XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Диво-пігулка від діабету

Шведські вчені створили новий тип ліків від діабету, який змушує м'язи тіла поглинати надлишок цукру у крові. 


Очікується, що створений препарат здатний зробити справжню революцію у боротьбі з одним із найпоширеніших метаболічних розладів на планеті. Препарат під умовною назвою ATR-258 вважається першим лікарським засобом, що прямо переміщує глюкозу з крові в м'язи. Він був успішно випробуваний на лабораторних тваринах і зараз проходе клінічні випробування в групі  перших пацієнтів добровольців.

При діабеті 1 типу, який зазвичай діагностується в дитинстві, організм не виробляє інсулін, тому що імунна система атакує і руйнує клітини підшлункової залози, які його виробляють. Людям із діабетом 1 типу необхідно щодня приймати інсулін. 

Однак дев'ять із десяти людей з діабетом мають діабет 2 типу, який зазвичай діагностується у пізнішому віці. Фактори ризику включають надмірну вагу, відсутність фізичної активності, сімейний анамнез та високий кров'яний тиск. 

Причиною діабету 2 типу є те, що організм не виробляє достатньої кількості гормону інсуліну (які допомагають м'язам виводити зайвий цукор з крові), або тому, що м'язи клітини погано реагують на інсулін. В результаті відбувається накопичення надмірної кількості глюкози в крові, що ушкоджує клітини та нерви та викликає проблеми із зором, серцево-судинні захворювання, ураження кінцівок та інсульти. 

Лікування діабету 2 типу включає як зміну способу життя, так і використання ліків, які допомагають організму впоратися з вищим рівнем цукру в крові. Більшість ліків сприяють  підвищенню інсулінової системи.

Створені  шведськими вченими ліки, які зараз випробовують дослідники зі Стокгольмського університету, оминають інсулінову систему. Вони впливають на рецептори м'язів, змушуючи їх виводити глюкозу з крові та використовувати для отримання енергії. Додатково знижується рівень цукру в крові незалежно від роботи підшлункової залози та самого інсуліну, що вже й підтвердили дослідження на щурах.

За матеріалами dailymail

Коментарі