XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Українські винахідники перетворили воду на антисептик (ВІДЕО)

Українська команда стартаперів створила  кишеньковий пристрій, який за допомогою електроенергії та частинок срібла перетворює звичайну воду на дезінфікуючий засіб. Це перший у світі подібний багаторазовий електронний антисептик зі змінними картриджами.



Над розробкою пристрою під назвою IOON працювали харківські та київські спеціалісти — Андрій Мануйлов (електрохімік і директор компанії), Марина Османова (електрохімік і операційний директор), Дмитро Фоменко (технічний директор) та Ігор Прокопенко (співзасновник компанії).

Пристрій може миттєво перетворювати воду на антисептичний засіб. За словами розробників, він ефективніший за звичайні санітайзери та не становить небезпеки для алергіків, дітей і домашніх тварин.

Для перевірки було проведено низку тестувань на шести різних штамах бактерій і одному штамі грибка, які показали рівень ефективності 99,9%. Очисна дія засобу проти різних вірусів та коронавірусів також дала високий результат — 99%. Перевірки засобу на дію проти бактерій коронавірусу COVID-19 ще тривають.

Ідея створення багаторазового антисептика з картриджем з’явилася в дослідників у 2018 році. У 2019 та 2020 роках команда проводила бактеріологічні тестування. Винахід отримав грант та низку нагород на різних конкурсах з інновацій.

«Ми не можемо надалі дозволяти собі використовувати одноразові антисептики для рук. Особистий захист повинен бути екологічним і при цьому ефективним для всіх», — говорять розробники.

Пристрій складається із чотирьох основних елементів: розпилювача, корпусу, картриджа і блоку електроніки. Вода всередині картриджа збагачується атомами срібла і реактивними формами кисню та за одну секунду перетворюється на антисептик. Після нанесення на поверхню потрібно 20 секунд, щоб на ній зникли бактерії.

IOON не містить спирту, і це означає, що він не сушить шкіру, не має запаху і не виділяє піни. Його можна використовувати навіть на водонепроникних поверхнях, а для заправки картриджу підійде вода будь-якої якості. Кожен зі змінних картриджів може служити 9-12 місяців та продукує 3 літри дезінфікуючого засобу, що еквівалентно 60 пластиковим одноразовим санітайзерам.

 
 Винахід був виставлений  на онлайн-платформі Kickstarter у квітні 2021 року, але з першого разу не пішло. На сторінці проєкту висить напис "Ми спробували. Нас спіткала невдача. Але це неважливо. Ми спробуємо ще раз. До зустрічі у липні!"

За матеріалами The epoch times


Коментарі