XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Незабаром в Україні запрацює Ukrainian National Startup Fund

В кінці вересня 2018 в України розпочне роботу Український національний фонд стартапів (Ukrainian National Startup Fund). Вже в перший рік існування фонду молодим технологічним компаніям обіцяють виділити 50 млн грн у вигляді грантів.


Ресурс K750 опублікував інтерв'ю з координатором Ukrainian National Startup Fund Деборою  Фейрлам, в якому йдеться про концепцію нового фонду, вимоги для проектів, які хочуть отримати фінансування від уряду, а також про українську стартап-екосистему в цілому.

- Скільки людей буде в команді фонду?

У фонді працюватиме невелика команда із 4-5 осіб. Окрім позиції директора фонду передбачена також роль заступника директора. Ця людина працюватиме зі стартапами, що вже отримали фінансування від UNSF. Заступник директора надаватиме їм менторську підтримку та консультації з питань розвитку бізнесу.

- Чому ідея із створення Ukrainian National Startup Fund виникла саме зараз?

Ідея створення державного фонду для фінансування стартапів не є чимось новим. Більшість країн мають такі фонди. В Україні така ідея теж обговорювалася. Я думаю, що в минулому році уряд та прем’єр-міністр відчули, що з 2014 року було пройдено немалий шлях – протягом 2015-16 років уряд досягнув стабілізації та зростання економіки. Так ідея створення фонду, який забезпечуватиме зростання українських компаній та допомагатиме залучати нові інвестиції, стала більш реальною.

Дебора  Фейрлам
- Хто є основними донорами Ukrainian National Startup Fund? І яким є обсяг фінансування фонду?

На запуск Фонду буде спрямовано 50 мільйонів гривень бюджетних коштів. Також одним із напрямів нашої роботи є залучення приватних партнерів, які зацікавленні у фінансуванні проектів, вже проінвестованих українським урядом.

Мова також іде і про великих міжнародних партнерів, зокрема про міжнародні фінансові організації, які надаватимуть технічну підтримку або також долучатимуться до фінансування стартапів. Ми не називаємо конкретних імен до запуску UNSF, але маю сказати, що мені було дуже приємно відзначити зацікавленість потенційних партнерів як у самому фонді, так і в інвестуванні в українські компанії.

- 50 мільйонів гривень – таку суму інвестуватиме фонд в українські стартапи протягом одного року?

Так. Якщо ми покажемо позитивні результати, якщо ці інвестиції дійсно допоможуть компаніям рости та виходити на міжнародні ринки, то це буде постійна програма. І таку ж суму буде передбачено в бюджеті на наступний рік.

- Яку підтримку надаватиме фонд стартапам, окрім фінансової?

В загальному ми надаватимемо наставницьку та менторську підтримку стартапам, а також забезпечуватимемо інформаційною та маркетинговою платформою. Ми будемо ділитися інформацією про проекти, в які інвестував уряд, з нашими партнерами та іншими інвесторами. Ukrainian National Startup Fund працюватиме з проектами індивідуально. Зокрема фонд надаватиме консультації командам стартапів з урахуванням стадії розвитку, на якій перебуває компанія. Якомусь стартапу потрібно буде допомогти виявити цільовий ринок, комусь знадобиться допомога із розробкою маркетингового плану, а комусь потрібні будуть закордонні контакти для наукового партнерства і так далі.

Ми вже налагодили співпрацю з людьми, які хотіли, аби такий фонд працював, а українські компанії зростали та процвітали. Знайшли юридичні та бухгалтерські фірми, які готові проводити тренінги, знайшли представників бізнесу, які готові надати менторську підтримку у тій чи іншій сфері.

Ми знаємо, що існує екосистема, яка об’єднує акселератори та коворкінги Києва. Що є прекрасні проекти у Львові, Одесі, Харкові та інших містах. Ми намагаємося «дотягтися» до цих екосистем та використати їхні мережі. Мета Ukrainian National Startup Fund – не перебудувати нинішню екосистему, а використати наявні зв’язки та залучити зовнішні ресурси. Ідея в тому, аби використати ресурси таким чином, аби якомога більше компаній в Україні отримали можливість навчатися та розвивати свій бізнес.


- Як отримати грант?Які саме компанії фінансуватиме Ukrainian National Startup Fund?

Ми фокусуємося на проектах, що знаходяться між передпосівною (pre-seed) та посівною (seed) стадіями. Зазначу, що фонд надаватиме фінансування виключно офіційно зареєстрованим компаніям.

Ми виокремили сильні для українського ринку сфери, при чому це саме ті індустрії, на які існує попит з боку інвесторів. Серед них – блокчейн, інтернет речей (IoT), штучний інтелект (AI), великі дані, біотехнології або medtech, фінтех, кібербезпека, а також сфери оборони та енергетики. Ми фокусуватимемося на компаніях, які працюють у вищезазначених сферах. Однак це не означає, що інвестиції не зможе отримати цікавий проект, скажімо, із Edtech-сектору.

Ми шукаємо компанії, які мають щось більше, ніж прекрасні ідеї. Стартап не обов’язково має отримувати дохід від своєї діяльності, але повинен мати MVP і хороший бізнес-план, знати свій ринок та мати чудову команду. Як відомо, більшість стартапів досягли успіху (або навпаки зазнали невдачі) саме завдяки своїм командам. Сама по собі ідея – це ще не компанія. У вас в команді повинні бути люди, які «виведуть» цю ідею в реальний світ, достукаються до клієнтів, будуть маркетингом, нарешті, які складуть всі фрагменти воєдино.

Ще одним із критеріїв також буде здатність компанії здійснювати свою діяльність та конкурувати на міжнародному рівні. Інвестування – це не точна наука, інакше Уолл-стріт виглядала б зовсім по-іншому, адже існувала б можливість вибирати компанії, які точно досягнуть успіху. Йдеться про правильну комбінацію ідеї, ринку команди, трекшену, який показав стартап тощо. Ми не будемо казати стартапу «ні» або приймати позитивне рішення щодо інвестицій на основі відповідності лише одному з критеріїв.
Як отримати інвестиції від Ukrainian National Startup Fund?

Компанії подаватимуть заявки через офіційний веб-сайт. Оскільки ми орієнтуємося на проекти, які зможуть працювати на глобальному ринку, то заявки на сайті фонду можна буде заповняти лише англійською мовою. Ми хочемо виявити компанії, які можуть представити себе англійською.

У свою заявку компанії повинні будуть включити пітч, де відповідно до запропонованого зразка мають коротко описати, яка проблема існує на тому чи іншому ринку, яке рішення пропонує компанія, хто працює в команді проекту, який розмір ринку, бізнес-план і так далі. Стартапи також повинні будуть надіслати свій elevator speech (презентація в ліфті) – коротке відеозвернення, за яким ми оцінюватимемо, наскільки компанія вміє презентувати себе.
Як саме оцінюватимуться проекти?

Як тільки фонд отримає заявки, розпочнеться процес due diligence, внаслідок якого відсіються компанії, що не відповідають тим чи іншим критеріям. Таким чином коло заявок звузиться. Проекти, що отримають фінансування, відбиратиме незалежний комітет. До складу цього комітету входитимуть 5 волонтерів – двоє іноземців, та троє українців – з досвідом у сфері бізнесу та інвестицій.

Така система відбору, що здійснюватиметься відповідно до міжнародних стандартів, з одного боку, забезпечить відбір проектів, які зможуть змагатися на глобальних ринках, з іншого – забезпечить справедливість та прозорість самого процесу прийняття рішень.


- Скільки грошей може отримати стартап від Ukrainian National Startup Fund?

Проекти зможуть отримати від $25 000 до $75 000. Обсяг фінансування залежатиме від потреб компанії. Ми запитуватимемо у команд, на які цілі їм потрібні гроші – на розробку продукту чи, наприклад, на маркетинг за кордоном, – та яка сума їм потрібна, і відповідно до цього приймати рішення про розмір фінансування в рамках зазначеного діапазону.
Українські стартапи у більшості випадків зареєстровані за межами країни. Чи фінансуватиме UNSF такі проекти?

Так, ми розуміємо, що компанії, які надалі планують залучати інвестиції з-за кордону, реєструються за межами України. І так, ми інвестуватимемо в українські стартапи незалежно від того, де вони зареєстровані – у Польщі, Естонії чи штаті Делавер. Водночас більшість працівників компанії, яка розраховує отримати фінансування, мають знаходитися в Україні. Також компанія повинна більшу частину грантових коштів витратити саме на розвиток українського підрозділу.

- Чи змушений буде стартап віддавати частину компанії в обмін на інвестиції?
Ні, не повинен. На певному етапі ми зрозуміли, що хочемо зробити процедуру отримання фінансування якомога простішою для українських компаній. Врахувавши чинне українське законодавство, ми зробили висновок, що інвестиції на першому раунді надаватимуться у вигляді грантів. Тобто стартап не повинен ані віддавати частину компанії, ані повертати кошти. Водночас стартапи будуть оцінюватися на дуже серйозному рівні, як і у випадку з венчурним капіталом.

- Якою ви бачите стартап-екосистему України? Які виклики стоять перед місцевими стартапами?

Я думаю, що в усьому світі стартапи зіштовхуються зі схожими проблемами та викликами. Імовірно, виклик номер один – доступ до капіталу. Та це однаково непросте завдання як для українських компаній, так і для проектів у будь-якому іншому куточку світу.

Водночас зараз ми спостерігаємо, як в Україні розвивається екосистема, розвивається культура стартапів, розвивається освіта. Для багатьох країн цей етап уже в минулому, але це не означає, що в Україні ці процеси проходять важче, аніж це було в інших державах. Я бачу в Україні великий ентузіазм, бойовий дух, бажання вчитися та рости. І це надзвичайно важливо для майбутнього екосистеми стартапів.

- Що б ви порадили українським стартапам?

Українські стартапи повинні мислити глобально. Коли бізнес у будь-якому куточку світу досягає великих масштабів, це стається завдяки виходу на глобальний ринок. Немає жодних причин, щоб українським компаніям це не вдалося – вони мають хороші ідеї та хороші продукти. Тому від самого початку – думайте про глобальні ринки.

Українські стартапи також повинні усвідомлювати, що у інвесторів є можливість інвестувати у будь-які компанії у всьому світі. Так, є багато чудових українських компаній, які мають прекрасні ідеї. Та вони повинні зосередитися на тому, аби вміти краще себе «продавати».
Стартапи повинні зрозуміти, що саме шукає інвестор, яку інформацію йому краще надати та як саме презентувати свою ідею.

В цілому моє бачення майбутнього української стартап-екосистеми є дуже оптимістичним. Нещодавно я оцінювала проекти, які брали участь у Битві Стартапів (організовує платформа Startup.Network). Лише на цьому заході мене вразили дев’ять чи навіть десять проектів. Деякі з цих компаній також показали хороший трекшн. І я бачу нові та цікаві компанії кожного тижня.

Тому я дуже оптимістично налаштована. Адже розвиток приватного сектору є драйвером змін в економіці в цілому. Малий та середній бізнес – ось справжнє джерело економічного розвитку. Учасники стартап-екосистеми не чекають вказівок зверху. Вони будують бізнеси, продають продукти, презентують свої ідеї світові. Це дійсно захоплює. Програма Ukrainian National Startup Fund може стати гарним початком для таких проектів.


Джерело:k750

Коментарі