XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Конкурс стартапів:питання та відповіді

В Україні зараз проводиться багато Конкурсів інноваційних проектів, завдяки яким інноваційні підприємці мають можливість познайомити загал зі своїми стартапами.

На чому треба зосередитися у своїй презентації? Що в першу чергу цікавить інвестора? Що найчастіше питають під час обговорення проекту? Чи можна отримати фінансування на перших етапах розвитку проекта?

Ці та інші питання виникають у стартаперів в процесі подготовки до конкурсу і саме на них ми спробуємо відповісти у цій публікації.

 
Серед всіх українських конкурсів стартапів щорічний Конкурс Sikorsky Challenge, що проходить в рамках Фестивалю Sikorsky Challenge, безумовно є лідером.  

Вперше Фестиваль Sikorsky Challenge був проведений в НТУУ «Київський політехнічний інститут в 2012 році. А в 2014 році до організаторів Фестивалю приєдналась Стартап школа Sikorsky Challenge. 

Це пішло на користь Фестивалю, бо, по-перше, найкращі випускники Стартап школи зі своїми проектами одразу потрапляли до Фіналу, бо були добре підготовленими до Конкурсу стартапів. По-друге, тренери школи взяли на себе підготовку тих учасників, які потрапляли на Конкурс з цікавими проектами, але без усілякого досвіду в розробці інноваційного продукту. Більшість цих «непідготовлених» учасників – це науковці українських університетів. Саме про них і піде мова.
Перед Конкурсом учасники проходять підготовку до Конкурсу в Стартап школі Sikorsky Challenge. Аналіз проектів, з якими науковці приходять на конкурс, показав наступне. У більшості інноваційних проектів зазвичай є один суттєвий недолік – погано відпрацьована бізнес-модель.

Тобто, автори винайшли інновацію, а як заробити на ній – не знають. Найбільша проблема стартапера - знайти цільову аудиторію. Тобто знайти людей , які не тільки зможуть оцінити Ваш винахід, але й готові будуть заплатити за нього. Але, як показує наш досвід, наші інноватори спочатку роблять продукт/послугу, а потім починають думати, кому це може бути цікаво, яку проблему вирішує їх стартап.

За словами відомого гуру стартапів Стіва Бланка, перемогу здобуває той, хто розуміє, що спонукає споживачів купувати. А для того, щоб це розуміти, треба добре знати своїх потенційних клієнтів та їх проблеми, треба добре знати ринок, на який Ви хочете вийти.

Стартап радикально відрізняється від традиційного бізнесу. Стартап – це пошук бізнес-моделі інноваційної ідеї (продукту/послуги), що масштабується. Стартап – це тимчасова форма підприємництва. Якщо повезе, він перетвориться на прибутковий бізнес, якщо ні – то інновація так і залишиться гіпотезою.

Так як перевірити життєздатність нової ідеї та її перспективи?

Життєздатність нової ідеї перевіряється тільки на потенційних клієнтах. Саме цим відрізняється клієнтоорієнтований маркетинг від товароорієнтовного. Спочатку треба визначитися з цільовою аудиторією та провести опитування громадської думки - чи потрібен їм новий продукт або сервіс, чи ні.

Припустимо, Ви успішно провели роботу з опитування цільової аудиторії і впевнилися, що Ваш продукт вирішує проблему. Тепер прийшов час відповісти на питання, а чи є у Вашого продукту конкуренти. Якщо є, то яку частину ринку вони займають. Ви повинні чітко зрозуміти не тільки власні переваги перед конкурентом, а й оцінити розміри світового та локального ринку Вашого продукту у вартісному і кількісному вираженні.

Один з найбільш важливих моментів у роботі над стартапом це розробка бізнес-моделі – план монетизації Вашого продукту (продаж продукту, сервіс, продаж ліцензій тощо). Не менш важлива маркетингова стратегія (покроковий план виходу на ринок) та фінансові показники. Тільки опрацювавши ці моменти, можна приступати до створення презентації.

Що потрібно враховувати при підготовці презентації, в процесі доповіді? Яких помилок варто при цьому не припускатись, на чому зосередитись?


В першу чергу треба зосередитися на бізнес-моделі проекту і досягнутих економічних показниках. Це те, що в першу чергу цікавить інвестора. Обов'язково розкажіть про перспективи масштабування стартапа і конкурентні переваги продукту. У презентації уникайте технічних подробиць.

Що найчастіше питають під час обговорення і що варто врахувати на етапі отримання фінансування?

На різних конкурсах стартапів зазвичай бере участь велика кількість проектів на рівні ідеї та гіпотези, розробники яких шукають інвестиції.

Ви повинні знати, що інвестиції беруть не для того, щоб запустити новий бізнес, а для того, щоб його масштабувати. Тому треба пам'ятати, що, по-перше, на початковому етапі будівництва стартапу ніхто з інвесторів грошей не дасть. А по-друге інвестиція - це не спонсорська допомога, а своєрідний кредит.

Для того щоб інвестор розумів, що він може заробити на вашому стартапі, він повинен бачити, що Ви розумієте ринок, ваш продукт користується попитом, є фінансове зростання і є перспективи масштабування ринку. Крім того, важливий фактор - це конкурентна перевага вашого продукту в порівнянні з продуктами конкурентів.

Продукт буде затребуваний, якщо у нього є конкурентна перевага. Причому ціна рідко буває конкурентною перевагою. Конкурентною перевагою можуть стати такі характеристики вашого продукту, яких не ті немає у конкурента. Тому, якщо у вашому продукті є інновації, які можна оформити документально - це бажано зробити.

Авторські права на вашу інтелектуальну власність в якійсь мірі зможуть закріпити ваше конкурентну перевагу. В іншому випадку конкуренти зможуть перехопити вашу ідею. При оформленні авторських прав треба виходити з того, на ринки яких країн ви плануєте виходити зі своим стартапом.

Для того, щоб досягти успіху в інноваційному підприємництві, треба дуже багато працювати над своїм проектом. Дуже малий відсоток інноваційних проектів, над якими починають працювати підприємці, перетворюється в прибуткові бізнеси.


Які ж головні причини неуспіху в реалізации стартапів? 

За статистикою більш ніж 70% стартапів закриваються з трьох основних причин - невірно обраної бізнес-моделі, занадто великих витрат та помилково обраної ніші. Українські стартапи не вийняток. Майже половина стартапів закривається тому, що їх продукт нікому не потрібен. А друга половина – тому, що наші стартапери не хочуть вкладати гроші в свої стартапи. А вкладати треба и вкладати багато – грошей, часу, зусиль. Тому, якщо хочете успіху - шукайте споживачів, а не інвесторів. Ваші перші клієнти стануть вашими інвесторами.

І ще дуже важливо вчитися інноваційному підприємництву. Цьому, на жаль, не вчать в коледжах і університетах, але цьому можна навчитися в Інноваційні екосистемі Sikorsky Challenge, в яку входить Стартап школа, Фестиваль інноваційних проектів, бізнес-інкубатор та Інноваційний холдинг.

Стартап школа навчає основам інноваційного бізнесу і практиці запуску стартапу, на Конкурсі стартапів Фестивалю Sikorsky Challenge визначаються найкращі проекти, які отримують можливість доопрацьовувати проект в бізнес –інкубаторі, а Інноваційний холдинг стає партнером та учасником кожного стартапу та допомагає командам «стати на ноги» - залучати інвестиції та виводити компанії на локальні, національні та міжнародні ринки.

Навчання в Стартап школі Sikorsky Challenge розпочнеться 15 січня 2019 року. Зареєструватись

Конкурс стартапів Sikorsky Challenge - в жовтні 2019 року. Зареєструватись


Таня Кресан для блога Стартап школи Sikorsky Challenge


Коментарі