XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Співпраця між Сікорські Челендж та Проєктом USAID «Економічна підтримка Східної України» триває

Лютий 2021 року розпочався серією дводенних тренінгів на Сході України за програмою проєкту «Стартап школа Sikorsky Challenge : сприяння інноваційному розвитку та підприємницькій діяльності стартапів в цільових університетах Донецької та Луганської областей».


2 та 3 лютого в Луганському національному аграрному університеті (м. Старобільськ) відбулися тренінги:

  • «Вступ до стартап бізнесу. Основи бізнес-моделювання. Розвиток роботи з клієнтами» (тренер Олексій Струцинський)
  • «Створення конкурентоспроможної бізнес-моделі для компанії. Інструменти розвитку компанії» (тренерка Леся Люшенко)

 

Дводенний тренінг «Вступ до стартап бізнесу. Основи бізнес-моделювання. Розвиток роботи з клієнтами»» був проведений для слухачів (викладачів та студентів) нещодавно створеного Старобільського відділення Стартап школи «Сікорські Челендж» при Луганському національному аграрному університеті.

В перший день учасники тренінгу опрацьовували тему відкриття стартап-бізнесу та основи моделювання бізнесу, знайомилися з ідеями один одного, обговорювали їх, а потім працювали над тим, як від ідеї перейти до етапу планування бізнесу.

Під час другого дня тренінгу учасники розглядали інструмент Business Model Canvas, який дозволяє аналізувати всі основні фактори діяльності бізнесу у їхньому взаємозв’язку.

Дводенний тренінг «Створення конкурентоспроможної бізнес-моделі для компанії. Інструменти розвитку компанії» був проведений для викладачів університету. Учасники групи розглядали питання створення і розвитку підприємництва, стійкості компаній до поразки, моделювання майбутнього та принципи побудови конкурентної бізнес-моделі компанії, а також проєктний підхід до реалізації стратегії та визначення потенційних проєктів розвитку.

У зв’язку з ремонтом приміщень в університеті, місцем проведення тренінгів стала актова зала Старобільської районної ради – в одній залі, в різних її кінцях, одночасно проходили два тренінги, що спричиняло певні незручності. Але попри труднощі, учасники з ентузіазмом розпочали свій шлях у світ інноваційного підприємництва. 


4 та 5 лютого в Східноукраїнському національному університеті ім. В. Даля (м. Сєвєродонецьк) відбулися тренінги :

  • «Розробка бізнес-продукту на основі переліку проблем та потреб клієнтів» (тренер Олексій Струцинський)
  • «Створення конкурентоспроможної бізнес-моделі для компанії. Інструменти розвитку компанії» (тренерка Леся Люшенко)

Тренінг «Розробка бізнес-продукту на основі переліку проблем та потреб клієнтів» Олексій Струцинський провів для сформованої в минулому році групи слухачів. Цього разу учасники обговорювали відмінності стартапів від вже існуючого бізнесу, аналізували проблеми споживачів та вчилися розробляти бізнес- продукт, орієнтований на вирішення проблем споживачів. Крім того, слухачі працювали над бізнес-моделлю своїх продуктів, розглядали основні етапи розвитку та технології запуску продукту у виробництво та багато інших цікавих тем.

Тренінг «Створення конкурентоспроможної бізнес-моделі для компанії. Інструменти розвитку компанії» Леся Люшенко провела для викладачів університету та представників ІТ-кластеру Луганської області. 



Тренінг «Маркетингові стратегії та цифрові комунікації. Типові помилки при запуску стартапу» (тренер Валерій Пичко) був проведений :

  • 01-02 лютого - в Донецькому національному технічному університеті (м. Покровськ)
  • 04-5 лютого – в Приазовському державному технічному університеті (м. Маріуполь) 

 Валерій Пичко у ДНТУ (м. Покровськ)

Участь у тренінгах взяли студенти та викладачі університетів, а також підприємці міст.

Перший день тренінгу був присвячений маркетинговій стратегії розбудови стартапу. Засновники стартапів дізналися, як уникнути типових помилок стартаперів-початківців, як знайти свою цільову аудиторією та взаємодіяти з нею, як аналізувати конкурентів, тощо. Крім того, вони отримали безліч корисних інструментів та фреймворків, які допоможуть їм розробити маркетингову стратегію для своїх проєктів.

Темою другого дня була “Архітектура цифрових комунікацій”. Слухачі познайомилися з стратегією та тактикою інформаційної підтримки стартапу, інструментами контролю та обліку трафіку. Учасники отримали навички роботи з програмою керування контентом та розпочали роботу над інформаційними ресурсами своїх стартапів.

Якщо в Донецькому національному технічному університеті (м. Покровськ) більшість слухачів були новачками з неопрацьованими ідеями, то учасники Приазовського державного технічного університету в Маріуполі вразили кількістю цікавих проєктів, рівнем підготовки і, головне, справжньою вмотивованістю та амбіціями в розробці своїх стартапів. 

Валерий Пичко в ПДТУ (Мариуполь) | Валерій Пичко у ПДТУ (Маріуполь)

Головне враження від роботи на Сході України – це задоволення від того, яку корисну справу роблять всі учасники програми. Адже ситуація там дійсно складна – близькість до лінії фронту, страх та песимістичні настрої населення, проблеми пересування (буває, що інакше, як на таксі, з міста до міста не добратися). В таких умовах освітня діяльність у сфері інноваційного підприємництва надихає креативну частину молоді, навчає та допомагає створювати власні інноваційні проєкти і цим розбудовувати економіку Сходу. Все це дає надію на майбутнє регіону.

Тренінги проходять в рамках проєкту «Стартап школа Sikorsky Challenge: сприяння інноваційному розвитку та підприємницькій діяльності стартапів в цільових університетах Донецької та Луганської областей», який здійснюється за підтримки Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України». 

Валерий Пичко в ПДТУ (Мариуполь) | Валерій Пичко у ПДТУ (Маріуполь)

Валерій Пичко у ДНТУ (м. Покровськ)

Коментарі