XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 відбувся!!!!

З 24 по 27 жовтня в КПІ ім. Ігоря Сікорського відбувся XII Міжнародний Фестиваль Sikorsky Challenge 2023 . На цьогорічний Конкурс інноваційних стартап-проєктів було подано 200 заявок. До фіналу  експертами були відібрані 130 проєктів за 5-ма секціями:.   "Авіація і космос"- 49   "Інфраструктура та промисловий хайтек"- 14    "Інформаційні технології, цифрова країна, кібербезпека" - 14   "Біомедична інженерія та здоров’я людини" - 29  "Енергетична та екологічна безпека, «зелена» енергетика" - 17 Окремо були представлені позаконкурсні міжнародні грантові проєкти та стартапи  іноземних університетів/організацій – партнерів Sikorsky Challenge Ukraine. На участь у Фестивалі зареєструвалась рекордна кількість учасників - 860 осіб  (710 очно та 150 дистанційно). За подіями цьогорічного Фестивалю спостерігали  з  19 країн світу: США, Британії, Ізраїлю, Японії, Німеччини, Іспанії, Швеції, Туреччина, Португалія,  Чехія, Болгарія, Румунія, Польща,

На Сході України відбулись локальні Конкурси стартапів. Підсумки.

З 1 вересня 2020 року на Сході України виконується проєкт «Стартап школа Sikorsky Challenge: сприяння інноваційному розвитку та підприємницькій діяльності стартапів в цільових університетах Донецької та Луганської областей». Мета цього проєкту - сприяти інноваційному розвитку та підприємницькій діяльності стартапів у цільових університетах Донецької та Луганської областей, дати поштовх розвитку інновацій на базі університетів Сходу України та заохотити молодь до інновацій.


Від початку проєкту пройшло майже 9 місяців. Це був час напруженої роботи тренерів Інноваційного холдингу та координаторів і менторів проєкту в університетах – учасниках, подолання труднощів, пов’язаних з незручностями навчання в умовах пандемії (декілька загальнонаціональних локдаунів, маски, соціальні дистанції, обмежена кількість людей в приміщеннях). Так, було непросто… Але завдяки чудово організованій роботі та ентузіазму всіх учасників все вдалося, і проєкт вийшов на фінішну пряму.

Фінішна пряма у даному проєкті – це проведення локальних Конкурсів стартапів у кожному з 5 університетів Сходу України та відбір найкращих проєктів, що будуть презентовані на регіональному конкурсі стартапів, який відбудеться восени у Краматорську. Деякі з цих проєктів візьмуть участь у Х ювілейному Конкурсі інноваційних проєктів Sikorsky Challenge в Києві 12-14 серпня.

Починаючи з 27 травня і до 17 червня, в університетах – учасниках проєкту відбулися дводенні заключні заходи:
  • 27-28.05.2021 Приазовський державний технічний університет (м. Маріуполь)
  • 03-04.06.2021 Донбаська державна машинобудівна академія (м. Краматорськ)
  • 08-09.06.2021 Донецький національний технічний університет (м. Покровськ)
  • 10-11.06.2021 Східноукраїнський національний університет ім. В. Даля (м. Сєвєродонецьк)
  • 14-15.06.2021 Луганський національний аграрний університет (м. Старобільськ)
  • 16-17.06.2021 Луганський національний аграрний університет (м. Слов’янськ)
У перший день цих заходів у всіх локаціях для команд стартапів було проведено тренінг з елементами коучінгу «Презентація стартап проєкту інвесторам» (тренери Марина Івченко, Ігор Пеер).





Учасники тренінгів відпрацювали вміння і навички презентації своїх проєктів. Вони отримали рекомендації щодо удосконалення своїх публічних виступів як з точки зору змісту (структурування інформації, її об’єм, націленість на залучення фінансування тощо), так і з точки зору покращення супроводжувального засобу візуалізації – презентації PowerPoint:
  • узгодженості структури усного повідомлення з візуальним рядом,
  • співвідношення тексту і графіки для оптимальної передачі змісту,
  • оформлення текстової і графічної частини.
Крім того, Марина Івченко поділилася секретами поведінкових аспектів під час публічного виступу.

У тренінгах взяли участь: у Маріуполі –12 стартап- команд, у Краматорську – 10 стартап-команд, у Покровську 12 стартап-команд, у Сєвєродонецьку – 10 стартап-команд, у Старобільську – 6 стартап-команд, у Слов’янську – 8 стартап-команд.

Додатково, у Покровську тренерка Марина Івченко провела тренінг «Презентація як засіб комунікації в різних сферах діяльності» для викладачів університету. Учасники тренінгу проаналізували власний досвід підготовки і проведення презентацій у різних сферах професійної діяльності – викладацькій, науковій, проєктній тощо; опанували методику підготовки презентацій на основі тріади «аудиторія (з якою відбувається комунікація) – цілі (заради досягнення яких відбувається комунікація) – засоби (що забезпечують досягнення цілей)». Учасники тренінгу отримали знання про засоби підвищення ефективності презентацій (сторітеллінг, візуалізація), а також освоїли практичні прийоми підготовки презентації PowerPoint. Розглянули також поведінкові та психологічні аспекти публічного виступу.

У другий день заключних заходів в університетах відбулися локальні конкурси стартапів.

У Приазовському державному технічному університеті конкурс пройшов 28 травня у рамках Фестивалю стартап проєктів «UpFest 2021», що традиційно проводиться з 2017 року, коли в університеті за підтримки Проєкту USAID і за участю експертів Інноваційного холдингу «Сікорські Челендж» було засновано стартап школу.

До складу журі конкурсу увійшли представники Маріупольської міської ради, Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України», бізнес-компаній Harveast, MIG, Trinity, ТОВ «МАГМА», представники Інноваційного холдингу «Сікорські Челендж», приватні інвестори.


У конкурсі взяли участь 12 стартап-проєктів. Переможцями конкурсу стали:
  • у номінаціях «Технологічність рішення», «Актуальність проєкту», «Перспективи масштабування» і «Перспективи створення бізнесу» проєкт A-Pilot — безпілотні літальні апарати для внесення засобів захисту рослин
  • у номінаціях «Інвестиційна привабливість» та «Оригінальність ідеї» проєкт Mr.SeaWeed — органічні стимулятори росту для рослин з водоростей Азовського моря
  • у номінації «Найкращий виступ» проєкт eCome — сервіс закупки товарів з Китаю за найнижчими цінами.
Інвестори заявлили про зацікавленість у трьох проєктах. Шість проєктів восени візьмуть участь у регіональному конкурсі стартапів у Краматорську. Авторів проєктів Mr.SeaWeed та A-Pilot запроили до участі у Фестивалі інноваційних проєктів «Сікорські Челендж»-2021, що відбудеться 12-14 серпня у Києві.



У Донбаській державній машинобудівній академії конкурс відбувся 6 червня, до складу журі увійшли представники Краматорської міської ради, Центру розвитку малого та середнього підприємництва Донецької ТПП, Східноукраїнського Технокластеру, адміністрації ДДМА, Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України», Інноваційного холдингу «Сікорські Челендж».

У конкурсі взяли участь 10 стартап команд з проєктами різної спрямованості: 4 проєкти засновані на результатах науково-дослідних робіт, виконаних науковцями академії; половина проєктів пропонує ІТ-рішення для різних сфер – соціальної, бізнесу, охорони здоров’я, неформальної освіти тощо.

Призерами конкурсу стали проєкти:

1-е місце – «TechOil – консистентні мастила широкого спектру застосування»

2-е місце – «PharmsThermoControl – система моніторингу температури зберігання медпрепаратів» (вже впроваджений на Краматорській міській станції переливання крові)

3-є місце – «BusyBeaver – інтелектуальний агент для налагодження програмних кодів».

Авторів проєктів запросили до участі у Фестивалі інноваційних проєктів «Сікорські Челендж»-2021.

Крім того, журі відзначило також проєкти «Ековолонтер – мобільний додаток для екоактивної спільноти» та «Гаманець мрійника – мобільний додаток для розвитку фінансової грамотності». Усі згадані проєкти рекомендували до участі у регіональному конкурсі стартапів восени у Краматорську.





У Донецькому національному технічному університеті (ДонНТУ) до складу журі увійшли представники міської влади Покровська, Інноваційного холдингу «Сікорські Челендж», ДонНТУ, Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» та випускники стартап-школи минулих років.

На конкурсі представили 8 стартап-проєктів, що спрямовані на вирішення актуальних проблем у різних сферах:
  • екологія (технологія отримання біопалива з твердих вуглецевих матеріалів)
  • охорона праці в гірничо-видобувних галузях (система бездротового зв’язку та позиціювання підземних робітників у шахтах)
  • освіта (голографічний асистент у школі, інноваційна освітня платформа) та інші.
Шість проєктів представлятимуть ДонНТУ на Регіональному конкурсі стартап-проєктів, що відбудеться восени у Краматорську.

Три найбільш «зрілі» проєкти, команди яких переконливо обґрунтували їх актуальність, інноваційність запропонованих рішень і бізнес-перспективність:
  • «HoloSchool – голографічний асистент у школі»
  • «Mriia – інноваційна освітня платформа»
  • «Біопаливо – газифікація твердих вуглецевих матеріалів»
стали призерами та запрошені до участі у фіналі конкурсу стартапів Х ювілейного Фестивалю інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge». Майже всі проєкти – учасники конкурсу рекомендовані до участі у регіональному конкурсі стартапів, що відбудеться восени у Краматорську. 

У Сєвєродонецьку 11 червня змагалися 10 стартап-проєктів, більшість яких заснована на результатах науково-дослідних робіт, виконаних у СНУ ім. В. Даля в таких напрямах, як: енергоефективність, екологія, інноваційне автомобілебудування, транспортна логістика.
 


Призерами конкурсу стали такі проєкти:
  • I місце - «ActiPetrol – установка для отримання високооктанових бензинів»
  • ІІ місце – «GoTrack – платформа для вантажоперевізників та бізнесу» та «EVA – інноваційний електромобіль з покращеними характеристиками»
  • ІІІ місце – «CopperRoses – виготовлення сувенірних дрібних троянд із металу», «ANTIRUSTbio – біологічне знезалізнення води для побутових та промислових цілей», «ECO-PROFIT Advanced – технологія виробництва мінеральних добрив із відходів промислової очистки води».
Усі проєкти-призери рекомендовані до участі у регіональному конкурсі стартапів, що відбудеться восени у Краматорську, а проєкти, що посіли I та ІІ місця запрошені до участі у фіналі конкурсу стартап проєктів на Фестивалі інноваційних проєктів «Сікорські Челлендж» в серпні 2021 р.

У Старобільську 15 червня конкурсу стартап-проєктів передувала панельна дискусія «Поточний стан і перспективи розвитку інноваційного підприємництва у Луганській області», на завершення якої між Старобільською районною радою, Луганським національним аграрним університетом (ЛНАУ) та Інноваційним холдингом «Сікорські Челендж» підписали Меморандум про взаєморозуміння та наміри щодо створення та підтримки Інноваційного кластеру Старобільського району та міста Старобільськ.
 

У конкурсі взяли участь 6 стартап-проєктів, розроблених студентами Старобільського коледжу ЛНАУ. Чотири проєкти стосувалися аграрного сектора, один – розвитку туризму на Старобільщині, ще один – крафтового кондитерського виробництва.

Увагу адміністрації ЛНАУ привернув проєкт «Універсальний комплекс з виробництва олії», для якого університет з його дослідними посівами олійних культур може стати пілотним майданчиком для відпрацювання технології, а проєкт «Старобільська перлина Луганщини» зацікавив представників старобільської громади, що займаються збереженням культурно-історичної спадщини і підвищенням туристичної привабливості Старобільська. Всі учасники конкурсу були відзначені дипломами учасників, отримали рекомендації з подальшої роботи над проєктами, щоб взяти участь у заключному регіональному конкурсі стартапів восени у Краматорську.


У Слов’янську 17 червня у конкурсі взяли участь 8 стартап-проєктів, 2 з них розробили викладачі Луганського національного аграрного університету на основі результатів науково-дослідних робіт, 6 – студенти (4 з них екологічного спрямування, 2 – соціального). Усі учасники конкурсу були відзначені дипломами учасників.

Проєкт «Автоматизований лазерний опромінювач для інкубації яйця птиці – Poultry» запрошений до участі у фіналі конкурсу стартап проєктів на Фестивалі інноваційних проєктів «Сікорські Челлендж» в серпні 2021 р. та рекомендований до участі в регіональному конкурсі стартапів восени в Краматорську. Іншим проєктам надано рекомендації з підготовки до заключного регіонального конкурсу стартапів восени у Краматорську. Тренери Сікорські Челендж та ментори ЛНАУ будуть надавати командам стартап-проєктів необхідні консультації в індивідуальному порядку


Цей проєкт подарував всім учасникам багато корисних речей.

По-перше, всеукраїнська екосистема Sikorsky Challenge поповнилася потужною командою однодумців зі східних університетів. Ми познайомилися і здружилися з цікавими креативними людьми. А що може бути кориснішим в інноваційному світі за нетворкінг?

Нетворкінг стартапу потрібен, як повітря. Кремнієва долина приваблива для стартапів перш за все завдяки своїй екосистемі та концентрації потрібних людей, ресурсів і можливостей в одному місці. Потужний стартап може народитися в гаражі. Але для успіху йому потрібно мати справу з іншими гаражами, йому потрібна екосистема. Така потужна інноваційна екосистема в Україні вже є – це Сікорські Челендж! Тепер справа за спільними діями та взаємодопомогою. Девізом нашої співпраці є слова: «Що я можу зробити для тебе?»

По-друге, ми поділилися з нашими колегами на Сході України сучасними і корисними знаннями з інноваційного підприємництва, які дозволять їм уникати в майбутньому різних помилок , адже «успіх у кожного свій, а помилки роблять всі однакові. Тому й вчитися краще на чужих помилках» (повторює на своїх лекціях наш тренер Валерій Пичко).

По-третє, нас стало більше і ми почали ділитися ідеями та планами. Якщо люди діляться один з одним чимось матеріальним, яблуком, наприклад, то в результаті усі залишаються з частками одного розділеного яблука. Якщо ми ділимося ідеями, то в кожного стає стільки ідей, скільки ідей є у всіх учасників команди разом. А генерація ідей та успішна робота в команді і є запорукою успіху в будь-якій справі, тим більш в інноваційному бізнесі.

Ми щасливі, що цей проєкт подарував нам один одного, дорогі колеги Сходу! Тому давайте розвиватися, працювати в команді, досягати мети та допомагати один одному підніматися до нових звершень.

Заходи проходять в рамках проєкту «Стартап школа Sikorsky Challenge: сприяння інноваційному розвитку та підприємницькій діяльності стартапів в цільових університетах Донецької та Луганської областей», який здійснюється за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України».

Коментарі