Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Менше слів, більше справ! Поради Гая Кавасакі стартаперам-початківцям

"Розробити ідею легко. Реалізовувати складно" 

Гай Кавасаки

 

Гай Кавасакі — один із перших працівників компанії Apple Computer, відповідальний за маркетинг комп'ютера Macintosh в 1984. Відомий тим, що переніс концепцію «євангелізму» у високотехнологічний бізнес, фокусуючи увагу на створенні шару користувачів — палких прихильників бренду Apple.




Наразі він є керуючим директором «Garage Technology Ventures» — венчурної компанії, що спеціалізується на високотехнологічних стартапах Кремнієвої долини.

Кавасакі - гуру філософії стартапу. Він автор великої кількості бестселерів в цій області і саме тому його поради дуже цінні для всіх, хто вирішив зайнятися своїм бізнесом. 

Отже, що ж радить гуру філософії стартапу тим, хто вирішив почати інноваційний бізнес?

Він радить просто розпочати! 

Не розмірковувати, з чого розпочати, як написати  бізнес-план, не займатися  фінансовими прогнозами. Головне - побороти тягу до оформлення всіляких документів. Чому? Та тому що нікому ще не вдавалося досягти успіху плануванням, а в будь-якій справі (мистецтві, бізнесі  тощо)  найскладніше - розпочати.

Приступайте до дій, радить Гай Кавасакі:

  • Розробляйте дослідний зразок, пишіть комп'ютерну програму, запускайте веб-сайт, рекламуйте ваші послуги. 
  • Не будуйте стратегій продажів - продавайте. 
  • Не зациклюйтеся на тестуванні, всі ці ігри - для великих фірм.
  • Не бійтеся невизначеності. 

Не прагніть створити досконалий продукт або послугу. Найкраще - ворог хорошого. У вас буде ще купа часу на удосконалення. Важливо не те, як ви почнете, а те, до чого прийдете в результаті. 

Роздуми - гальмо дії, і на цьому етапі роздуми про «стратегічні» аспекти розробки і розвитку компанії лише завадять вам. Запитання на кшталт «Чи зможемо ми зробити прорив в бізнесі?», «А раптом нікому не сподобається те, що ми робимо?» і «Підлаштовуватися нам під цільового споживача або ж створювати те, що подобається нам самим?» повинні бути відкинуті. Ваше завдання - почати з нуля нову справу. 

Ось основні принципи, яким ви повинні слідувати: 

Мислити треба глобально. 

Ставте перед собою великі цілі. Адже ви не зможете змінити світ, якщо ваші продукти і послуги будуть незначними та непомітними. Прагніть створити щось, як мінімум в десять разів краще того, що є. Коли Джефф Безос запускав Amazon.com, він не став будувати книжковий магазин, де було б на жалюгідних 25 тисяч книг більше, ніж в сусідніх магазинах з 250 тисячами. Він відкрив інтернет-магазин з 3 мільйонами книг! 

Знайдіть соратників.

Так склалося, що популярний образ новатора в історії - одинаки: Томас Едісон (електрична лампочка), Стів Джобс (Macintosh), Генрі Форд (Ford Model Т), Аніта Роддік (The Body Shop), Річард Бренсон (Virgin Airlines). Але це помилка. Насправді в створенні і просуванні всіх успішних проектів беруть участь як мінімум двоє, а зазвичай і більш, талановитих людей, навіть якщо згодом «новатором» найчастіше визнають лише одного з них. 


Поляризуйте  суспільство. 

Якщо завдяки продуктам або послугам вам вдасться завоювати любов частини споживачів - будьте готові до того, що інша частина вас зненавидить. Запам'ятайте, ваша мета - викликати емоції, як позитивні, так і негативні. Не ображайтеся, якщо люди стануть критикувати те, що ви робите; єдина реакція, яка повинна засмучувати (і лякати) вас, - байдужість. Хороший приклад поляризації споживачів - дизайн автомобілів: зверніть увагу, наскільки суперечливі емоції викликають Mini Cooper, Infiniti Fx45 і Toyota Scion xB. Люди або фанатіють від цих машин, або лають їх на чому світ стоїть - і це дуже добре.

Ідіть своїм шляхом.

Залежно від модної в даний момент управлінської концепції вам можуть нав'язати думку, що існує лише один ідеальний підхід до проектування продуктів і послуг. Це не так. Немає чітко визначеного шляху до успіху. 

Замість маркетингових досліджень використовуйте дослідні зразки.

 На перших порах існування компанії не можна отримати чітке уявлення про те, що саме потрібно робити і чого  хочуть споживачі. На цьому етапі традиційні дослідження ринку марні - ніякі соцопитування і фокус-групи не допоможуть спрогнозувати реакцію цільової аудиторії на продукт, який ви і самі не спроможні  описати. Ви б купили новий комп'ютер без ПЗ та жорсткого диска з некоректною передачею кольору? Але перші Макінтош були саме такими! 

Найбільш розумний вихід - взяти найвдаліший з дослідних зразків, вивести його на ринок і негайно повторити процедуру. Якщо ж ви будете чекати ідеальних обставин, при яких у вас була б вся необхідна інформація (що неможливо) - ринок пройде повз вас. Виходячи з принципу «приступити до дій», ви домагаєтеся виведення вашого продукту на ринок. Пам'ятайте: він не вийде ідеальним з першого ж разу. Однак помилкою буде допрацьовувати продукт з метою зробити його привабливим для потенційних покупців. Ні, ви повинні допрацьовувати його з тієї причини, що він вже приваблює покупців. 

Визначте свою бізнес-модель 

Якщо Ви вже почали виробництво ваших продуктів або послуг, то Ви повинні визначити свою бізнес-модель. Для цього необхідно відповісти на два питання:

1. В чиїх кишенях лежать ваші грошики?

2. Що потрібно зробити, щоб вони перекочували у вашу кишеню?

Висловлюючись більш витончено, перше питання має визначити  вашого клієнта і його потреби. Друге - спонукає створити механізм продажів, який забезпечить вам постійний прибуток. 

Ставте чіткі цілі. 

Чим точніше ви можете описати вашого клієнта, тим краще. Деякі підприємці бояться загнати себе в дуже вузьку нішу і застрягти там назавжди, так і не досягнувши глобалізації. Однак найуспішніші компанії починали з завоювання вузьких сегментів ринку, а потім (часто всупереч очікуванням) розросталися до всесвітнього масштабу. І небагатьом з тих, хто ставив спочатку грандіозні цілі, вдалося досягти задуманого. 

Будьте простіше. 

Якщо ви не можете описати вашу бізнес - модель в десяти словах, значить, у вас її немає. Пам'ятайте: максимум десять слів. Використовуйте просту, повсякденну мову, уникайте будь-яких модних бізнес-жаргонізмів.

Використовуйте шаблони. 

Комерція існує давно, і всі можливі види бізнес-моделей вже придумані розумними людьми. Ви можете використовувати нововведення в галузі  технологій, ринку та клієнтури, але винаходити нову бізнес-модель - безглузда справа. Краще візьміть за зразок якусь із вже випробуваних і доведіть ефективність цієї моделі. У вас ще будуть шанси відзначитися.

І ще одна рекомендація: 

Радьтеся з жінками. Тільки з жінками. 

У мене є теорія, що десь в глибині чоловічої ДНК криється ген вбивства. Він проявляється в бажанні вбивати - людей, тварин, рослини. Сучасному суспільству в значній мірі вдається придушувати прояви цього гена; і тим не менше, відкривати підприємство з метою знищити інше підприємство, як і раніше, вважається соціально прийнятним. 

Ось тому-то і марно радитися з приводу вашої бізнес - моделі з чоловіками: їм сподобається будь-яка, якщо в її основі - бажання кого-небудь знищити. У жінок же цей ген відсутній, тому судити про життєздатність бізнес-моделі краще надати їм.

Вправа. 

Дія 1: Визначте щомісячні витрати на існування вашого стартапу. 

Дія 2: Розрахуйте валовий прибуток від одиниці вашої продукції. 

Дія 3: Розділіть результат дії 1 на результат дії 2. 

Дія 4: Запитайте декількох жінок, чи є, на їхню думку, у вас шанс продати таку кількість одиниць продукції. Якщо їх відповідь: «Ні» - значить, у вас немає стартапу :) Шукайте іншу бізнес-модель.

За матеріалами Startup News 

Коментарі