XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Промислове веб-шпигунство для чайників

Для успішної побудови стартап-компанії дуже важливо розуміти не тільки свого споживача і ринок, але і своїх конкурентів. Ви можете вважати, що у вас мало конкурентів і вони вам не перешкода. Або бути впевнені в тому, що у вашого інноваційного рішення взагалі немає конкурентів. У будь-якому випадку, вам буде корисно перейти по посиланню на статтю «Як вийти на ринок, на якому немає конкурентів» і уважно її вивчити. Після цього повернутися до цієї статті і теж її прочитати :)

У «маститих стартаперів» напевно є багато своїх методів «спостереження за суперником», ну а тим, хто тільки починає стартапобудівництво, буде корисно дізнатися, як можна, не порушуючи закони, трохи пошпигувати за своїми конкурентами і проаналізувати їх маркетингову стратегію.

Я не буду розповідати, як ставити приховане відеоспостереження, встановлювати в офісі «жучки», або організовувати зовнішній супровід (читай -спостереження. По-перше, я не фахівець в цих питаннях, а по-друге я прихильник законних методів вивчення противника. Тому ми з вами розглянемо варіанти «доброзичливого шпигунства» в мережі Інтернет, який нікому не заподіє шкоди, а вам допоможе більше дізнатися про сайти конкурентів. 

Отже, що вам дасть можливість вивчити сайти конкурентів? Хороше запитання ... А що ви хочете дізнатися, вивчаючи веб-ресурси вашого потенційного противника? Чому хочете навчитися у своїх конкурентів? 

Перед тим, як заглиблюватися в підвали веб-аналітики, потрібно сформулювати для себе ряд питань - навіщо вам це треба, що ви хочете з'ясувати і чого хочете добитися:

  • збільшити відвідуваність свого сайту?
  • покращити свій рейтинг в пошуковій видачі?
  • покращити стратегію в соціальних мережах?
  • дізнатися рекламні майданчики конкурентів?
  • придумати, як вигідніше відрізнятися від конкурентів?
  • визначити джерела трафіку конкурентів?

Від того, що ви хочете з'ясувати, буде залежати те, якими сервісами слід користатися, а також ваша готовність витрачати на це час і фінанси. 

Справа в тому, що багато платних сервісів оцінки ресурсів і аналізу трафіку мають 7-денні безкоштовні пробні версії. Тому бажано цей час не витрачати дарма. Чим краще підготуватися, тим продуктивніше будуть результати «шпигунської діяльності». 

Припустимо, ваша задача проста: знайти потенційних конкурентів, ознайомитися з контентом їх веб-ресурсів, почерпнути нові ідеї, визначити джерела трафіку (а може, навіть переадресувати частину цього потоку на себе), спробувати проаналізувати цільову аудиторію ... 

Давайте почнемо з безкоштовних сервісів аналізу трафіку, а далі буде видно ... 

Частина перша. Шукайте конкурентів.

Можливо ви вже знаєте, хто це може бути. Якщо ваш сервіс (або інноваційний девайс) призначений для вітчизняної аудиторії, то і моніторити потрібно вітчизняний ринок. В цьому випадку підприємці Китаю, Індії і США навряд чи складуть конкуренцію. Як кажуть в Одесі, «у вас своє весілля, а у нас своє ...»

Але якщо ви розраховуєте на масштабування бізнесу, то вивчати закордонні ринки треба буде обов'язково. Якщо ваш продукт вже продається і у вашого сайту є відвідуваність, то можна скористатися сервісом SimilarWeb і подивитися розділ «Схожі сайти» (у безкоштовній версії обмеження в 10 результататів).

Увага, на вашому ресурсі обов'язково повинен бути встановлений Гугл-Аналітик. Якщо ви тільки запустили свій веб-ресурс і у нього нульова відвідуваність, то шукайте конкурентів по-старому - за допомогою ключових слів в пошукових системах і за допомогою сервісу оповіщення Google-alerts. Google-alerts дозволить завжди отримувати свіжу інформацію по запитах, що вас цікавлять. Для цього треба лише правильно оформити запит і вказати, як часто надсилати вам сповіщення. 

Частина друга. Вивчіть сайти конкурентів. 

Після того, як ви складете список потенційних конкурентів, визначте, наскільки відвідуються  їх сайти і звідки вони черпають трафік. Для того, щоб оцінити SEO- стратегію веб-ресурсу, не обов'язково бути «сеошником». Скористайтеся сервісом SimilarWeb, щоб отримати інформацію про щомісячний трафік ресурсу і його джерела (наприклад, пошукові системи, соціальні мережі або електронна пошта). Сервіс також покаже органічні і проплачені ключові слова і реферальні посилання. 

Можна скористатися рейтинговим сервісом ALEXA і подивитися, наскільки активно відвідуються конкурентні сайти зі стаціонарних комп'ютерів і в яких країнах вони найбільш популярні. Скориставшись розділом «Машина часу», можна побачити, як реконструювався веб-сервіс конкурента з часом (докладніше про сервіс ALEXA читайте в статті «ALEXA знає багато»). 

Існує величезна кількість інструментів для пошуку зворотніх посилань веб-ресурсу, ключових слів, рефералів і багато чого іншого. 

Спробуйте безкоштовний інструмент SEMRush. Введіть URL-адресу веб-сайту вашого конкурента, і ознайомтеся з ключовими словами, які приносять органічний трафік (трафік з пошукових систем) на їх сайт. Безкоштовна версія SEMRush має обмежену кількість пошуків і результатів, але для початку цього достатньо. 

Рекомендую також безкоштовне розширення MozBar. Воно дасть уявлення про «авторитет домену» ваших конкурентів - показник того, який у них рейтинг у пошуковіих системах. Провівши такий нехитрий експрес-моніторинг, ви зможете виявити, наприклад, що веб-сайт, який ви вважали дійсно популярним, не має  великого трафіку (або навпаки). Корисно буде ознайомитися з кейсом Вадима Сінжерецького - кофаундера стартапу BUKI (онлайн платформа для репетиторів) про аналіз конкурентів на онлайн-ринку послуг

Частина третя. Оцініть контент сайтів своїх конкурентів.

Той факт, що сайт конкурента отримує багато трафіку, не означає, що він дуже подобається вашій потенційної аудиторії. Іноді ресурс отримує трафік за відверто слабкий контент, або це просто «накручений» трафік. 

Ось чому важливо вийти за рамки цифр і оцінити, що насправді є на сторінках ваших конкурентів. Яку інформацію вони охоплюють? Як написані статті та чи цікаво їх читати? Чи є явні прогалини? У них є розділ поширених запитань? Чи є зворотний зв'язок з клієнтами? Як швидко реагують співробітники на питання клієнтів? Чим клієнти задоволені, а чим ні? Шукайте на сайтах конкурентів ідеї для контенту, який ви зможете розмістити на своєму ресурсі (мова не йде про перепис або рерайті)..

Скористайтеся безкоштовною пробною версією BuzzSumo, щоб дізнатися, яким є їхній найбільш ефективний контент, а потім подивіться, чи зможете ви створити щось краще.

Частина четверта. Вивчіть бренд конкурента і зверніть увагу на свій

Ви не думали про власний бренд? Про логотипі? Якщо вважаєте, що ще рано думати про ці атрибути, то це не вірно. Буде нелогічно, якщо про ваш сервіс будуть говорити, що він схожий на такий-то, тому що той на слуху.

Знаючи бренд своїх конкурентів, можна або наслідувати йому, або вигідно виділитися. Витратьте деякий час на свій власний бренд і логотип! 

Частина п'ята. Вивчіть інструменти веб-мастерингу, що використовують сайти конкурентів

Використовуйте безкоштовний сервіс, такий як Builtwith, щоб поглянути на інструменти і плагіни, які ваші конкуренти використовують на своїх сайтах. Ви побачите, де розміщений їх веб-сайт, які поштові служби вони використовують, і, можливо, отримаєте ідеї для інструментів, які самі хотіли б спробувати на своєму власному сайті. 

Частина шоста. Моніторинг конкурентів в соціальних мережах

 Існує безліч інструментів відстеження публікацій в соціальних мережах. Не використовуйте дороге програмне забезпечення. Ви можете витратити багато часу на вивчення і не отримати бажаних результатів. Оскільки ми говоримо про рекомендації для початківців, то користуйтеся безкоштовними сервісами соціальних мереж. 

Оцініть і усвідомте для себе перелік наступних питань: 

  • які пости конкурентів приносять найбільший відгук
  • скільки сторінок у проекту і в яких мережах
  • чи є соціальні групи і скільки в них передплатників
  • як часто читачі роблять перепост нотаток
  • як часто з'являються нові публікації
  • чи виникає діалог з читачами і який час відгуку
  • чи використовуються в месенджерах чат-боти і чи добре вони працюють
  • чи використовується в постах платне охоплення аудиторії

 Не забудьте підписатися на сторінки конкурентів в соціальних мережах, щоб відстежувати всю нову інформацію. 

Корисно буде також «подружитися» в особистих профілях з членами команди. Це може принести неоціненну користь. Якщо не хочете «світитися», зробіть це з «додаткового» аккаунта.

Частина сьома. Вивчіть цінову політику конкурентів

Ви обов'язково повинні знати ціни ваших конкурентів і те, який функціонал вони пропонують за ці гроші:

  • чи використовують вони будь-які знижки та акції
  • чи використовують повторні продажі
  • наскільки відповідає ціна якості товару або цінності продукту
  • наскільки ваші ціни конкурентоспроможні

Не прагніть ставити ціни набагато нижче, ніж у конкурентів. Ціна не повинна бути конкурентною перевагою вашого продукту, а тим більше, якщо плануєте масштабувати стартап і виводити свій продукт на західні ринки. Якщо у вашого продукту кращі споживчі характеристики, то він не може бути дешевше аналогічного, але з гіршим функціоналом. Він повинен бути дорожчим, бодай незначно. Якщо у конкурентів на сайті немає сторінки з цінами, то не бійтеся виставляти ціни у себе. Ви можете пропонувати фішки, яких у них немає. 

Частина восьма. Стати клієнтом конкурента

Навряд чи комусь сподобається ідея витрачати гроші на конкурента, але це може стати важливим кроком на шляху вивчення конкуруючого продукту:

  • як проходить процес реєстрації і покупки
  • що працює добре, а що ні
  • який порядок оплати
  • яка платіжна система
  • яка інформація збирається при покупці
  • чи є недоліки, якими можна скористатися (наприклад, завеликий час доставки, або повільне підключення сервісу)
  • як працює служба техпідтримки (зв'яжіться з ними та задайте пару загальних питань)
  • як працює служба онлайн-консультацій

Ніхто не ідеальний, навіть той веб-сайт конкурента, який виглядає блискуче і красиво. Коли ви станете клієнтом, то побачите, де є прогалини і зможете виявити недоліки власних веб-ресурсів. 

Перераховані вище рекомендації призначені не для того, щоб влаштовувати постійні, а іноді і безглузді гонки сайтів на приз «Чий краще». Ваше завдання - зробити свій ресурс не найкрасивішим, а зробити його зручнішим та функціональним, а також навчитися використовувати ресурси конкурентів в своїх інтересах. 

Творчих успіхів! 

Валерій Пичко

Першоджерело STARTUP NEWS

Коментарі