Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Новини українського стартап світу.

У Маріуполі стартували курси школи стартапів і Регіонального центру інноваційного підприємництва.

Нагадаємо, 28 лютого 2017 року в Приазовському державному технічному університеті (ПДТУ) за підтримки Інноваційного холдингу Sikorsky Challenge (НТУУ "Київський політехнічний інститут") було відкрито стартап школу.  Цей проект був  ініційований вченими ПДТУ з метою впровадження новітніх розробок на споживчий ринок і профінансований Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). 


Як розповів проректор з наукової роботи ПДТУ, бізнес-тренер стартап-школи та регіонального центру Ігор Ленцов, вартість проекту склала 2 млн грн.

За його словами, регіональний центр буде працювати на базі ПДТУ і офіційно відкритий з 2 жовтня 2017 року.

 «Центр дозволить довести дослідження наших вчених і студентів  до готового продукту, зробивши їх при цьому конкурентоспроможними і прибутковими для інвесторів. На сьогодні тільки співробітників нашого університету тут навчаються 65 осіб. Регіональний центр включає в себе стартап-школу, лабораторії прототипування, і в перспективі буде комп'ютерний клас - вже є 17 сучасних комп'ютерів, йдуть поставки іншого новітнього обладнання. В даний час в приміщення капітально ремонтуються », - сказав Ігор Ленцов.

Він додав, що США також профінансували команду викладачів і експертів, готових працювати в стартап-школі.

У центрі планують навчати викладачів вузів, ліцеїв і шкіл міста, а також школярів і аспірантів.

«Зараз тільки з викладачів нашого ПДТУ курси проходять 65 осіб. За цей час створено вже близько 15 стартапів, що пов'язані з розробками вузу. Вже є розробки, пов'язані з огрудкування сировини, інтернет-ресурсів для соцопитувань і по наданню допомоги старим людям, чиї діти виїхали з Маріуполя. Ми плануємо також створити інтернет-платформу нашого центру, щоб тренінги стали доступні для більш широкої аудиторії », - поділився проректор.

Ігор Ленцов зазначив, що крім власних експертів та менторів, до школи запрошені  тренер стартап-школи Sikorsky Challengе Олексій Струцінскій і тренер IT-технологій міжнародного класу Ігор Пеер.

І ще приємна новина - агентство США з міжнародного розвитку (USAID) також планує створити мережу стартап-шкіл для інших міст Донецької та Луганської областей.

По матеріалам ресурса mrpl.city


Коментарі