Український стартап 3D UTU створив перший в Україні будинок на 3D-принтері для сім'ї загиблого захисника з Ірпеня під Києвом. Про це 19 липня у Telegram проінформував віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За його словами, російські окупанти знищили будинок сім'ї Ярослава Березова під час окупації Ірпеня у 2022 році, а сам військовий загинув у боях за Бахмут у Донецькій області того самого року. "Нове житло для сім'ї захисника побудували за допомогою 3D-принтера від українського стартапу 3D UTU, – написав Федоров. – Будинок площею 130 м² звели всього за 58 мотогодин, а це приблизно дві доби роботи принтера. Учора дружина й діти безкоштовно отримали ключі від помешкання". Як зазначив віцепрем'єр, таке будівництво – це "не лише про швидкість та економічність". "Ця технологія також дає можливість зводити енергоефективні та більш екологічні будинки. Це робить її ще

Як знаходити нові ідеї для відкриття компанії.

"Генерувати бізнес-ідеї - це навик. Тому можна виробити звичку бачити можливості запуску нових проектів у всьому, що вас оточує" - вважає відомий автор освітніх курсів Ігор Лівшиц.

Згідно його досвіду для отримання цього навику треба додержуватися 11 наступних правил. 


1. Живіть в майбутньому

Читайте про нові винаходи. Використовуйте те, чого вчора не існувало.Думайте про продукти для нового покоління.

Майбутнє за мобільними гаджетами, автівками, що самі їздять, тестами ДНК і матеріалами товщиною в атом. Які продукти і сервіси повинні виникнути навколо таких штук?

Думайте про зміни, закінчуючи пропозицію «Якщо ти в майбутньому ...»: наприклад, «якщо ти в майбутньому, всі машини навколо електричні» або «якщо ти в майбутньому, ніхто не використовує готівку». А потім створіть компанію, з якою це збудеться.

2. Станьте експертом у чомусь

Є місця, куди з вулиці не потрапиш. Митниці, в'язниці, медицина, оборонка, атомна енергетика, будівництво мостів. Зазвичай свою компанію в таких місцях створюють тільки після багаторічного досвіду роботи в чужих. Станьте таким інсайдером - і відкриєте собі дорогу на великий ринок з високим порогом входу.

Майкл Блумберг займався IT в інвестиційному банку Salomon Brothers. У 1981-му він був звільнений, отримавши при цьому компенсацію в $ 10 мільйонів. На ці гроші він створив компанію Bloomberg L.P., яка надає фінансову інформацію зацікавленим в ній організаціям. Зараз компанія - лідер ринку, Блумберг - мер Нью-Йорка, стан Блумберга - на 13-му рядку Forbes.

Станьте майстром якого-небудь потужного інструменту. Навчіться робити мобільні додатки, інтернет-магазини або використовувати big data. Зустрічайтеся з купою різних людей, питайте про їхні проблеми і дивіться, чи можете ви їм допомогти.

Будьте дуже круті відразу в двох різних речах. Медицина та продаж, IT і держконтракти, кулінарія та роздріб. На їх перетинах є купа унікальних можливостей.

3. Вирішуйте власні проблеми

Знайдіть проблему, яка вам заважає жити. Звертайте увагу, коли для чогось не можете знайти готового рішення. А проблеми виникають, коли у вашому житті щось змінюється. Станете батьком - стільки нових можливостей побачите :) !!!

В B2B-секторі те ж саме. У вас є одна компанія, і вона не може вирішити якусь свою проблему. Створюється друга компанія для вирішення цієї  проблеми, а потім ця друга раптом стає крупнішою за першу.

Патрік Коллісон заснував платіжну систему Stripe, тому що замучився підключати до своїх попередніх проектів чужі незручні платіжні системи. Flickr з'явився, коли в процесі розробки онлайн-ігри знадобився зручний спосіб зберігати призначені для користувача зображення, а сама гра ... наказала довго жити :)

4. Шукайте больові точки

Дивіться, де люди втрачають час і гроші, неефективно працюють, страждають, втрачають все і взагалі виглядають, як на картині Мунка. А потім виходите в усьому білому і своїм проектом виправляйте це. Дізнавайтесь якомога більше про голод, злидні, епідемії, безробіття, злочинность, дорожні пробки, забруднення та корупцію. Подружиться із тими, хто роками працює над цими проблемами.

5. Покращуйте існуюче

Шукайте те, що викликає у людей ненависть. Пошук житла? Парковка? Отримання віз? Переміщення? Візити до лікарів? Та знайдіть спосіб вирішувати ці завдання краще.

Використовуйте сучасні технології для переосмислення способів робити все. Як робітники повинні виконувати свої обов'язки в епоху смартфонів? Як лікарняні повинні працювати в цифрову епоху?

У лідерів-монополістів майже немає стимулу розвиватися. Кидати виклик таким дуже складно, але часом спрацьовує. Virgin Atlantic починалися як спроба надати сервіс краще, ніж у British Airways.



6. Зв'яжіть дешеві ресурси з багатими покупцями

Дешевше купи - дорожче продай. Ця проста формула діє століттями, а тепер стає ще простіше з'єднати товар і покупця з різних кінців світу. У Китаї купа дешевих виробничих потужностей. У країнах, що розвиваються,  дешева робоча сила. Десь стоять занедбані заводи, які можна зняти за копійки. А десь в іншій півкулі у людей купа грошей і незадоволені запити. Наприклад, фрилансові біржі праці, на кшталт Odesk і 99Designs, з'єднують працівників з країн, що розвиваються, з успішними компаніями.

7. Копіюйте та покращуйте

Більшість ідей - похідні. Багато успішних компаній розпочиналися як клони. Дивіться, що ви можете додати до успішних ідей. Нові канали збуту? Кращий сервіс? Підвищена якість?

У малому бізнесі постійно з'являються модні теми. Сьогодні популярні коворкінг і баббл-чай, завтра прийде час приватних дитячих садочків, а післязавтра прийде  хвиля SMM-агентств. Ці хвилі рухаються по світу з істотною затримкою, тому можна вчасно скористатися новою модою. Це надійніше, ніж щось невідоме, і веселіше, ніж купувати франшизу.

У США у кожного коледжу свої мерчендайз - толстовки, футболки та кепки. У Росії це було не прийнято. Один студент вирішив це змінити, заснував UniFashion, і тепер студентів в його продукції можна зустріти в будь-який гуртожитку.

8. Подорожуйте

Ви маєте розбиратися в успішному бізнесі з іншого краю планети. У кожної індустрії свої центри інновацій. Ідеї ​​модного бізнесу приходять з Парижа і Гуанчжоу, софтового - з Долини, фінансові - з Нью-Йорка і Лондона.

На початку 80-х Говард Шульц працював в «Старбаксе». Тоді компанія тільки продавала зернову каву, не пропонуючи в своїх магазинах ніяких напоїв. Коли Шульц відправився  пошопитися в Мілан, то побачив там майже на кожній вулиці кав'ярні. Він виявив, що в них не просто п'ють відмінний еспресо, але ще і зустрічаються з людьми. Кав'ярні були публічними місцями, що відіграють важливу роль у суспільному житті Італії, і всього в країні їх налічувалося 200 000. Повернувшись, Шульц спробував переконати власників компанії зайнятися тим ж. Коли його м'яко послали, він пішов із «Старбакса» і відкрив власну мережу кав'ярень. А вже за кілька років успішного бізнесу він викупив сам «Старбакс» і зробив його явищем світового рівня.

9. Знаходьте рішення для нових ринків

Нові продукти від великих компаній створюють багато привабливих можливостей. Якщо швидко відреагувати, то можна стати частиною цього ринку.

Венчурні капіталісти розуміють це. Тому вони створюють спеціальні інвестиційні фонди для фейсбучних додатків, гугл-глассових додатків, біткойних сервісів. Коли приходять великі зміни, підприємці та інвестори намагаються покататися на цій хвилі.

Те ж працює для невеликих локальних закладів. Слідкуйте за великими будівництвами на кшталт станцій метро і аеропортів, за процесом джентрифікації.

У 1975-му компанія MITS випустила перший комерційно успішний домашній комп'ютер Altair 8800. Один гарвардський студент вирішив, що продаж софта для нього може стати бізнесом. Він з друзями написав інтерпретатор BASIC для Altair 8800 і почав продавати його в партнерстві з MITS. Цим студентом був Альберт Ейнштейн Білл Гейтс.

10. Вдосконалюйте невдалий продукт

Зробіть що завгодно на колінах за пару днів. Запитайте друзів, що треба змінити, щоб вони почали цим користуватися. Врахуйте побажання!  Знову запитаєте. І повторюйте це доти, поки у вас не вийде сервіс для мільйонів. Казку про кашу з сокири всі ж знають?

11. Спілкуйтеся з розумними людьми

У деяких людей гарних ідей більше, ніж часу на втілення їх усіх. Попросіть їх поділитися. Крім ідеї, можете відразу отримати ще й перших клієнтів.

Зазвичай підприємці цінують власні ідеї, а чужі вважають вторинними. Не дайте самолюбству встати між вами і щасливою можливістю.

Ілон Маск якось подарував ідею компанії з установки та обслуговування сонячних батарей своїм двоюрідним братам Ліндону і Пітеру райво. Сьогодні їх SolarCity оцінюється в мільярди доларів.

І наостанок про погані ідеї.

Назвемо популярні способи придумування ідей, які дуже часто призводять до провалів:

Аналогія. Кожен другий робить Х для Y, на кшталт «Ермітажу для цифрового мистецтва», «Інстаграма для відео» або «Excel для хіпстера». Звучить вражаюче, але більшості випадків нічого не виходить. Найімовірніше, у вашого ринку своя специфіка і рішення з чужого ринку не підійде. А якщо підійде, то джерело вашого натхнення може прийти і розтоптати вас. Кому потрібні численні «Інстаграми для відео» тепер, коли в самому Інстаграме з'явилося відео?

«Бачення продукту». Багато підприємців починають з того, що представляють свій новий продукт з усіма деталями і нюансами. Але напридумувати всякого нескладно, і зазвичай вигадане не має ніякого відношення до реальних потреб ринку. Більшість хороших ідей починається з клієнта.

У кожної ідеї свої недоліки


Навіть у найкращих ваших ідей будуть мінуси. Знайдіть і визнайте їх. Ідею можна втілювати в тому випадку, якщо знайдете спосіб ефективно боротися з недоліками.

Не відкидайте ідеї, що включають багато важкої і неприємної роботи. Якщо зможете впоратися з цим завданням, то опинитеся на ринку з низькою конкуренцією і будете надійніше захищені від молодої шпани.

Наявність успішних конкурентів швидше плюс, ніж мінус: воно демонструє наявність попиту. Якщо у вас є наочна відміна від них і свідоцтва того, що ця відмінність може залучити досить клієнтів, можна входити навіть на висококонкурентні ринки.

Часом успішний бізнес починається c дуже маленького ринку. Таке може спрацювати, якщо нечисленні користувачі просто моляться на вас, і є зрозуміла стратегія як від вузької ніші дожити до виходу на широкий ринок.

Ідеї ​​народжуються в процесі спілкування. Обговорюйте з усіма навколо тенденції, ринки і ваші наявні ідеї. Нові припущення гарантовані.

Ідеї ​​народжуються завдяки співпереживання. Пізнай чужий біль, і зможеш придумати нові рішення.

Ідеї ​​народжуються завдяки цікавості. Як все повинно працювати? Як буде виглядати майбутнє?

Ідеї ​​приходять з підсвідомості. Запишіть область своєї діяльності і вимоги до ідеї. Потім просто займіться іншими справами. Кількома днями пізніше ідея з'явиться без жодних зусиль.

Коментарі