XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

В Івано-Франківську створений Інноваційний кластер Прикарпаття

21 вересня 2021 року в Івано-Франківському національному технічному університет нафти і газу був підписаний меморандум про створення Інноваційного кластеру на Прикарпатті.

Меморандум про створення та підтримку на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Інноваційного кластеру Івано -Франківської області підписали керівник Всеукраїнської Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Україна» (SCU) Інна Малюкова, ректор ІФНТУНГ Євстахій Крижанівський, заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Богдан Футерко та заступник міського голови Івано-Франківська Руслан Гайда.

Кластерний розвиток як чинник підвищення регіональної конкурентоспроможності є характерною ознакою сучасної інноваційної економіки. Створення кластерів на регіональному рівні є однією із поширених форм інтеграції при формуванні партнерських зв’язків між соціально-економічними системами.

«Цим підписанням меморандуму про створення Інноваційного кластеру на Прикарпатті починається наша співпраця на високому рівні, коли наукова робота і наукові розробки мають буди комерціалізовані і доведені до ринку як в нашій країні, так і за кордоном. Інноваційна екосистема включає в себе зараз 23 університети України, ІФНТУНГ – 24. І сьогодні – це підписання угоди про створення уже 13 кластеру, в який входить місцева влада, університет, як основний гравець, і SCU, як один із фундаментальних елементів по всій Україні! Створений інноваційний кластер стане майданчиком для подальшого розвитку університету і втілення новаторських ідей студентів та їх стартапів у життя», - наголосила Інна Малюкова.

Метою діяльності Інноваційного кластеру стане розвиток інноваційного середовища, що сприяєтиме створенню в Івано-Франківської області якомога більшої кількості інноваційних мікро- та малих підприємств, які базуються на стартап ідеях та науково-технічних розробках; розв’язання проблем області завдяки залученню креативних науковців, інженерів, підприємців, студентів, школярів щодо впровадження нових технологій і послуг; залучення інвестицій, грантів і спонсорської допомоги на локальному, національному рівні з урахуванням вже існуючих та нових міжнародних зв'язків партнерів.

 У рамках Меморандуму про створення та підтримку Інноваційного кластеру в Івано-Франківській області керівниця Всеукраїнської інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge» Інна Малюкова провела мотиваційну зустріч зі студентами, викладачами, представниками місцевої влади та громадських організацій.


Інна Малюкова розповіла присутнім про основні напрямки діяльності Всеукраїнської інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge», поділилась досвідом підготовки та консалтингового супроводу інноваційних стартап проєктів. За її словами, центрами інновацій в різних галузях економіки є саме університети - з їхніми науковими школами і експертними середовищами, зі сталим потоком студентів, аспірантів, науковців, інженерів-винахідників. Тому й головними концептуальними засадами діяльності «Sikorsky Challenge» стали створення центрів інновацій в кращих університетах, навчання, підтримка при реалізації та брендуванні інноваційних проєктів. 


Присутні спільно розглянули моделі взаємодії вже існуючих стартапів в Україні, обговорили проблеми, такі як відсутність підтримки молодіжних інноваційних проєктів на місцевому рівні та брак практичних знань. «Ми будемо допомагати знімати бар'єри, що стоять перед креативною частиною суспільства щодо реалізації своїх бізнес-запитів. Наша співпраця передбачає різні формати: навчання, тренінги з інноваційного підприємництва про те, як реалізувати свою ідею, конкурси та відбір кращих комерційно вигідних проєктів, участь у Всеукраїнському конкурсі стартапів «Sikorsky Challenge» і виведення на ринки цих стартапів, їх продукції, послуг та знаходження інвесторів для цієї справи», - зазначила Інна Малюкова.



Окрім зустрічі зі студентами та викладачами Інна Малюкова ознайомилася з діяльністю Центру розвитку підприємництва «Бізнес-Інкубатор» ІЕМ і доєдналась до роботи секційного засідання «Соціально-економічні аспекти нафтогазової енергетики».

За матеріалами nung.edu.ua

Коментарі