XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

У Вінниці відкрили «конвеєр стартапів» Sikorsky Challenge: заявки вже приймають у ВНТУ

Вінничани отримали ще одну можливість реалізовувати свої ІТ-проекти: сьогодні, 7 грудня, у Вінниці відбулось відкриття стартап-школи «Sikorsky Challenge» на базі Вінницького національного технічного університету.

Головна мета «Sikorsky Challenge» – створення «конвеєру стартапів», завдяки використанню потенціалу студентів-винахідників. Навчатися у цій школі може будь-хто, хто має власні ІТ ідеї, проекти або ж бажає навчитись їх реалізовувати.


Таким чином, вінницька Школа стала ще однією у мережі стартап-шкіл по всій Україні. Заняття у школі розпочнуться у лютому наступного року і триватимуть до жовтня. По завершенню навчання випускники зможуть взяти участь у конкурсі проектів, отримати консультації та фінансування на реалізацію свого стартапу.

Директор НМК «Інститут післядипломної освіти», кандидат технічних наук та одна із керівників «Sikorsky Challenge» Інна Малюкова розповіла, чому «важливо користуватися своїм правом вибору».


Кожен сам обирає шлях: стати гарним спеціалістом, працювати із 9-ї ранку та йти додому о 6-ій вечора, якщо керівник дозволить. Або ж обрати інший шлях: створити свою компанію, але не ларьок на вулиці, а якесь підприємство, створене завдяки своєму інтелекту. Нехай спочатку маленьке, але інноваційне, а потім вже і глобальне. Для того, щоб студентство замислилось, чого хочеться насправді, потрібно розуміти, що життя нам пропонує. Сьогодні є з чого обирати.

Як зазначив Давид Ар’є колишній вінничанин та теперішній керівник компанії «Transfotech», зауважив, що Вінниця має «потужний арсенал програмістів».


Вже 18 років я співпрацюю із вінницькими програмістами. Ті проекти, які вінничани реалізують завдяки цій школі, будуть світового рівня. Державі потрібні ті, хто може не тільки вигадувати проекти, а й втілювати їх.

Однією із проблем очільники Школи назвали саме відсутність прототипу проекту, який має усі шанси стати визначним. Саме допомога в реалізації винаходів і є головною метою Школи.


Заступник міського голови Вінниці, Володимир Скальський, також був присутній на відкритті Школи. У вітальному слові він зазначив, що подібні проекти для України вкрай необхідні.


Я вам розкажу притчу. Якось HR прийшов до свого керівника та почав вимагати грошей на проведення тренінгів та навчальних програм для працівників. Директор почав заперечувати, мовляв, «А що, як ми їх вивчимо і вони підуть від нас?». На що HR відповів: «Гірше, якщо ми їх не навчимо, а вони лишаться».

Під «розуміючого» зітхання аудиторії, Володимир Скальсьский побажав студентам успіхів у житті та навчанні.

Інна Малюкова розповіла, «як починалась Школа».

Ми зустрілися із Пеєром (другий керівник «Sikorsky Challenge» – авт.) у кафе в Тель-Авіві. До того в нього була ідея створення на базі «Андроїд» малих підприємств, а в мене – створення якоїсь студентської стартап-школи, яка б закінчувалась створенням бізнесу. Проте в мене до того не було Ігоря Пеєра, а в нього не було великого університету. За два місяці ми підготували програму і запустили її у лютому.


Також, Інна Малюкова додала, що день відкриття був зовсім нелегким.

19 лютого 2014 року київський Хрещатик був у вогні, все перекрито. Ми були шоковані тими подіями і гадали, що з 22 потенційних «школяра» не прийде жодного. Але прийшли 18 слухачів, дехто прямо із Майдану – брудні та обпечені, і це без перебільшення. Це було символічно – починати таку справу у такі нелегкі часи. Вже згодом перші проекти, котрих було сім, вийшли успішними. Два із них отримали два раунди інвестицій. Відтак, головне – прагнення.

Проектів, які винайшли випускники КПІ, вдалося реалізувати чимало. Зокрема, це програма для розпізнавання облич «Viewdle», яку згодом викупила компанія «Google»; проект інтерактивних поверхонь для ресторанів «Kodisoft» – столики у кафе із сенсорною поверхнею для замовлення без участі офіціанта; винахід «CamTouch» для перетворення будь-якої поверхні (першопочатково – дошки у сільській школі) на інтерактивну; прилад «Luciding», який дозволяє керувати сном людини – зараз тестується у Америці і очікує дозволу на виробництво; та інші винаходи.


Юлія Плахтій, вінницький інформаційний портал ВЕЖА

Фото Андрія Завертаного

Коментарі