XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Інтелектуальна власність стартапу та його захист.

26 жовтня 2017 в Інноваційному центрі підприємництва НТУУ КПІ відбулась робоча зустріч команд проектів, що підписали договір про співпрацю з Інноваційним холдінгом Sikorsky Challenge, з фахівцями  холдінгу.


Ця зустріч була присвячена захисту інтелектуальної власності стартапів - важливому етапу роботи з проектами. Інноваційний холдінг представляли Павло  Цибульов, сертифікований тренер Європейської програми «Inno Enterprise» «Розвиток інновацій» та Олена  Орешнікова, патентний повірений НТУУ "КПІ".

Незалежно від того, який у Вас стартап-проект (софтверний, хардверний, інноваційний сервіс або крафтовий продукт харчування), існують загальні принципи правового захисту інтелектуальної власності. Першою цінністю стартапу є його бренд, який Ви будете просувати. Тому  для початку потрібно подбати про захист торгової марки.

Молоді команди рідко замислюються над цим, але досягнувши певної популярності і заробивши репутацію, вони повертаються до питання захисту бренду. В іншому випадку можуть виникнути деякі ускладнення. Хтось, наприклад, встигне зареєструвати Вашу назву як марку раніше або навіть спеціально використати назву, щоб скористатися Вашою  репутацією або зруйнувати її.

Наступний важливий момент захисту інтелектуальної власності  - отримання патенту. Це дуже важливий елемент просування інноваційного стартапу. Якщо Ви хочете мати ексклюзивні права на свою розробку, можливість продавати або передавати їх, то без цього не обійтися.

Для початку необхідно провести патентний пошук, щоб переконатися у новизні свого продукту на світовому ринку. Патентний повірений допоможе Вам перевірити «патентну чистоту» проекту і за результатами пошуку разом з Вами вирішити, який саме патент Вам необхідно  отримати.



Питання патентування інтелектуальної власності в стартапі не таке вже і просте. Все залежить від того, для чого Вам потрібен патент і як Ви збираєтеся просувати і масштабувати Ваш стартап.

Ви можете запатентувати об'єкт авторського права і отримати «іміджевий патент», в якому будуть дотримані всі формальності, але при реальному судовому розгляді він не допоможе захистити Ваші права. А можна запатентувати об'єкт промислової власності з високим винахідницьким рівнем і довести, що подібного в світі ще не реєстрували. Тоді патент буде «робочим».

Для охорони авторських прав на пристрої або технології в багатьох країнах виділяють патенти на винахід та на корисну модель. Для них існують свої критерії оцінки. Наприклад, патенти на «корисну модель», які  досить популярні в Україні, не існують у багатьох інших країнах.
Але навіть за умови, що Вам вдасться отримати охоронний документ на інтелектуальну власність свого стартапу, це не означає, що всі питання в цій галузі будуть вирішені. Конкуренти легко можуть оскаржити Ваші документи і відкликати Ваш патент.

Так що ж робити? Відповідь проста. Працювати з фахівцями і професіоналами! Саме такі люди будуть працювати з Вами в Інноваційному холдінгу Sikorsky Challenge.




Таня Кресан для блогу Стартап школи Sikorsky Challenge

Коментарі