XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

"МОДЕЛЬ СТАРТАПІВ «СІКОРСЬКІ ЧЕЛЕНДЖ» ОБ’ЄДНУЄ ДОНБАС". Новини Стартап школи Sikorsky Challenge.

Весна та початок літа 2018 стали спекотними для Стартап шкіл Sikorsky Challenge східного регіону України. Адже до завершення першого етапу проекту "МОДЕЛЬ СТАРТАПІВ «СІКОРСЬКІ ЧЕЛЕНДЖ» ОБ’ЄДНУЄ ДОНБАС", підтриманого Проектом «Зміцнення громадської довіри» (що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID)), залишається менше двох місяців. 

Тренінг  «Основи інноваційного підприємництва та практика запуску стартапу» в СНУ ім.Володимира Даля (м.Сєвєродонецьк). Тренер - Ігор Пеер
 В рамках проекту у трьох стартап школах Sikorsky Challenge (Східноукраїнський національний університет ім.Володимира Даля (м. Сєвєродонецьк), Донецький національний технічний університет (м.Покровськ) та Донбаська державна машинобудівна Академія (м.Краматорськ)) пройшли тренінги  «Основи інноваційного підприємництва та практика запуску стартапу» (Ігор Пеер), «Створення студентських компаній: практичні аспекти» (Олексій Струцинський) та «Підготовка презентації для інвестора» (Олексій Струцинський) .

У квітні-травні 2018 участь у тренінгах взяли по дві групи з кожної стартап школи. На тренінгу «Основи інноваційного підприємництва та практика запуску стартапу» учасники з'ясовували, що ж таке стартап і  чим відрізняється запуск стартапа від відкриття малого бізнесу,  ділилися власними ідеями і вчилися перевіряти гіпотези своїх бізнес-ідей на потенційних клієнтах в аудиторії, формували бачення фінансової моделі своїх ідей та вчилися презентувати свої проекти.


"Якщо перший день тренінгу був спрямований більше на командну роботу, то протягом другого кожен із учасників чотирьох великих груп повинен був віднайти та представити іншим конкурентні переваги свого проекту. Це і ускладнювало роботу, з однієї сторони, адже доводилося розраховувати тільки на свої сили, і значно розширювали спектр озвучених дієвих варіантів – з іншої. Після того, як ця частина завдання була виконана, аудиторія вже традиційно розібрала виступи, визначивши їх сильні та слабкі сторони" (Катерина Щербакова, Донецький національний технічний університет).


За весь час, що триває навчання, учасники мають можливість  індивідуальних консультацій, на   яких представники команд розповідають,  що вже встигли зробити, а в чому потрібна допомога. Під час обговорення аналізуються різні аспекти проектів та коригуються напрямки розвитку проектів, а відповідно і подальша робота команд.


На тренінгах «Створення студентських компаній: практичні аспекти», який провів Олексій Струцинський, учасники студентських команд набували навичок, необхідних для втілення найсміливіших проектів у життя.

Тренінг «Створення студентських компаній: практичні аспекти» в СНУ ім.Володимира Даля (м.Сєвєродонецьк). Тренер - Олексій Струцинський

Під час тренінгу учасники спробували класифікувати користувачів новацій, розподілив їх на новаторів (ентузіастів), ранніх послідовників (провидців), ранню більшість (прагматиків), пізню більшість (консерваторів) та телепнів. Обговорили помилки стартапів, хибні припущення, причини загибелі стартапів, на що не треба витрачати гроші на самому початку роботи. Дізналися, що це за звір такий «маркетинг проекту» (як визначити стратегію стартапу, як управляти продуктом, що таке продукт-маркетинг, споживчі властивості, позиціювання продукту, управління ціною, управління просуванням, управління збутом, робота з продуктом, задоволеність клієнта, очікування і відчуття, властивості товару, модель Кано, властивості продукту (базові, основні та захоплючі), шлях розвитку продукту).




Наталя Михайличенко, член команди iNet for Pet (Донбаська державна машинобудівна академі,  кафедра ФБСП):

– Коли в березні цього року на базі нашої Академії відкрилася стартап-школа Sikorsky Challenge, я навіть не уявляла, яким цікавим виявиться навчання в ній. Власну мету участі в роботі школи я б сформулювала наступним чином: «Навчитися навчати робити стартапи», а для цього необхідно самому пройти цей шлях. Початкова ідея iNet for Pet – соціальна мережа для самотніх хатніх улюбленців. Але, звичайно, ось так, за кілька місяців, створити соціальну мережу для тварин та адаптований для їхніх потреб гаджет – надто складно. Тому ми почали з простіших кроків: захисної підставки для планшета та додатку iNet for Pet. Наші тренери, яскравий і креативний Ігор Пеєр та розважливо-глибокий Олексій Струцинський, за кілька інтенсивних занять поновили та систематизували знання у сфері інноватики, що буде корисним в моїй подальшій педагогічній діяльності. У нашій команді на рівних працюють викладачі, аспіранти та студенти з різних кафедр, і це створює ефект надзвичайної синергії.

Олексій Мірошниченко, член команди iNet for Pet (студент гр. Ф 14-1 Донбаської державної машинобудівної академії):

– Стартап-школа Sikorsky Challenge подарувала мені цікавий досвід командної роботи та безліч інших позитивних вражень. Хочу зазначити, що два тренери, які з нами працювали, використовували різні підходи, і це дозволило подивитися на одні й ті самі речі під різним кутом зору. Насичені кількагодинні тренінги були побудовані таким чином, щоб теоретичний матеріал одразу відпрацьовувався на практиці, у командах. Не скажу, що це було легко, особливо після пар. Але точно – цікаво і, я думаю, корисно.



В процесі підготовки проектів команд до конкурсу  Олексій Струцинський провів тренінг «Підготовка презентації для інвестора», на якому детально пояснив, як повинна виглядати презентація для інвесторів і які структурні елементи містити, після чого в індивідуальному порядку розібрав із кожним учасником тренінгу презентацію та надав ряд порад щодо її покращення.




В червні відбудеться заключна частина тренінгів, присвячена вивченню та аналізу  ринків та потреб клієнтів у запропонованих проектах участників стартап шкіл

Після завершення тренінгів кожна стартап школа обере 3 найкращих проекта, які поїдуть на Випуск Української мережі Стартап Шкіл «Sikorsky Challenge». Випуск відбудеться 5-6 липня 2018 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського (м.Київ). В цьому році ця подія стане складовою щорічного Фестивалю інноваційних проектів «Sikorsky Challenge».

Ця непересічна подія збере найкращі 30 проектів із 8-ми Стартап шкіл Sikorsky Challenge України та представить їх інвесторам, бізнес-ангелам, представникам середнього та великого бізнесу та органам влади.


За матеріалами інформаційних ресурсів стартап шкіл східного регіону України.

Коментарі