XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

Креатив: вроджена чи придбана властивість?

"Зробити просте складним — це просто;
зробити складне простим,
лякаюче простим - це і є творчість"
(Чарльз Мінгус)
 
На конференції TEDxTucson доктор Джордж Ленд буквально приголомшив свою аудиторію, розповівши про результати тесту на креативність, який був створений за завданням NASA, але також був перевірений серед школярів.


NASA доручили доктора Ленд і Бет Джарман розробити вузькоспеціалізований тест, який був би спрямований на виявлення творчого потенціалу вчених і інженерів ракетної спеціалізації  NASA. Тест повністю відповідав поставленим цілям NASA, але у вчених залишилися питання: Як народжується креативність? Вроджена це здатність, придбане властивість або креативність розвивається з досвідом?

Вчені протестували 1600 дітей у віці 4-5 років. Результати їх шокували. Це був тест на виявлення здібностей до народження нових, унікальних і інноваційних ідей в рамках роботи над проблемою. Як думаєте, який відсоток опитаних дітей показав приналежність до категорії «креативних геніїв» з точки зору розвитку уяви?

98 (!) Відсотків!

Але це не вся історія. Вчені були так здивовані відкриттям, що перетворили тест в довгострокове дослідження і протестували цих же дітей через п'ять років, коли хлопцям виповнилося десять. Який результат вони отримали? На цей раз «креативними геніями» залишилися тільки 30% дітей. Коли тест провели ще через п'ять років, цей показник серед п'ятнадцятирічних опустився до 12%!

Як щодо дорослих? Скільком з нас вдається зберегти контакт зі своїм креативним генієм після десятиліть академічного навчання? На жаль, не більше 2%.

А для тих, хто ставить під сумнів точність результатів або вважає, що цифри засновані на окремо взятих досліджуваних - ці результати повторювалися більш ніж мільйон разів, повідомляє Гевін Насіменто, чия стаття і наштовхнула мене на вивчення цього дослідження і його приголомшливих висновків: наша освіта, шкільна система позбавляє нас нашого креативного генія.

І що далі? Як нам відновити свою креативність?

Ленд стверджує, що у нас є можливість повернутися в вишеобозначенние 98%, якщо ми цього захочемо. Виходячи з результатів дослідження і того, як працює мозок дитини, існує два типи мислення. Обидва вони використовують різні частини мозку і являють собою два абсолютно відмінних один від одного способу формування думок, образів, ідей.

Перший називається дівергентним (метод розширення), він заснований на уяві, і використовується для для створення нових можливостей. Другий - конвергентний (метод звуження). Ми використовуємо його при винесенні певного судження, прийняття рішення, тестуванні, критичному виборі або оцінці.

Таким чином, дивергентное мислення діє як каталізатор безлічі ідей, а конвергентний дозволяє виокремлювати тільки кращі ідеї.

Ленд пише: «Ми виявили, що саме відбувається з дітьми в процесі навчання. Ми вчимо їх використовувати і розвивати обидва види мислення одночасно. Коли хтось просить принести нові ідеї - і діти приходять з ними, а в підсумку у відповідь чують «це вже було», «ідея не найкраща», «це не спрацює».

Власне, звідси випливає висновок, ЩО нам слід перестати робити: «Коли ми вивчаємо роботу головного мозку, ми бачимо протистояння нейронів один одному, що знижує таким чином силу креативного мислення, тому що ми постійно перебуваємо в процесі критичного аналізу, винесення суджень, контролю та вибору »- говорить Ленд. «Якщо ми діємо під впливом страху, ми використовуємо мінімальну частину мозку. Але коли ми підключаємо креативне мислення, наш мозок буквально починає світитися ».

Отже, який висновок з цього випливає?

Нам потрібно повернутися до стану п'ятирічки. Здатність до креативного мислення, притаманна п'ятирічній дитині, нікуди не дівається. «Цю особливість ми тренуємо щодня коли мріємо», - стверджує Ленд, - «Коли ви завтра візьмете зі столу виделку, згадайте себе п'ятирічного і придумайте 25 або 30 ідей, як її поліпшити.



За матеріалами ideapod

Коментарі