військової техніки
Розробник: КПІ Ім. Ігоря Сікорського
Додавання певної кількості вуглецевих нанотрубок та/або графенів до традиційних і нових конструкційних матеріалів сприяє підвищенню їх міцностних, радіо- та поглинаючих властивостей. Це дозволить створювати конструкції авіаційної і військової техніки та їх елементи з властивостями, що відповідають сучасним вимогам якості і безпеки. В проекті будуть розроблені полімерні композиційні матеріали зі стабільними радіо- та магнітопоглинаючими властивостями для авіаційної та іншої військової техніки.

8. Технологія отримання багатошарових покриттів на твердих сплавах для обробки матеріалів високої твердості військового призначення
Розробник: КПІ Ім. Ігоря Сікорського
Ідея роботи полягає у створенні покриттів нового покоління, які відрізняються від відомих високою твердістю, зносостійкістю, жаростійкістю. Запропонована технологія нанесення покриттів, яка ґрунтується на отриманні матеріалів з комплексом нових властивостей

9. Фарби і екрани для захисту від електромагнітного випромінювання (ЕМВ)
Розробник: Київський національний університет технологій та дизайну, кафедра електрохімічної енергетики і хімії.
Розроблені фарби і екрани для захисту від ЕМВ в широкому частотному діапазоні, які можуть бути корисними для вирішення задач сумісності і зниження помітності електронної апаратури, захисту інформації, захисту персоналу від впливу ЕМВ.


10. Високоефективні клейові композиції та термостійкі компаунди
Розробник: Інститут хімії поверхні НАНУ
Отримані та протестовані нові композити, які мають підвищені міцностні, стійкостні та адгезійні характеристики. Також можуть бути розроблені композити, які самозміцнюються після жорсткої термообробки. Актуальність даної роботи обумовлена відсутністю бази розробки вітчизняних епоксидних композитів для будівельної, авіакосмічної, оборонної промисловості, й відповідно високим попитом щодо імпортозамінних матеріалів. Мене лякає лише фраза з їхньої презентації: «Не мають аналогів у світі».

11. Скло з багатофункціональним прозорим електропровідним покриттям
Розробник: КПІ Ім. Ігоря Сікорського
Прозоре багатофункціональне покриття не лише зберігає високу прозорість скла, але й надає йому низку унікальних властивостей – проводити струм, виділяти тепло, фільтрувати ІЧ-випромінювання, зміцнювати поверхню та ін. Це значно розширює функціональне призначення звичайного оглядового, спеціального або навіть кулестійкого скла. Тепер скло може стати прозорим нагрівачем-запобіжником конденсації чи замерзання оглядових вікон військової техніки або її оптичних приладів, елементом ланцюга охоронної системи приміщень з обмеженим доступом, інфрачервоним фільтром або антистатичним екраном оптичних систем та ін.

12. Технологія виробництва високоефективних порохів для стрілецької зброї
Розробник: Шосткинський інститут Сумського державного університет
Розроблена технологія виготовлення порохів лакового типу, яка дозволяє усунути недоліки існуючої пресової технології і отримувати більш ефективні дрібнозернені порохи для стрілецької зброї. Ця технологія полягає у розчиненні нітратів целюлози з приготуванням лакової композиції, її диспергуванні у водному середовищі з утворенням грубодисперсної емульсії, відгонки розчинника, в результаті чого краплинки лаку тверднуть з утворенням порохових гранул.


13. Скануючий лазерно-телескопічний силовий модуль для оптичних локаційних систем виявлення та протидії БПЛА
Розробник: Інститут фізики НАН України
Ідея проекту полягає у створенні оптико-електронного модуля потужного лазерного випромінювання для його інтеграції з оптичними локаційними системами виявлення БПЛА та подальшому застосуванні у системах протидії розвідувальним та ударним безпілотним літальним апаратам шляхом цілевиявлення і виведення з ладу їх систем відеоспостереження та оптичних систем орієнтації завдяки дії потужних лазерних імпульсів на чутливі елементи цих систем.

14 . Розробка та виготовлення перспективного зразка навчально-тренувального комплексу (тренажеру) для бронетехніки
Розробник: ДП «ХКБМ», ДК «Укроборонпром»
Виготовлення та налагодження промислового зразка тренажеру на сучасній платформі. Дасть можливість відпрацьовувати роботу з БТТ як окремо, так і у складі тактичних груп. Конструкторські роботи завершені, програмне забезпечення підготовлено, необхідно виконати зборку та відлагодження зразка

15. Полімерна кулеметна стрічка
Розробник: ТОВ «Харківський завод засобів індивідуального захисту»
Виготовлення кулеметної стрічки для кулемета Калашнікова (ПКМ) з полімерних матеріалів, на заміну стандартній металевій стрічці. В Україні полімерну стрічку в обмежених кількостях вже постачали до військових частин і спецпідрозділів, перевіряли в умовах критичних температур. Для масового переходу на полімерну стрічку необхідно переконати військових в тому, що вона не поступається металевій, але набагато зручніша у застосуванні – стверджують представники ТОВ «Харківський завод засобів індивідуального захисту». Ще харківчани пропонують створення автоматичних комплексів пакування набоїв в стрічку на логістичних складах.
Хлопці з Харкова – мої давні знайомі, тому незалежно від рішення експертної та фінансової ради на Конкурсі оборонних технологій від Defense Express можу гарантувати власний приз у вигляді передплати на журнал - за настійливість у просуванні своїх ідей. Від полімерної стрічки до системи «Хижак». Бо в наших умовах без настійливості та впертості жодна ідея не стає реальністю".

Автор: Сергій Згурець
Фото: Тетяни Кресан

Коментарі

  1. Добрий день, хочимо повідомити Вас , що наш проект АртОС готовий зарееструватися в Конкурсі проектів оборонних технологій Sikorsky Challenge. пояснить як це потрібно зробити!

    ВідповістиВидалити

Дописати коментар